Сімнадцятий день війни Росії в Україні

22:36 Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель сказав у інтерв'ю CNN Turk, що він не виключає атаки Росії на котрусь із країн-членів НАТО. Боррель заявив, що Європейська Унія силкується "запобігти великій війні", але при тому продовжить підтримувати Україну. 

 

 

22:14 Українські сили підбили пересувний командний пункт російських військ – другий за дві доби. Відео атаки, вчиненої ударним безпілотником "Байрактар", оприлюднив у Facebook головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. 

 

21:50 Росіяни відкрили вогонь по колоні мирних мешканців під час спроби евакуації із села Перемога, що в Баришівському районі на Київщині, у бік села Гостролуччя, повідомляє управління розвідки Міноборони. У цій групі йшли лише жінки і діти. Попередньо відомо про сімох загиблих. Решту колони змусили повернутися до села Перемога.

 

21:38 Депутати Херсонської обласної ради зібралися на екстрене засідання і прийняли звернення, в котрому наголошують: "Херсонщина – це Україна", і жодної псевдореспубліки на території області не буде, повідомляє "Суспільне". Нагадаємо, напередодні окупанти почали телефонувати українським депутатам із пропозицією леґітимізувати рух "ХНР".

 

20:45 Видання "Ґрати" повідомило: щонайменше 80 російських морських піхотинців відмовилися вступати у війну з Україною після того, як їх висадили на Херсонщині і сказали, що далі – не навчання, а бойові дії. Згодом цих солдатів РФ забрали у Крим, піддавали тискові і погрозам, аж їм пощастило – виступив Владімір Путін і сказав, що строковиків не мають кидати на фронт. У п'ятницю СБУ оприлюднила відео з допитом полоненого, котрий казав: 600 російських морпіхів не захотіли вступати у війну.

 

20:11 Державний секретар Святого Престолу кардинал Паролін заявив, що Ватикан готовий виконати посередницьку функцію у переговорах про мир в Україні. "Соціальна доктрина Церкви завжди визнавала легітимність збройного спротиву на агресію. Думаю, однак, що перед обличчям того, що відбувається, необхідно запитувати себе: чи ми дійсно робимо все можливе для досягнення перемир’я? Чи дорога зброї – це єдина, яка залишилася? Я добре розумію, що ці слова, маючи перед собою убивства жінок і дітей, мільйони переміщених осіб, країну, яку знищують, можуть звучати утопічно. Але мир – це не утопія", – заявив кардинал, згідно з Vatican News.

 

"Слова є важливими, і називати те, що відбувається в Україні, військовою операцією означає не визнавати дійсність фактів. Перед нами війна, яка, на жаль, пожинає численні жертви серед цивільного населення, як і всі війни".

 

Кардинал Паролін

 

19:38 Українські сили збили два гелікоптери над Скадовським районом на Херсонщині. Відео знешкодженої техніки оприлюднене на facebook-сторінці Сухопутних військ.

 

19:03 Міський голова Генічеська Олександр Тулупов разом із командою повідомили про складення повноважень через те, що "не можемо працювати та здійснювати повноваження як представники українського органу місцевого самоврядування". Тулупов попрощався з мешканцями і висловив їм подяку за мужність. Генічеськ окуповано російською воєнщиною.

 

18:44 Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна знайшла "м'які" варіанти "закрити небо", проте альянти не погоджуються і на такі пропозиції. В інтерв'ю іноземним журналістам Зеленський наголосив, що Україна знайшла держави, які мають надійну протиракетну оборону – "детально до складів" – і готова була за це заплатити останні гроші з бюджету. "Ми не просто просили: "Допоможіть нам, дайте нам, будь ласка". Потім ми розуміли, що для людей складно просто надати іноді. Ми говорили, що ми готові це купити... Ми робили багато всього, щоб відповісти на питання альтернативи закриття неба... Нам говорили: "В нас немає пілотів". Ми знайшли пілотів, які готові бути громадянами нашої держави, щоб нам допомогти. Тобто сам народ, який живе в усьому світі, готовий був надати Україні альтернативу закриття неба. Всі готові, але не ті готові, хто має розв'язувати це питання", – сказав Зеленський, згідно з повідомленням УНІАН.

 

"Іноді мені здається, що деякі представники західного світу… Вони будуть сидіти в кафе – і поки бомба не прилетить саме в це кафе, вони не повірять, що це станеться з ними. І до цього моменту ніхто небо закривати не буде. В мене таке відчуття. Я нікому не бажаю цього точно, і ми не хочемо цього. І ми не хочемо, щоб весь світ, вся Європа відчула, як нам боляче".

Володимир Зеленський

 

18:12 Полк "Азов" і 36-та окрема бригада морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського з окупованого Маріуполя закликали надати підтримку заблокованим у місті підрозділам. "Закликаю військово-політичне керівництво країни вжити максимум зусиль, щоби забезпечити евакуцію цивільних на неокуповану територію України. Ми чуємо та бачимо, що в Україну надходять новітні системи озброєння, працюють “Байрактари” та наша авіація. Давайте застосуємо все це і на нашому напрямку. Давайте вдаримо в тил по ворогу... Ми не здаємося. Ми чекаємо, щоби разом піти в рішучий наступ та розгромити ворога”, – заявив заступник командира полку із позивним “Калина” у зверненні, поширеному на сторінці 36-ої бригади.

 

17:57 Президент України Володимир Зеленський відбув переговори із президентом Франції Емманюелем Макроном і прем'єр-міністром Німеччини Олафом Шольцом. "Говорив про протидію агресору, злочини РФ проти цивільних. Прошу партнерів сприяти у звільненні полоненого мера Мелітополя. Обговорили також перспективи мирних перемовин. Маємо спільно зупинити агресора", – відзвітувався Зеленський у twitter. Перед цим Макрон і Шольц мали розмову з Путіним. 

 

17:34 У містечку Городня на Чернігівщині застрелився представник місцевої громади Роман Макась, якого росіяни хотіли призначити головою окупаційної адміністрації. "Як їм здавалось, він мав би бути до них лояльним та погодитись від їх імені керувати окупаційною адміністрацію. Почали на нього тиснути і вчора запустили "чутки", що він погодився співпрацювати. Зранку стало відомо, що Роман застрелився. Чоловік обрав смерть, щоб не працювати на окупантів", – пояснив експрем’єр-міністр України, уродженець Городні Олексій Гончарук. Міський голова Городні Андрій Богдан повідомив, що Макася міг спонукати до самогубства шквал критики довкола чуток про зраду. "Слідство, яке зараз триває, дає ознаки самогубства, причиною якого стали його цькування у соціальних мережах. Не кожен може витримати сьогодні психологічний тиск", – прокоментував Богдан.

 

17:20 На війні з Росією загинуло близько 1300 українських воїнів, заявив Президент Зеленський. Голова держави підтвердив, що російські втрати є майже вдесятеро більшими. "У нас загинуло військових десь 1300 станом на сьогодні, а в росії більше 12 тисяч – один до десяти. Я не радію від цього, це не моє бачення світу в цілому", – сказав Зеленський на пресовій конференції для іноземних медій, передає "Укрінформ".

 

16:51 Генштаб ЗСУ оприлюднив відео удару із безпілотника "Байрактар" по системі залпового вогню "Ураган".

 

16:35 У суботу в Херсоні відбувся протест проти російської окупації.

 

 

16:16 Міста Волноваха більше не існує, заявив голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко. “Волноваський район налічував до війни 24 лютого понад 100 тисяч населення. Звичайно, більшу частину евакуювали. Тому я про це і кажу, що Волновахи з її інфраструктурою як такого міста вже не існує. Бої йдуть за територію, щоб не дати ворогу зімкнути кільце і досягти тактичних і стратегічних планів”, – заявив Кириленко в етері телеканалу "Прямий".

 

16:03 Російські бойовики обстріляли Сіверськодонецьк. Зайнялася спортивна та загальноосвітня школи, квартири у багатоповерховому будинку, магазин та гараж. Рятувальники ліквідовують пожежі. Тривають обстріли, повідомили у ДСНС.

 

 

У місті Рубіжне внаслідок обстрілів зайнялося 11 житлових будинків та квартира. Почалася пожежа в цеху трубного заводу та картонно-тарного комбінату. У Кремінній пошкодили будівлю, під завалами виявили загиблого. 

 

15:47 На Херсонщині готуються створити рух "ХНР" на кшталт донбаських "ДНР" і "ЛНР" і телефонують місцевим депутатам із пропозицією співпрацювати з Росією. Про це повідомив депутат обласної ради Сергій Хлань. З його слів, російські середовища також планують провести псевдореферендум. "Не дайте їм жодного голосу! Не дайте їм жодної можливості легітимізувати ХНР!" – звернувся Хлань до колег.

 

15:18 Українська громада блокує польсько-білоруський кордон для російських і білоруських фур, котрі, незважаючи на санкції, везуть повні машини товарів на схід. Про це повідомила тренерка з безпеки журналістів в Інституті масової інфорфмації Ірина Земляна у Facebook. "Я показую фак русскій фурі і к[а]ц[а]пу, який щойно розказував, що ми нацисти", – прокоментувала Земляна.

 

 

14:53 Головне управління розвідки Міноборони заявило, що російським воякам наказали перейти на "самозабезпечення". "У зв’язку з невдалою спробою провести блискавичний наступ окупанти вимушені змінити тактику. Через значні логістичні проблеми та розтягнутість комунікацій вони нездатні належним чином забезпечити свої підрозділи пальним, харчами, технікою, набоями та провести ротацію. Тепер основне завдання окупантів – закріпитися на наявних позиціях, прикриваючись місцевим населенням", – заявили в ГУР. Розвідка інформує, що росіяни грабують крамниці та склади, вчиняють злочини проти мирного населення. 

 

14:35 Пропозиції Росії щодо гарантій безпеки, скеровані США та НАТО, вже не чинні, оскільки повністю змінилася конфігурація ситуації, заявив заступник глави МЗС РФ Серґєй Рябков в ефірі Першого каналу Росії. Він пригрозив, що конвої з озброєнням для України можуть стати «законними цілями» для російської армії: "Ми попередили США, що оркестроване ними накачування озброєннями з низки країн – не просто небезпечний хід, це дія, яка перетворює відповідні конвої на законні цілі. Ми попередили про те, які наслідки може мати бездумна передача Україні таких видів озброєнь, як переносні зенітні ракетні комплекси, протитанкові ракетні комплекси і так далі", – і підкреслив, що ці попередження не сприймаються в США як серйозні сигнали.

 

14:28 Російські сили вступили у східні околиці Маріуполя, повідомив Генеральний штаб ЗСУ у повідомленні в обід у суботу. Згідно з оцінками командування, основні зусилля бойовиків на донецькому та таврійському напрямках зосереджені на захопленні Маріуполя та Сіверськодонецька.

 

14:01 Президент Володимир Зеленський заявив, що втрати росіян у війні проти України "колосальні". "Динаміка втрат окупантів на сімнадцятий день вже така, що можно впевнено говорити: це найбільший удар по російській армії за десятки років. Вони ніде не втрачали більше за таку кількість днів", – сказав Зеленський. Президент повідомив, що російські солдати здаються в полон цілими групами і намагаються вийти з території України в Росію.

 

13:49 Українські сили відступили із Волновахи після впертої оборони. Про це повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко в етері національного телемаратону. Бої перенеслися на околицю міста. Більшість мешканців евакуйовано. 

 

13:37 У Мелітополі у суботу вранці відбулася акція протесту проти російської окупації. Демонстранти вимагали звільнити міського голову Івана Федорова, якого силою захопили у п'ятницю.

 

 

13:15 Російські генерали вже проти війни в Україні, заявив начальник ГУР МО України бригадний генерал Кирило Буданов у ефірі телеканалу "Україна 24": “Зараз залишилося дві людини, які абсолютно відверто виступають за продовження бойових дій на території України, – це Путін та Шойгу. Навіть генералітет РФ виступає проти. Хтось активніше, хтось просто мовчки, іноді навіть саботуючи деякі накази керівництва Росії. Нам відомі майже всі їхні плани. Як тільки у великих кабінетах зароджуються якісь ідеї, ми одразу про них знаємо. Ще раз кажу – всі спроби захопити Україну військовим шляхом проваляться”.

 

13:10 Білорусь перекидає на кордон з Україною п'ять батальйонних тактичних груп, заявив начальник генштабу збройних сил Білорусі Віктор Гулевич. Він наголошує, "що переміщення військ жодним чином не пов'язане з підготовкою, а тим більше участю білоруських військовослужбовців у спеціальній військовій операції на території України", а є ротацією тих п'яти БТГ, які "спільно з органами прикордонної служби здійснюють прикриття південних кордонів". Він твердить, що підрозділи, які виконали свої завдання щодо прикриття кордону, будуть повернуті до пунктів постійної дислокації.

 

13:00 31 батальйонно-тактична група РФ «фактично повністю втратила свою боєздатність», повідомив у інтерв’ю Радіо Свобода керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов. Українська армія повністю знищила 13 батальйонно-тактичних груп армії РФ, ще 18 батальйонно-тактичних груп втратили боєздатність. Станом на зараз боєготових підрозділів, які ще ведуть певні дії на території України, залишається 63 батальйонно-тактичні групи. Загалом це 86,2 тисячі. «Це йдеться про всі війська, які задіяні в конфлікті між Росією та Україною», – уточнив Буданов.

 

12:50 У Дніпрі 12 березня українські сили протиповітряної оборони збили дві ракети російських військ, поінформувало Повітряне командування «Схід».

 

12:40 ООН не має жодних доказів, які б підтверджували заяву Росії щодо програми біологічної зброї України, заявила високий представник ООН з питань роззброєння Ідзумі Накаміцу на засіданні Ради Безпеки, скликаному на вимогу Росії.

 

12:33 Офіс Президента заперечує інформацію, начебто прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннетт пропонував Володимиру Зеленському прийняти всі вимоги Росії, аби зупинити війну. Про це заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк. "Ізраїль, Нафталі Беннетт, як і решта країн, умовних посередників, абсолютно точно не пропонує Україні погодитися на якісь вимоги РФ. Це неможливо з військово-політичних причин. Навпаки, Ізраїль пропонує Росії більш адекватно оцінювати події", – прокоментував Подоляк.

 

12:10 Росія опрацьовує кілька варіантів ядерного шантажу, заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов. "Перший – це масштабне підпалювання радіоактивних лісів. Здійметься одразу радіоактивна хмара та піде у напрямку, куди дме вітер. Друге – застосування артилерії по ядерному сховищу", – розповів Буданов. При тім українська розвідка має інформацію, що росіяни вчинять таку диверсію "під фальшивим прапором" і будуть звинувачувати "нацистські", "неонацистські" формування.

 

11:56 Росіяни розбомбили готель "Україна" у центрі Чернігова. "Відбувається цілеспрямоване і планомірне нищення стародавнього міста, історія якого має понад 1300 років. Москальська Орда знищує те, що виникло задовго до її появи і що, власне, і було історичною Руссю, на відміну від московських боліт та хащів, які були дикою околицею колись величного Чернігівського князівства", – зазначає науковий співробітник у Інститут історії України НАН України Сергій Шумило.

 

 

 

11:35 Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що

 

загальні бойові втрати противника з 24.02 по 12.03 орієнтовно становлять

особового складу – понад 12 000 осіб,

танків ‒ 362 од.,

бойових броньованих машин ‒ 1205 од.,

артилерійських систем – 135 од.,

РСЗВ – 62 од.,

засобів ППО – 33 од.,

літаків– 58 од.,

гелікоптерів – 83 од.,

автомобільної техніки – 585 од.,

кораблів /катерів – 3 од.,

цистерн з ПММ – 60,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

 

Порівнюючи з вчорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: танків ‒ 9 од., бойових броньованих машин ‒ 40 од., артилерійських систем – 10 од., РСЗВ – 4 од., засобів ППО – 2 од., автомобільної техніки – 27 од., літаків – 1 од.

 

10:22 У Сумському районі українські сили захопили три танки і самохідну артилерійську установку. Як повідомив голова Сумської обласної адміністрації Дмитро Живицький, нападника зупинила своїми силами територіальна оборона.

 

 

09:17 Російським солдатам погрожують "розстрільними загонами", якщо вони спробують дезертирувати з лінії фронту. Про це повідомляє Служба безпеки України після систематизації допитів полонених. "Нам дали зрозуміти, що назад ми не повернемося, тому що за нами їдуть ешелони, які вбивають дезертирів, що намагаються повернутись додому", – сказав один із бранців.

 

08:55 У суботу вранці росіяни здійснили авіаналіт на місто Васильків, що в передмісті Києва, – скинули щонайменше шість ракет у районі військового аеродрому. "Пошкоджено склад з боєприпасами. Детонують снаряди. Спалахнула пожежа", – поінформували у поліції.

 

07:33 Російські війська заявили персоналові Запорізької атомної електростанції, що АЕС належить російському атомному монополістові. "Вони заявили менеджменту, що це зараз станція "Росатому" і більше вона Україні не належить – мовляв, зайшли сюди надовго, і це зараз територія орди, тому атомна станція має працювати відповідно до указів "Росатому", – заявив керівник ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

 

01:25 Російські солдати розміщують на своїй броньованій техніці прапори Червоного Хреста. Про це пише telegram-канал "Оперативний ЗСУ", котрий аналізував пропагандистські ресурси росіян. 

 

 

00:34 Генеральний штаб ЗСУ офіційно повідомив: нічні обстріли Луцька, Дніпра та Івано-Франківська здійснювали зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС Повітряно-космічних сил Росії крилатими ракетами повітряного базування. До удару залучалось не менше шести літаків, котрі запустили не менш ніж 10 крилатих ракет.

12.03.2022