Сьомий день. Росії нічого не виходить

23:51 165 нобелівських лауреатів виступили зі спільним зверненням на підтримку України. "Російське вторгнення заплямувало міжнародну репутацію російської держави на десятиліття вперед", — ідеться у заяві.

 

23:35 Британський парламент влаштував довготривалі овації послові України Вадимові Пристайкові. Ціла зала разом із Борисом Джонсоном аплодувала стоячи.

 

23:12 Ілон Маск дає поради Україні, як перестояти гуманітарні труднощі. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив у своєму Twitter, що Україна потребує генераторів через російські атаки на інфраструктуру. Натомість Маск порадив використовувати сонячні панелі.

 

22:55 Російський бізнесмен, СЕО Transparent Business Олександр Конанихін, який зараз мешкає у США, оголосив винагороду за голову Путіна. Він обіцяє заплатити 1 млн доларів офіцеру, який заарештує президента-злочинця.

 

 

22:38 Українська армія дала бій російському війську під Крутами. Як повідомляє тамтешня територіальна громада, бій відбувся між селами Пам’ятне та Хороше Озеро. "Через 104 роки українці і росіяни билися знову. Цього разу російська армія зазнала тут приголомшливої поразки", — поінформували в громаді.

 

22:25 Російські війська влучили снарядом у Свято-Успенський собор у Харкові (єпархія Церкви Московського патріархату). Як повідомили у єпархії, в соборі вибито вікна та вітражі, понищено начиння. Люди, котрі переховувалися в соборі, не постраждали. Свято-Успенський собор — це найдавніший православний храм у Харкові, собор заснований у середині XVII століття, а сучасна будівля зведена в 1777 році.

 

 

22:09 Згідно з даними "Української правди", ракетний удар по Києву був націлений на будівлі Міністерства оборони або Командування сухопутних військ, котрі розташовані неподалік. Ракету вдалося перехопити українській системі ППО.

 

21:54 Сили спеціальних операцій ЗСУ затялися не брати в полон російських артилеристів "після того, як ви накрили найжорстокішими обстрілами наші мирні міста, наших рідних, дітей, близьких". Братство ССУ називає російську артилерію "хробаками" і проголосило ціллю "номер один".

 

21:48 У Києві бомбардували територію біля головного залізничного двірця в районі Південного вокзалу. Саме там був пункт переправи біженців. 

 

21:32 Міністр оборони Олексій Резніков закликав українських мисливців і лісників до партизанки. "Ви знаєте кожну стежку і кожен ярок у вашому країні. Це ваш час. Ворог повинен відчути, що кожен крок без запрошення по українській землі може стати для нього останнім. Треба, щоб в окупанта була тільки одна мотивація – якнайшвидше втекти з нашої країни", — звернувся він.

 

21:18 Мешканці Енергодару вийшли на відчайдушний пікет проти російських солдатів і велелюдним натовпом заблокували хід колони. Армія РФ відкрила вогонь із автоматів, а в тлум людей кинула гранату. Як повідомляє "Перший запорізький", нападники пройшли до Кам’янки-Дніпровської і вивісили російський прапор на адмінбудівлі. Міський голова Енергодара Дмитро Орлов спростував інформацію, начебто його місто захоплене. Він повідомив, що внаслідок вибуху гранати двоє осіб отримали поранення; один із постраждалих у важкому стані.

 

 

21:05 У Києві в районі центрального залізничного вокзалу сильний вибух. За даними радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, вибухнуло між готелем "Ібіс" та Південним вокзалом.

 

20:55 2 березня у міністерстві оборони США озвучили журналістам дані про те, що з початку масового вторгнення в Україну російська армія здійснила понад 450 запусків ракет по українській території — про це повідомляє CNN. У Пентагоні зазначили, що російські військові запускали ракети "всіх мастей та розмірів", зокрема малої та середньої дальності, крилаті та надводні.

За оцінками міноборони США, "помітного руху" російських військ у напрямку Києва 2 березня не було, але російська армія збільшила кількість обстрілів столиці України. Щодо Чернігова та Харкова, то стосовно цих міст Росія не вживала активних дій для їх захоплення. 

 

20:32 Росія вперше визнала свої великі втрати у війні проти України — офіційний представник Міноборони РФ Ігор Конашенков повідомив у середу про 498 російських військовослужбовців, забитих в Україні.

 

"Росія не витримала і почала визнавати втрати. Це сталося завдяки героїзму наших захисників і захисниць. А також завдяки бійцям інформаційного фронту, які прорвали інформаційну блокаду. Час посилити тиск на ворога, який втратив ініціативу".

Міністерство оборони України

 

20:09 Мер Херсона Ігор Колихаєв заявив, що в Херсоні немає ЗСУ і місто під контролем російських військових. Він підтвердив, що російські військові сьогодні увійшли до Херсонської міської ради і він мав з ними розмову. "Я не давав їм жодних обіцянок. Мені просто нічого пообіцяти. Мене цікавить лише нормальна життєдіяльність нашого міста! Я просто попросив не стріляти у людей. У нас немає в місті ЗСУ, тільки мирні жителі та люди, які хочуть тут жити", — заявив мер. Він відкинув думку, що таку розмову можна вважати переговорами чи домовленістю. За його словами, над містом буде зберігатися український прапор, але необхідно дотримуватися кількох вимог: пішоходи мають пересуватися у кількості не більше 2 людей разом і показувати документи окупаційним військам за вимогою, автомобілі мають їздити в місті з мінімальною швидкістю і показувати за вимогою все, що перевозять, з 20:00 до 6 ранку буде комендантська година.

 

20:05 Риторика Сєрґєя Лаврова, міністра закордонних справ РФ, починає м'якшати. Заявлена Путіним вимога демілітаризації України тепер, за його цитованими "РИА Новости" словами, обмежується до "визначити конкретні види ударних озброєнь, які ніколи не будуть в Україні розгорнуті" – про що США до війни і пропонували домовитися на переговорах. Лавров також схвально оцінив заяву Володимира Зеленського про бажання отримати від Росії гарантії безпеки (в заяві Зеленського йшлося про гарантії безпеки і від інших країн, якщо Росія свої гарантії в черговий раз порушить). Разом з тим Лавров повторив вимогу "денацифікації".

 

19:46 На Сумщині ударами байрактарів знищено 2 російські САУ, які знаходились в Тростянці та Охтирці, — написав у Телеграм керівник Сумської ОВА Дмитро Живицький."Російські військові тварини тримають жителів міста Тростянець фактично у заручниках. Розставили російську ударну техніку між будинками тростянчан: у центрі міста, на вулиці Благовіщенська, поблизу поліції та на інших вулицях. Російська армія — це не армія, це сцикуни, які прикриваються цивільними", — написав голова ОВА. Він повідомив, що вороги мародерствують, обчищають крамниці, грабують житлові будинки. 

 

19:40 Путін фрустрований воєнними провалами в Україні і зриває свій гнів на підлеглих — повідомив телеканал NBC, посилаючись на американських чиновників, які мають надійні розвідувальні дані в Кремлі. Путін сильно недооцінив рішучість України і не розраховував на єдину жорстку відповідь Заходу. Через це американські аналітики висловлюють побоювання, що подальша тактика дій Путіна в Україні буде безпрецендентно жорсткою і жорстокою. «На жаль, я вважаю, що найгірше ще попереду, і ця війна може стати набагато потворнішою», – заявив, зокрема, фахівець аналітичного центру CNA Майкл Кофман.

 

 

19:15 Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію "Агресія проти України", яка засуджує вторгнення Росії в Україну й вимагає від РФ негайно вивести війська з української території, — повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку. Рішення ухвалили безпрецедентною кількістю голосів під аплодисменти: "за" проголосувала 141 країна, "проти" — 5, утрималися 35. Проти проголосували Росія, Білорусь, Північна Корея, Еритрея, Сирія.

 

18:51 У Київський області в місті Баришівка після проходу окупантів було підірвано міст, повідомляє телеграм-канал Правда Геращенко. "Шляхи відходу російським перекрили. Почалося знищення росіян із повітря. У Катюжанці під Києвом зупинилася колона російської техніки. У них немає палива та боєприпасів. Солдати готові здатися у полон", — відзначається у повідомленні.  

 

18:45 Очікуємо завтра зранку початку другого раунду перемовин. За даними російських медіа, — повідомляє ВВС Україна — російська делегація вже прибула до місця переговорів. Українська делегація в дорозі. Перемовини відбудуться в Біловезькій Пущі. 

 

18:40 Уже друга партія комплексів Javelin прибула до України з Естонії, повідомило у twitter тамтешнє міністерство оборони країни. Від рішення надати Україні зброю до поставки минуло кілька днів.

 

Тисячі жителів Енергодару вийшли на захист найбільшої атомної електростанції у Європі — Запорізької АЕС. 

 

18:31 Авіаударом пошкоджено газопровід на Харківщині, повідомляє оператор ГТС. За попередніми даними, жертв немає. Однак через удар компанія була змушена відключити газорозподільну станцію у місті Ізюм та селі Бражківка. Так понад 40 тисяч мешканців Ізюма нині залишилися без газу. ”Транспортування газу буде відновлене після відповідних ремонтних робіт, як тільки їх проведення буде можливе”, — кажуть у компанії. Це вже не перший удар на об'єкти оператора ГТС. Лише сьогодні від артобстрілів постраждали адміністративні будівлі компанії у Миколаєві, Харкові, газорозподільна станція на Миколаївщині.

 

18:00  Майже 836 тис. людей виїхали з України до сусідніх країн від початку російської воєнної агресії в країні, — повідомляють західні ЗМІ з посиланням на Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Станом на середу країну залишило, за підрахунками ООН, 835 928 людей. У вівторок повідомлялося про 677 тис. тих, хто виїхав з України. Близько 450 тисяч українців в'їхали на територію Польщі. Найбільше українців перетнуло кордон у понеділок — понад 100 тис. людей. 

 

Окупантів взяли в полон на Миколаївщині. Їхні фото публікує в twitter блогер Necro Mancer 

 

17:25 У розпорядженні штабу ООС опинилися планувальні документи одного з підрозділів батальйонної тактичної групи 810-ї окремої бригади морської піхоти Чорноморського флоту Російської Федерації. Серед отриманих документів робоча карта, бойове завдання, таблиця позивних, таблиці сигналів управління, таблиці скритого управління, список особового складу тощо.

Виходячи з отриманої інформації, відомо, що плануючі документи на війну з Україною були затвердженні ще 18.01.22 року, а сама операція із захоплення України мала пройти протягом 15 діб, а саме з 20.02 по 06.03.

Підрозділ ворога мав здійснити висадку з ВДК «Орськ» у районі населеного пункту Степанівка-1 та в подальшому діяти з військовими частинами 58-ї армії РФ, а саме з 177-м окремим полком морської піхоти ЧФ РФ. Кінцевою метою цих сил було блокування та взяття під контроль Мелітополя.

 

16:52 У Мелітополі Запорізької області тисячі людей вийшли на мітинг проти російської окупації. У місті ведуться бої. Чоловіки, жінки, діти з прапорами кричали: "Україна понад усе".

"Я тут заради свого дому", — каже на протесті один чоловік іншому. "Ці орки привезли своїх мародерів. Наші вчителі охороняють школи, щоб їх не розграбували", — повідомила лікарка з інфекційної лікарні Надія Дребот, яка вела фейсбук-стрім з акцій.

 

16:45 РФ готує провокацію із території України щодо Білорусі, повідомила УП з посиланням на джерела в СБУ: можливі розстріли прикордонних пунктів диверсантами в українській формі, завдання ракетних ударів по містах Білорусі, підрив НПЗ у Мозирі Гомельської області.

 

16:30 Мапа захоплених російськими військами українських територій станом на 02.03.2022 від Інституту з вивчення війни

 

16:15 Країни ЄС не відправлять Україні винищувачів, поставка яких була раніше анонсована, повідомляє Politico. Спочатку інформацію про передачу літаків спростувала Болгарія, потім Словаччина і нині Польща. Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заанонсував цю передачу після неформального запиту кервіникам цих країн про потенційну можливість передачі, але заява Борелля ними не була узгоджена.

 

16:00 70 японських громадян, серед яких п'ятдесят колишніх членів Сил самооборони країни і два ветерани Французького іноземного легіону, висловили бажання поїхати в Україну воювати проти РФ, передає Reuters.

 

15:50 Російські війська обстріляли дитячий садок у Сіверськодонецьку, повідомляє пресслужба Державної служби з надзвичайних ситуацій. На щастя, діти перебували у підвальному приміщенні і не постраждали.

 

15:20 Експрезидентка Литви Даля Грибаускайте закликала НАТО вступити у війну за Україну: "Не потрібно прикидатися і намагатись заспокоїти свою совість лише постачанням Україні зброї, вже запізно. Народ України воює за нас, її діти прикривають нас від путінського божевілля. Повторення мантри про те, що НАТО не може допомогти Україні, вже звучить жалісливо і демонструє боягузство Заходу". Свій допис вона закінчує словами "Slava Ukraini. Слава її героям, поки тільки її героям, бо інших ще не видно на горизонті".

 

15:00 Колишній помічник держсекретаря США Девід Кремер (у 2008-2009 роках) висловився за оголошення неба над Україною безпольотною зоною (no fly zone) через загрозу, що "Путін, зневірившись здобути перемогу внаслідок сухопутної операції, віддасть наказ про масовані повітряні атаки на українські міста. Ідея безпольотної зони ризикована, оскільки це може призвести до прямого конфлікту між Росією та НАТО, але я не вважаю, що Захід може залишатися осторонь, якщо Путін вирішить вдатися до таких ударів. Правильно було би оголосити про введення безпольотної зони до такого наказу Путіна".

 

14:30 Опівдні 2 березня Генштаб ЗСУ повідомляє, що українські військові на окремих напрямках «починають перехоплювати ініціативу у російських окупантів», «ворог намагається уникати прямих зіткнень не тільки з українським військом, але й цивільними мешканцями, які блокують рух його колон». На Поліському напрямку російські окупанти продовжують просування в напрямку Макарів – Брусилів – Фастів та частиною сил – на Київ. На Чорнобильському напрямку ворог намагався розвинути наступ у напрямку на Малин, Демидів та Ірпінь, але також втратив наступальний потенціал, зупинений.  На Житомирщині – намагається розмістити передові підрозділи в районах населених пунктів Гореничи, Шпитьки, Петрушки. На Київщині противник розгортає польові та логістичні табори в районах населених пунктів Бородянка, Катюжанка, Гавронщина. На Сіверському напрямку ворог зі складу 1-ї танкової армії та 20-ї загальновійськової армії ЗС РФ, що вів наступальні дії у напрямку Краснограда та Ізюма з метою створення умов для оточення угруповання об’єднаних сил, зазнав втрат та зупинений на рубежах Богодухів, Чугуїв, Шевченкове. На Чернігівському напрямку противник зупинений. На Ніжинському напрямку – здійснив переміщення у напрямку Нова Басань, Козелець. На Донецькому напрямку противник силами 1, 2 АК та 8-ї армії основні зусилля зосередив на меті виходу до адміністративних кордонів Донецької та Луганської областей. Мети не досягнув, блокувати Маріуполь не зміг. На півдні противник вдається до спроб продовжити наступ у напрямку Запоріжжя, частиною сил – на Маріуполь. У Чорноморській операційній зоні російські окупанти продовжують підготовку до проведення морської десантної операції на Чорноморське узбережжя України (райони Затока, Одеса). Відзначено розгортання корабельних груп флоту у відкритому морі.

 

14:20 Поки офіційних даних участі білоруської армії у бойових діях проти України немає, повідомив радник голови Офісу президента Олексій Арестович під час нинішнього брифінгу. В зоні ООС одна з бригад атакувала російські сили у Горлівці і закріпляється там. Поблизу Кривого Рогу, повідомив Арестович, знищено величезну колону ворога; на Чернігівському та Сумському напрямках просування російських військ зупинено.

 

14:05 ЄС заборонив з 12 березня продавати, постачати та експортувати до Росії банкноти, деноміновані в євро.

 

13:40 Посли Європейського Союзу схвалили нові санкції проти Білорусі через її допогу у вторгненні Росії в Україну — ідеться про громадян, "які відіграють роль у нападах на Україну", а також "деякі сектори економіки, зокрема на деревообробку, сталь і калій", передає Reuters.

 

13:02 Служба безпеки України затримала коректувальника вогню, який навів удар російського "Калібру" на Івано-Франківський аеродром. "Зрадник прибув у Івано-Франківськ 22 лютого. Він оселився в мотель неподалік аеродрому. 23 лютого, напередодні ракетно-бомбового удару РФ по Україні, він передав інформацію про місцезнаходження військового об’єкта в Росію. У результаті потрапляння ракет по аеродрому його інфраструктура була зруйнована. Після удару по аеродрому коректувальник доповів про результат удару в РФ", — повідомили у СБУ.

 

12:45 У Херсоні будівлю ОДА оточили танки. Чоловік із українськими прапорами вийшов перед росіянами.

 

 

12:12 Президент Росії Путін знає втрати російських військ у спецоперації проти України, але Кремль не має наміру розголошувати ці дані. Про це заявив речник президента РФ Дмітрій Пєсков. "Це виключно прерогатива міністерства оборони", — виправдовується голос Путіна.

 

11:46 Перспектива переговорів із Росією не визначена, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. "Ми готові до переговорів, але ми в жодному разі не готові до прийняття будь-яких російських ультиматумів. Коли відбудуться нові переговори — наразі не відомо", — сказав Кулеба.

 

11:23 Згідно з опитуваннями групи "Рейтинг", 88% українців вірять у те, що Україна зможе відбити напад Росії. Лише 10% не мають такої впевненості. Віра у перемогу переважає в усіх регіонах країни. Тим часом 80% опитаних зазначили, що готові захищати цілісність України зі зброєю у руках. У порівнянні із довоєнними часами цей показник значно зріс (у 2020 році – 59%). Серед респондентів 98% схвалює роботу Збройних Сил України, 93% має довіру до Президента Зеленського.

 

11:22 Українська розвідка передала "Українській правді" інформацію, що Кремль готує спецоперацію із горе-президентом Віктором Януковичем. Наразі він перебуває у Мінську. "Отримана інформація вказує на можливу підготовку Кремлем якоїсь інформаційної операції чи акції з повернення до України експрезидента Януковича або публікації найближчим часом звернення від його імені до українського народу", — пише "УП".

 

10:55 У Миколаєві в районі Балівного висадився ворожий десант. Росіяни прибули на чотирьох гелікоптерах. Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім закликав мешканців залишатися в домівках. 

 

Розбита російська техніка на околицях Миколаєва

 

10:27 В Ірпені під час бомбардування знищено житловий будинок, повідомив міський голова Олександр Маркушин.

 

10:08 "Нас утюжать без зупинки вже протягом 12 годин. Рашистсько-фашистські війська зрівнюють моє рідне місто із землею", – заявив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко. 

 

09:56 Президент Зеленський звернувся до євреїв після обстрілу Росією урочища Бабин Яр: "Хіба ви не бачите, що відбувається? Тому дуже важливо, щоб саме зараз мільйони євреїв по всьому світу не мовчали. У мовчанні народжується нацизм. Тому кричіть про вбивства мирних людей. Кричіть про вбивства українців".

 

09:20 У Харкові бомбардували будівлі обласного управління СБУ та поліції. "Руйнування жахливі", – прокоментували в ОДА.

 

09:01 У Чорноморській операційній зоні ворог здійснює розгортання корабельної групи та продовжує підготовку до проведення морської десантної операції, заявили у Генштабі ЗСУ. На Таврійському напрямку противник продовжує наступальні дії в районах населених пунктів Скадовськ, Гола Пристань, Херсон, Снігурівка, Нова Каховка. Після перегрупування продовжує пересування у напрямку Херсона та Миколаєва. До 2 БТГр діє в районах населених пунктів Василівка, Червоне Поле, Новопетрівка.

 

08:40 Херсон повністю оточений ворогом, заявив голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута. Вночі було чути багато пострілів, вибухів, горіла будівля СБУ. Росіяни захопили порт і залізничний вокзал. "Херсон все ще український, хоч і сильно задимлений", – заявив міський голова Ігор Колихаєв.

 

07:08 Віктор Ющенко: "Вам цього Україна ніколи не вибачить! Принаймні в сьогоднішніх поколіннях. Ви – прокляті! Ви не "освободітелі", ви – чума, ви – кати, які приносять муки на святу Українську землю, ви поставляєте смерть моїй любій українській Нації і Державі. Вас ніхто не кличе і ніхто не хоче бачити вас в жодній українській хаті, в жодному українському селі та містечку. Вас сьогодні може з радістю прийняти тільки сира українська земля".

 

03:55 Російські нападники вже ввели на територію України понад 80% свого бойового потенціалу, який зосереджувався раніше вздовж українського кордону, та готуються до наступу на Київ й оточення Харкова, повідомив у вівторок під час конференції в Вашингтоні високопоставлений представник Пентагону, передає "Укрінформ".

 

02:33 Президент США Джозеф Байден заявив на брифінгу, що Путін цілковито прорахувався – і щодо народу України, який всіма силами захищає свою землю, і щодо ООН і НАТО, які єдині у своїй позиції та діях. "Путін зараз ізольований від світу більше, ніж будь-коли", – заявив Байден.

 

01:25 У Москві поліція затримала двох жінок та їхніх маленьких дітей, коли вони прийшли покласти квіти до посольства України, протестуючи проти війни.

 

 

00:22 Росіяни завдали авіа- та ракетних ударів по Житомиру. Як повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, стріляли по базі 95-ої бригади ЗСУ. Ушкоджень зазнав приватний сектор. Зі слів міського голови Житомира Сергія Сухомлина, росіяни також ударили авіацією по лікарні. Загинуло щонайменше четверо людей.

 

00:09 Із багатьох джерел іде інформація про знищення під Баштанкою на Миколаївщині несамовитої кількості російської техніки – 800 одиниць. Це число, зокрема, назвав голова Миколаївської ОДА Віталій Кім. 

 

02.03.2022