Одинадцятий день війни Росії в Україні

00:31 Угруповання російських військ перейшло до накопичення ресурсів для штурму Києва, йдеться у зведенні Генерального штабу ЗСУ вночі на понеділок. На поліському напрямку противник намагається встановити повний контроль над містами Буча та Ірпінь і наблизитись до столиці України. В районі міста Ірпінь ворог здійснює висування танкових та мотострілецьких підрозділів. З території Республіки Білорусь через Чорнобильську зону відчуження продовжується постачання палива та інших матеріальних засобів для окупаційних військ. На сіверському напрямку окупанти намагаються забезпечити тактичну перевагу для виходу до східних околиць Києва через Броварський і Бориспільський райони, а також встановлення контролю над містами Чернігів та Суми.

 

23:42 Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашінґтон "активно розглядає питання про літаки, які Польща може надати Україні, й вивчають те, як ми зможемо це компенсувати (backfill, – ред.), якщо Польща вирішить постачати ці літаки". Він підкреслив: "Я не можу говорити про часові рамки, але скажу, що ми розглядаємо це дуже, дуже активно", – цитує "Голос Америки".

 

23:09 Президент України Володимир Зеленський нагородив орденами голів обласних адміністрацій та міських голів, які найбільше відзначилися в обороні своїх громад. Орденів Богдана Хмельницького ІІІ ступеня удостоїлись голови: Харківської ОДА – Олег Синєгубов, Миколаївської – Віталій Кім, Донецької – Павло Кириленко, Луганської – Сергій Гайдай, Чернігівської – Сергій Чаус, Сумської – Дмитро Живицький. Орденом мужності Президент нагородив міських голів: Харкова – Ігоря Терехова, Миколаєва – Олександра Сенкевича, Чернігова – Владислава Атрошенка, Сум – Олександра Лисенка, Херсона – Ігоря Колихаєва, Мелітополя – Івана Федорова, Нової Каховки – Володимира Коваленка. Зеленський також присвоїв почесні звання міста-героя п'яти містам України, "як це вже було, коли перемогли іншу, але схожу навалу": Харкову, Чернігову, Маріуполю, Гостомелю, Волновасі.

 

22:38 Президент Франції Емманюель Макрон відбув черговий сеанс переговорів – спершу з Путіним, а потім і з Зеленським. 

 

22:17 Кабінет Міністрів призупинив експорт м'яса, жита, вівса, гречки, цукру, проса та харчової солі. Про це йдеться в постанові уряду №207 від 5 березня.

 

21:54 Стримінговий сервіс Netflix призупинив роботу в Росії через протест проти російської агресії в Україні.

 

21:28 МЗС України обурене скасуванням Росією частини торгових санкцій проти Грузії через неготовність "грузинської влади підтримувати нові санкції ЄС". "Вважаємо категорично неприйнятною активізацію торгових відносин із Росією... Закликаємо офіційний Тбілісі публічно відмежуватися від рішення РФ, керівництво якої порушує норми міжнародного права та вчиняє воєнні злочини в Україні", – заявили у МЗС.

 

21:11 Корпорація PVH, котрій належать магазини Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Warner's та інші, оголосила про припинення роботи в Росії та Білорусі.

 

20:44 Премє'р-міністр України Денис Шмигаль підписав звернення до країн G7 із закликом припинити членство Росії та Білорусі в Міжнародному валютному фонді та всіх організаціях Світового банку. "Ці дві країни порушили свої зобов'язання та спрямували свою політику на війну", – прокоментував голова уряду.

 

20:07 Під час евакуації з Ірпеня росіяни вбили вісьмох людей. "На моїх очах дві маленькі дитинки і двоє дорослих загинули... У цілому загинуло вісім людей", – повідомив міський голова Олександр Маркушин.

 

19:11 Згідно з інформацією Повіряних сил ЗСУ, ракетний удар по аеродрому у Вінниці завдавали з акваторії Чорного моря за допомогою стратегічних бомбардувальників-ракетоносців Ту-95 мс або ж Ту-160. Було випущено вісім ракет, ймовірно Х-101, які мають велику дальність застосування, до 5500 км. Злітно-посадкова смуга аеродрому вже тривалий час на реконструкції, тому авіаційної техніки на летовищі не було.

 

18:42 Росія погрожує війною країнам, котрі погодяться розмістити українські бойові літаки. "Використання аеродромної мережі цих країн для базування української бойової авіації з подальшим застосуванням проти російських збройних сил може розцінюватися як залучення цих держав до збройного конфлікту", – йдеться в заяві Міноборони РФ.

 

18:09 У селі Ясногородка у Фастівському районі на Київщині обстріляли блокпост – загинуло п'ятеро людей. Напад відбувся вчора. Ймовірно, стріляли із кулемета. 

 

 

17:52 Російські війська активно готуються до атаки проти Одеси, заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк. "Вони вже намагалися реалізувати цей план. Але нашій обороні вдалося їх стримати", – прокоментував він.  

 

17:19 В Алмати у Казахстані відбувся дозволений владою мітинг проти війни в Україні та воєнної агресії Росії.

 

 

17:02 Українські військовики розбили колону російської техніки на Київщині, повідомили у Сухопутних військах.

 

16:27 Українські військовики здійснили успішну контратаку в районі Маріуполя. Згідно з повідомленням штабу, воїни знищили 2 танки, 4 БМП, 2 "Тигри" та близько тридцяти російських окупантів; двоє загарбників потрапили в полон. 

 

16:03 У Росії відбулися демонстрації супроти війни проти України. Тамтешня міліція називає їх – "нєсоґласованниє акциї". Згідно з інформацією російських силовиків, затримано 1700 осіб. А загалом по РФ – 3,5 тис., повідомляє "Медуза"

 

15:45 У Краматорську обстріляли житлові будинки та багатоповерхівки. Щонайменше двоє загиблих та велика кількість поранених, повідомили у пресцентрі штабу ООС.

 

15:13 Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відбув телефонні переговори із Володимиром Путіном. Сайт Кремля повідомив, що Путін задекларував намір і далі відправляти своїх вояків до України на винищення, а призупинення спецоперації можливе "лише у разі припинення Києвом бойових дій та виконання добре відомих вимог Росії".

 

14:50 Президент України Володимир Зеленський після удару по Вінниці закликав світову спільноту закрити небо над Україною від російських бомбардувань. "Ми повторюємо кожного дня: закрийте небо над Україною. Закрийте для всіх російських ракет, бойової авіації, для всіх цих терористів. Зробіть гуманітарну повітряну зону. Без ракет, без авіабомб. Ми – люди. І це – ваш гуманітарний обов’язок захищати нас, людей. І ви це можете. Якщо ви цього не зробите, якщо не дасте хоча б літаки, щоб ми могли самі себе захистити, то можна зробити тільки один висновок: ви також хочете, щоб нас дуже повільно убивали. Це відповідальність також світових політиків, західних лідерів. Від сьогодні і назавжди".

 

14:36 Неподалік від Одеси збили російський літак, повідомила військово-цивільна адміністрація.

 

14:10 Аеропорт "Вінниця" та військову частину у Гавришівці обстріляли ракетами. 8 ракетних ударів зруйнували аеропорт.

 

 

13:54 Прокуратура оголосила про підозру у державній зраді народному депутатові від "ОПЗЖ" Іллі Киві. "У найближчий час ми оголосимо вас в міжнародний розшук. Потім буде арешт, екстрадиція і справедливий суд. Така ваша доля, іншої не буде", – звернулася до Киви генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. Вночі 24 лютого Кива заявив у зверненні, що українському народу "потрібне звільнення".

 

13:30 США домовляються з Польщею про передачу радянських винищувачів Україні в обмін на F-16, повідомив представник Білого дому, додавши, що консультації щодо цього ведуться також з іншими країнами НАТО. Їхній результат багато в чому залежить від того, які саме літаки США зможуть запропонувати замість Польщі. Інформацію підтвердив держсекретар США Ентоні Блінкен, що перебуває у Молдові: "Не можу говорити про терміни, але просто скажу, що ми дуже, дуже активно розглядаємо питання. Ми розглядаємо питання літаків, які Польща може дати Україні, і ми думаємо, як ми зможемо компенсувати Польщі ці літаки".

 

12:54 Сили протиповітряної оборони неподалік від Харкова знищили штурмовик Су-25 Росії; тривають пошуки пілота. Зі слів голови Харківської ОДА Олега Синєгубова, над містом постійно одночасно перебуває 5–7 штурмовиків та винищувачів, котрі бомбардують мирні квартали.

 

12:26 Інформація від верховного комісара ООН у справах біженців Філіппо Гранді: "Понад 1,5 мільйона біженців перетнули кордон України у напрямку сусідських країн упродовж 10 днів – найстрімкіша криза з біженцями в Європі, починаючи із Другої світової війни".

 

12:09 Під Миколаєвом українські сили розгромили батальйонно-тактичну групу окупантів; більшість її складу – колишні українські військовики, котрі 2014 року зрадили Україну і перейшли на бік РФ у Криму. Служба безпеки України отримала інформацію про позивні, номери мобільних телефонів, флеш-носії, SIM-картки та особисті документи російських загарбників й пообіцяла притягнути злочинців до відповідальності.

 

 

 

11:54 Російські інформаційні аґенції поширюють новий фейк про Україну – про те, начебто українська влада вже тривалий час освоює ядерні програми на базі чинних АЕС. Саме цим аргументом росіяни намагаються пояснити свої небезпечні мілітарні дії на території Чорнобильської та Запорізької атомної електростанцій. Зокрема пропагандисти стверджують, що майданчиком розробки ядерної зброї був Чорнобиль: там підвищений радіаційний фон "приховував" проведення експериментів. А секретна документація тепер начебто зберігається у Львові на базі Політехнічного інституту.

 

11:43 Британський музикант Стінг висловив підтримку Україні та засудив тиранічну агресію Росії. Він виконав свою стару пісню Russians 1985 року і опублікував запис на власній сторінці в instagram. Стінг давно не співав цієї композиції, але вона актуалізувалася "у світлі кривавого і вкрай хибного рішення однієї особи вторгнутися до мирного, незагрозливого сусіда". Співак присвятив свій виступ "мужнім українцям, котрі воюють із брутальною тиранією", а також тим росіянам, котрі протестують проти війни. Стінг закликав надсилати допомогу для України на один із пунктів гуманітарної допомоги у Холмі.

 

 

11:27 Платіжні сервіси Visa та Mastercard заявили, що повністю зупиняють роботу в Росії і найближчими днями припинять усі транзакції за картками. "Ми змушені діяти після безпідставного вторгнення Росії в Україну та неприйнятних подій, котрі ми бачимо", – заявив Ел Келлі, виконавчий директор Visa Inc.

 

11:14 У Новій Каховці зібрався велелюдний протест проти російської окупації. 

 

 

10:10 Повідомлення Генерального штабу ЗСУ:

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 06.03 орієнтовно склали:

особового складу – понад 11 тис. осіб,

танків ‒ 285 од.,

ББМ ‒ 985 од.,

артилерійських систем – 109 од.,

РСЗВ – 50 од.,

засоби ППО – 21 од.,

літаків – 44 од.,

гелікоптерів – 48 од.,

автомобільної техніки – 447 од.,

легких швидкісних катерів – 2 од.,

цистерн з ППМ - 60,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4,

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

 

09:55 Військові РФ здійснили ракетний удар по приватному сектору міста Коростень Житомирської області. Одна людина загинула і ще двоє поранених, зруйновано 10 приватних житлових будинків.

 

09:45 Війська РФ продовжують обстрілювати житлові квартали Бучі та блокують доставку допомоги, волає міськрада: "Ворог нещадно продовжує обстрілювати всі квартали Бучі: кожна доба – боротьба за виживання. Бучанська громада кілька діб без світла, тепла, зв’язку, інтернету... Ворог продовжує обстрілювати будинки, автомобілі, убивати мирних жителів і навіть дітей, грабує магазини. Доставити гуманітарні вантажі неможливо: громада в облозі ворога".

 

09:05 Від початку вторгнення російських військ в Україну до територіальної оборони вступили 100 тисяч українців, повідомила Національна гвардія.

 

08:50 Три тисячі американських ветеранів воюватимуть добровольцями за Україну. Переважно це вихідці з пострадянських держав, таких як Грузія та Білорусь. Але серед охочих є й американці, які воювали в Іраку, Боснії та інших гарячих точках.

 

08:30 Міністерство охорони здоровʼя Ізраїлю повідомило, що наступного тижня МЗС та МОЗ цієї країни відправлять в Україну ізраїльську медичну делегацію, яка відкриє польовий госпіталь у рамках гуманітарної допомоги українському народу. За деякими джерелами, медичний заклад розгорнуть неподалік Львова.

 

08:10 Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон представив план із шести пунктів для протидії військовому вторгненню Росії в Україні.

— створення "міжнародної гуманітарної коаліції" для допомоги Україні;

— допомога Україні у "її зусиллях щодо забезпечення власних оборонних можливостей";

— значно посилений економічний тиск на Росію;

— недопустимість "повзучої нормалізації" дій Росії в Україні;

— дипломатичні зусилля на закінченню військових дій мають прийматися лише з повною участю законного уряду України;

— негайна кампанія з посилення обороноздатності серед країн НАТО.

 

07:30 Вашингтонський Інститут дослідження війни підготував бліц-доповідь про тактику російських військ станом на нинішній ранок:

– За останні 24 години російські війська не проводили великих наступальних операцій;

— Російські війська продовжували оточувати, бомбардувати й обстрілювати Маріуполь;

— Російські сили на схід від Харкова та на півночі Луганської області ймовірно будуть намагатися з'єднатися;

— Російські війська навколо Херсона, ймовірно, готуються відновити наступальні операції проти Миколаєва з напрямком на Одесу;

– Російська морська піхота в Криму продовжує готуватися до десантних операцій, які, найімовірніше, проводитимуться під Одесою.

Аналітики вважають, що Росія відновить наступальні операції у найближчі 24-48 годин.

 

06:50 Оперативна інформація від Міноборони України станом на 06:00 06.03.2022 щодо російського вторгнення:

Розпочато одинадцяту добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Збройними Силами і підрозділами Сил безпеки та оборони України ведуться запеклі бої з утримання визначених рубежів.

Противник, зазнаючи втрат, робить постійні спроби щодо ухилення від прямого вогневого контакту з нашими військами.

Угруповання сил оборони веде оборонну операцію у межах Південної, Східної та Північної операційних зон з метою відбиття наступу ударних угруповань збройних сил окупантів, нанесення йому максимальних втрат, недопущення вторгнення їх в глибину, утримання районів території держави та створення сприятливих умов для їх розгрому і відновлення контролю за втраченими територіями, здійснює відбиття ударів засобів повітряного нападу противника.

Угруповання об’єднаних сил проводить оборонну операцію у східній частині Донецького операційного району. Основні зусилля зосереджено на обороні міста Маріуполя та нанесенні вогневого ураження переважаючим силам противника.

Інші угруповання проводять оборонну операцію та ведуть оборонні бої на Слобожанському та у східній частині Таврійського напрямків.

Зокрема, підрозділи ДШВ ЗС України зупинили колони противника, що намагалися висунутися у бік Дніпропетровщини зі сторони Балаклії.

На Сіверщині проводиться операція з оборони м.Чернігова.

На Волинському напрямку здійснюються заходи щодо підготовки всієї смуги оборони у визначеній операційній зоні вздовж державного кордону України.

На приморському напрямку – здійснюється оборона пунктів базування, морських портів на Чорному морі. Так в Миколаївській області було сплановано та реалізовано захоплення значної кількості броньованої та автомобільної техніки противника.

На інших напрямках частини та підрозділи ЗС України проводять стабілізаційну операцію та виконують завдання територіальної оборони з метою недопущення наступальних дій та діяльності диверсійно-розвідувальних груп противника.

Угруповання Повітряних Сил ЗС України зосередило зусилля для відбиття ракетно-авіаційних ударів противника, протиповітряному прикритті важливих (критичних) об’єктів України та угруповань військ.

Загалом, станом на цей час, втрати авіаційної техніки російських окупаційних військ становлять 88 літаків та вертольотів.

Деяких ворожих льотчиків, які катапультувались і вижили, знайшли українські воїни. Їм надано медичну допомогу і вони вже дають свідчення про злочини путінського режиму проти людяності.

Противник намагається не втратити наступального потенціалу, але в обстановці, що склалася, має великі втрати в озброєнні, техніці та особовому складі. За рахунок супротиву всього українського народу противника деморалізовано. Резерви російських окупантів, що надходять на доукомплектування підрозділів, мають вкрай низький морально-психологічний стан через обізнаність про реальний стан справ.

 

 

06.03.2022