День шостий. Вогонь у Харкові

00:22 Росіяни завдали авіа- та ракетних ударів по Житомиру. Як повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, стріляли по базі 95-ї бригади ЗСУ. Ушкоджень зазнав приватний сектор. Зі слів міського голови Житомира Сергія Сухомлина, росіяни також ударили авіацією по лікарні. Загинуло щонайменше четверо людей.

 

00:09 Із багатьох джерел іде інформація про знищення під Баштанкою на Миколаївщині несамовитої кількості російської техніки - 800 одиниць техніки. Це число, зокрема, назвав голова Миколаївської ОДА Віталій Кім. 

 

23:10 95-та бригада Збройних Сил України ввійшла у Горлівку і закріпилася в частині міста, повідомив боєць бригади Олександр Погребиський.

 

21:40 Президент Зеленський заявив, що передумовою проведення переговорів із Росією є припинення бомбардувань.

 

21:20 Російські війська обстріляли Тростянець на Сумщині.

 

20:34 Зеленський фактично визнав, що він грав вар'ята, коли казав, що Україна не вірить у напад Росії. "Ту відповідь, яку ви сьогодні бачите, те, як працює наша армія, як вона захищає, – думаю, ви прекрасно розумієте, що ми готувалися до всього", – сказав Президент під час розмови з іноземними медіями. Президент сказав, що йшла планомірна робота з організації відбиття нападу і вся інформація максимально приховувалася, щоб для ворога рішуча відсіч ЗСУ стала несподіванкою. Загалом було розроблено шість різних планів оборони держави в залежності від тактики агресора.

 

20:18 Згідно з підрахунками Пентагону, Росія випустила по українській території понад 400 ракет. Та Україна у відповідь використовує дієві системи ПВО. Зокрема, українські сили знищили щонайменще 29 ворожих літаків. Посадовець додав, що Росії не вдалося досягти переваги в повітрі, але все ж є окремі райони, де окупанти "мають контроль над ситуацією", передає CNN.

 

19:02 Президент Зеленський відбув переговори із Джо Байденом. "Обговорили американське лідерство щодо антиросійських санкцій та оборонної допомоги Україні. Маємо зупинити агресора якнайшвидше. Вдячний за підтримку", – прокоментував голова держави.

 

18:37 Біля українсько-білоруського кордону на маршруті Пінськ – Іванове – Драгічин стоїть приблизно 300 танків. Згідно з інформацією Управління розвідки Міноборони, Росія планує вчинити провокацію, аби надати претексту для їхнього вторгнення на територію України.

 

18:18 Російські сили при спробі знищити київську телевежу обстріляли територію меморіального заповідника "Бабин Яр", заявили в Офісі Президента. "Ці нелюди вбивають жертв Голокосту вдруге", – обурився керівник ОП Андрій Єрмак.

 

17:56 Міський голова Києва Віталій Кличко: "Ситуація – загрозлива. Ворог хоче взяти серце нашої країни. Але ми будемо битися і Київ не віддамо!"

 

17:44 Російські війська обстріляли київську телевежу. У парку в районі станції метро "Дорогожичі" здіймається велика хмара. Як інформує "Суспільне", ударом перебито апаратну. Очікуються перебої із трансляцією телеканалів.

 

17:27 Дмитро Кулеба заявив, що теперішня війна проти Росії – "вирішальна битва" українства. 

 

"Путін зламав зуби об Україну, але буду відвертим з вами, без геройства, Путін ще не зламався. Він ще шукає військового виходу з цього конфлікту, військового результату для себе, і тому кидає на нас все більші і більші сили. Наказує своїм військам обстрілювати мирних мешканців та житлові квартали. Зриває лють на звичайних людях... Нам потрібно вистояти. Потрібно, зціпивши зуби, як би не було важко, пересидіти бомбардування, не втрачати віру в перемогу. Ворог вже надломився. Зав'язнув, і його моральний стан стрімко погіршується. Всередині Росії настає шок від різкого падіння рівня життя та ізоляції. Це породжує гнів, але ми маємо розраховувати тільки на себе, на свої сили. Ми повинні згадати, що Україна, український народ пройшов нечувані страшні випробування протягом своєї історії. Але виявилося, що українці незламні. І ця вирішальна битва, яку ми ведемо за себе, за своє існування, вона має бути переможною".

Дмитро Кулеба

 

16:55 На аеродром у російському Таганрозі впала ракета. Російські медії гадають, що це була українська "Точка-У". У телеґрамі поширюють відео, на котрому видно пожежу при військовому літаку.  

 

 

16:46 Міський голова Києва Віталій Кличко: "Ситуація – загрозлива. Ворог хоче взяти серце нашої країни. Але ми будемо битися і Київ не віддамо!"

 

15:33 На Сумщині російського офіцера обміняли на п'ятьох бійців територіальної оборони. 

 

15:02 Росія готується поширити фейк про те, начебто Володимир Зеленський від імені України погодився оголосити капітуляцію, повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

 

14:40 Російські війська обстріляли військову частину (РЛС) у селі Лощинівка на трасі Одеса-Ізмаїл, поінформував міський голова Ізмаїлу.

 

13:33 Вперше у своїй історії озброєння надає Фінляндія – Україні нададуть 2500 автоматичних гвинтівок, 150 000 патронів, 1500 одноразових РПГ і 70 000 харчових наборів, повідомили у МЗС України.

 

12:47 Україна відкликає послів із Киргизстану та Грузії на консультації через позиції влади країн, повідомив Президент Зеленський. Киргизстан підтримав Росію, а Грузія не дозволяє добровольцям їхати в Україну.

 

12:35 "Вони йдуть ва-банк. Тільки цим можна пояснити варварській обстріл Градами півторамільйонного міста Харків, руйнування історичної перлини Європи – міста Чернігів, обстріли Бучи, Ірпіня, Гостомеля і ще десятків і десятків українських міст і сіл", – секретар РНБО Олексій Данілов.

 

12:00 В окупованому Куп'янську мешканці вийшли на пікет проти російських нападників. Голова міста, нагадаємо, пішов на колаборацію, і згодом його затримали українські правоохоронці.

 

 

11:50 У Чернігівську область зайшли білоруські війська, повідомив речник регіонального управління сил тероборони "Північ" Віталій Кирилов.

 

11:33 Волноваха майже знищена, повідомив голова Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко.

 

11:22 Президент Microsoft Бред Сміт повідомив, що MSTIC (центр розвідки загроз компанії) за кілька годин до російського вторгнення 24 березня виявив новий виток наступальних та руйнівних кібератак, спрямованих проти цифрової інфраструктури України, що мали знищити дані. Компанія терміново зв'язалася з українською владою та надала технічні рекомендації для знешкодження зловмисного програмного забезпечення. 

 

11:03 Кільканадцять російських солдатів здалися в полон під Харковом. На відео, знятому українськими вояками, видно, як їхня колона з білими пов'язками проходить повз техніку. 

 

10:57 У самому Херсоні зафіксували колону російської військової техніки, повідомив голова ОДА Геннадій Лагута.

 

10:38 Схоже, у будівлі Харківської ОДА не залишилося жодного вцілілого приміщення. Ракета влучила в сам дах. 

 

   

 

10:02 Щонайменше двоє людей загинуло внаслідок обстрілу будівлі Харківської адміністрації. Розбір завалів триває. На відео, поширеному "Українською правдою", видно, що вибух розбив стіни та перекриття всередині самого будинку.

 

 

09:43 Росіяни обстрілюють аеродром "Канатове" під Кропивницьким, повідомила голова Кіровоградської обласної адміністрації Марія Чорна.

 

09:24 В Охтирці розбирають завали у будівлі військової частини. Як повідомив голова Сумської облдержадміністрації Дмитро Живицький, споруду знищено повністю. Під завалами багато загиблих. Зі слів Живицького, міська влада готує на цвинтарі місця під 70 поховань (водночас не уточнюється, скільки жертв спричинив саме цей обстріл).

 

 

 

09:09 Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан оголосив, що розпочне розслідування ймовірних воєнних злочинів та злочинів проти людяності в Україні. "Я впевнений, що є обґрунтовані підстави вважати, що в Україні були скоєні воєнні злочини", – заявив він, згідно з повідомленням "Європейської правди". Із поданням щодо розслідування воєнних злочинів, скоєних Росією і Білоруссю в Україні, до Міжнародного суду звернулася Литва.

 

08:50 Російські війська здійснили ракетний обстріл центральної площі Харкова. Вибух пролунав просто під стінами Харківської обласної державної адміністрації. "За попередньою інформацією, є влучання в будівлю Харківської ОДА, оперного театру, філармонії та частину житлового масиву (переважно 4-5-поверхові житлові будинки). Підрозділи ДСНС до робіт залучитись не можуть у зв’язку з обстрілами", – повідомили у ДСНС. Кількість жертв невідома.

 

 

08:23 Міністр оборони Олексій Резніков: "У них починається агонія. Варварські обстріли ракетами та РСЗО мирних міст – це свідчення, що вони не здатні більше воювати з озброєними українцями. Тільки з мирними, як останні боягузи. Це воєнний злочин. Його безпосередні виконавці та організатори приречені решту свого існування носити тавро вбивць і ховатися. Їх чекає трибунал. Буде справедливо, якщо спеціальний міжнародний трибунал буде створено у Харкові. До речі, саме у Харкові у 1943 році відбувся перший процес, внаслідок якого нацистів було засуджено за воєнні злочини. Тепер «Харківський трибунал» має винести вирок кремлівським послідовникам Гітлера, які вже його «перевершили»".

 

08:04 Президент США Джо Байден заявив, що не бачить причин боятися ядерної атаки Росії. На відповідне питання, яке Байдену поставили після його виступу в Білому домі, він відповів коротке "ні", повідомляє The Hill. Пентагон вказав, що не бачив жодної конкретної активності у відповідь на наказ Путіна.

 

07:34 На Слобожанщині нападники намагаються вклинитись та відновили положення по першому рубежу оборони. Механізовані бригади та батальйонно-тактичні групи десанту стримують наступ, повідомили у Генштабі ЗСУ.

 

01:12 Правоохоронці затримали міського голову Куп'янська Харківської області Геннадія Мацегору, повідомляє телеканал "Україна 24". Його підозрюють у державній зраді – сприянні російським нападникам. Мацегора пішов на переговори з російськими військовиками, погодився працювати під їхнім контролем.

 

00:03 Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання "Героя України" дванадцятьом офіцерам ЗСУ, шістьом із них – посмертно.

 

Звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” присвоєно посмертно:

 

ВАГОРОВСЬКОМУ Едуарду Миколайовичу – підполковнику (посмертно).
Загинув, виводячи нашу авацію з-під ракетного удару, дав можливість іншим піднятися в повітря.

 

КОЛОМІЙЦЮ Дмитру Валерійовичу – майору (посмертно).
Рятував побратимів, відволік на себе вогонь ворожої авіації, був збитий літаком ворога.

 

МАТУЛЯКУ Геннадію Васильовичу – підполковнику (посмертно).
Гостомель. Знищив скупчення техніки ворога.

 

МОВЧАНУ Віталію Анатолійовичу – лейтенанту (посмертно).
У протиповітряному бою знищив два літальні апарати ворога.

 

ОКСАНЧЕНКУ Олександру Яковичу – полковнику (посмертно).
Знаменитий ас. Загинув у повітряному бою, відволікаючи на себе ворожу авіацію.

 

РАДІОНОВУ В’ячеславу Денисовичу – старшому лейтенанту (посмертно).
Завдяки його мужнім діям повний склад літаків бригади піднявся у повітря у Василькові, і це врятувало наших від ракетного удару.

 

Звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка” присвоєно також:

 

ГЕРУСУ Андрію Андрійовичу – старшому лейтенанту.
Над містом Кропивницький збив ворожий Іл-76,чим не допустив висадку російського десанту з озброєнням.

 

КРАСИЛЬНИКОВУ Дмитру Сергійовичу – бригадному генералу.
Дві доби відбивався від безперервного штурму, врятував людей, техніку і не впустив людей в Харків з Луганської області.

 

КРУГЛОВУ Андрію Миколайовичу – підполковнику.
Вивів підрозділ ЗРК “Бук” з-під ударів ворога і особисто знищив два російські гелікоптери та один літак.

 

МОСТОВОМУ Олександру Володимировичу – полковнику.
Під Васильковом збив російський Іл-76, а також два гелікоптери Мі-24, чим не допустив висадку десанту з озброєнням.

 

СОДОЛЮ Юрію Івановичу – генерал-лейтенанту.
В боях за Волноваху врятував наших хлопців від оточення, організував успішний контрнаступ, вивів людей з-під удару ворога, надзвичайно ефективно обороняє Маріуполь.

 

ХОРОШУНУ Едуарду Миколайовичу – полковнику медичної служби.
Особисто організував оборону військово-медичного центру в оточенні та проводив евакуацію поранених.

 

 

01.03.2022