День п'ятий. Лихе за Прип'яттю

Лукашенко пригрозив Україні "спецоперацією", а в неділю провів псевдореферендум про вихід із нейтралітету. Росія жадає кинути білорусів у війну проти українців. Очікується, що може відкритися новий фронт. Понад Прип'яттю пройдуть переговори.  

 

00:03 Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання "Героя України" дванадцятьом офіцерам ЗСУ, шістьом із них – посмертно.

 

 

Звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” присвоєно посмертно:

 

ВАГОРОВСЬКОМУ Едуарду Миколайовичу – підполковнику (посмертно).
Загинув, виводячи нашу авацію з-під ракетного удару, дав можливість іншим піднятися в повітря.

 

КОЛОМІЙЦЮ Дмитру Валерійовичу – майору (посмертно).
Рятував побратимів, відволік на себе вогонь ворожої авіації, був збитий літаком ворога.

 

МАТУЛЯКУ Геннадію Васильовичу – підполковнику (посмертно).
Гостомель. Знищив скупчення техніки ворога.

 

МОВЧАНУ Віталію Анатолійовичу – лейтенанту (посмертно).
У протиповітряному бою знищив два літальні апарати ворога.

 

ОКСАНЧЕНКУ Олександру Яковичу – полковнику (посмертно).
Знаменитий ас. Загинув у повітряному бою, відволікаючи на себе ворожу авіацію.

 

РАДІОНОВУ В’ячеславу Денисовичу – старшому лейтенанту (посмертно).
Завдяки його мужнім діям повний склад літаків бригади піднявся у повітря у Василькові, і це врятувало наших від ракетного удару.

 

Звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка” присвоєно також:

 

ГЕРУСУ Андрію Андрійовичу – старшому лейтенанту.
Над містом Кропивницький збив ворожий Іл-76,чим не допустив висадку російського десанту з озброєнням.

 

КРАСИЛЬНИКОВУ Дмитру Сергійовичу – бригадному генералу.
Дві доби відбивався від безперервного штурму, врятував людей, техніку і не впустив людей в Харків з Луганської області.

 

КРУГЛОВУ Андрію Миколайовичу – підполковнику.
Вивів підрозділ ЗРК “Бук” з-під ударів ворога і особисто знищив два російські гелікоптери та один літак.

 

МОСТОВОМУ Олександру Володимировичу – полковнику.
Під Васильковом збив російський Іл-76, а також два гелікоптери Мі-24, чим не допустив висадку десанту з озброєнням.

 

СОДОЛЮ Юрію Івановичу – генерал-лейтенанту.
В боях за Волноваху врятував наших хлопців від оточення, організував успішний контрнаступ, вивів людей з-під удару ворога, надзвичайно ефективно обороняє Маріуполь.

 

ХОРОШУНУ Едуарду Миколайовичу – полковнику медичної служби.
Особисто організував оборону військово-медичного центру в оточенні та проводив евакуацію поранених.

 

23:52 Окремі підрозділи зі складу найбільш боєздатних з’єднань збройних сил Білорусі розпочали переміщення до державного кордону України на Волинському напрямку. Крім того, територія Білорусі продовжує використовуватись для здійснення бойових вильотів армійської, оперативно-тактичної та спеціальної авіації ЗС РФ для виконання завдань на території нашої країни, повідомив Генштаб ЗСУ.

 

23:23 Українська армія отримає 70 бойових літаків від міжнародних партнерів: 56 Міг-29 (їх надали Болгарія, Польща та Словаччина) та 14 Су-25 (надала Болгарія).

 

23:04 Супутники Maxar Technologies зафіксували рух колони військової техніки російських окупантів неподалік від Києва, на схід від Гостомеля. Загальний марш колони мав довжину 27 кілометрів, пише Reuters

 

 

22:56 Європейська Унія запровадила санкції проти речника президента Росії Дмітрія Пєскова, російського олігарха Алішера Усманова, власників консорціуму "Альфа-Груп" Міхаіла Фрідмана та Пйотра Авена, основного власника "Сєвєрсталі" Алєксєя Мордашова, виконавчого директора "Роснефті" Іґоря Сєчіна та президента ПАТ "Транснефть" Ніколая Токарєва, співвласника аеропорту "Шереметьєво" Алєксандра Пономаренка.

 

22:38 Під Харковом російські нападники почали знищувати елементи електромережі, повідомив міський голова Ігор Терехов. 

 

22:01 Стівен Кінг зазнимкувався у футболці з написом "Стою із Україною поруч". У коментарі в твіттері написав: "Зазвичай не публікую своїх знимок, але сьогодні виняток".

 

 

21:48 Пол Маккартні підтримав Україну. "Шлемо вам любов і підтримку". 

 

21:26 Сумська єпархія УПЦ (МП) виступила із категоричним засудженням кривавої агресії Росії проти Української держави і українського народу та  вирішила припинити молитовне поминання Московського патріарха під час богослужінь.

 

 

21:10 Росія обстріляла міста Васильків, Білу Церкву та село Калинівку. ДСНС повідомила, що зруйновано кілька будинків; є загиблі.

 

20:34 Посол України в ООН Сергій Кислиця під час спеціального засідання Генасамблеї ООН запропонував Путіну застрелитися. "Що за шаленство. Якщо він хоче вбити себе, йому не треба використовувати для цього ядерний арсенал, він має зробити те, що зробила людина у Берліні у бункері у травні 1945 року", – сказав дипломат.

 

20:06 FIFA та UEFA відсторонили всі збірні та клубні команди Росії від участі у футбольних змаганнях під своєю егідою.

 

19:55 Міністерство фінансів оголосило про випуск військових облігацій. "В умовах військової агресії Російської федерації Міністерство фінансів пропонує громадянам, бізнесу та іноземним інвесторам підтримати бюджет України шляхом інвестування у військові ОВДП. Кошти від облігацій будуть використані на забезпечення потреб Збройних Cил України та безперебійне забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану", – йдеться у повідомленні. Перший аукціон буде завтра, 1 березня.

 

19:29 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна не пробачить Росії військових злочинів – "ми не зупинимося, доки не досягнемо цього".

 

"Вимагайте зупинити війну. Ніякого іншого результату для вас, крім тисяч трун і зубожіння, не буде. Якщо хтось із ваших близьких служить в армії, негайно зробіть все, щоб вони повернулися додому або їх нікуди не направляли, щоб їх не відправляли в цю жахливу м'ясорубку на смерть. Повірте, мова йде про виживання нашого народу і нашої держави, і ми в будь-якому випадку зупинимо Путіна. Ще ніхто і ніколи не перемагав в історії, не перемагав у війні, якщо це війна проти цілого народу. Сьогодні воює український народ, і ми зупинимо цю війну. Просто зробимо це або силою, змушено вбиваючи ваших близьких, або це зробите ви, зупинивши Путіна всередині Росії".

Дмитро Кулеба

 

19:09 У Києві ракетний обстріл.

 

18:55 Місто Бровари під Києвом атакувала російська авіація, повідомив міський голова Ігор Сапожко.

 

18:34 Українсько-російські переговори завершилися. Зі слів учасника перемовин Михайла Подоляка, основною метою перемовин було "припинення вогню на території України та бойових дій". "Сторони визначили низку пріоритетних тем, щодо яких намітилися певні рішення", – поінформував він. Делеґації їдуть до столиць, "щоб ці рішення отримали якісь можливості імплементації в логістичні рішення".

 

18:32 Путін заявив, що продовжуватиме обстріли мирних українських міст до виконання "законних інтересів Росії": визнання російського суверенітету над Кримом, "демілітаризації" та "денацифікації" України, забезпечення "нейтрального статусу". Президент РФ сказав це Емманюелеві Макрону під час переговорів.

 

18:10 "Байрактар" знищив російський ЗРК "Бук" біля села Іванків на Київщині, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

 

 

17:55 Швейцарія виходить із засад нейтралітету і вводить санкції проти Росії. "Військовий напад Росії на суверенну європейську країну є дуже серйозним порушенням міжнародного права. Тому Федеральна рада змінює попередню практику санкцій Швейцарії. У цих рішеннях враховувалися аспекти політики нейтралітету і миру. Швейцарія розглядатиме кожен наступний пакет санкцій з боку ЄС в індивідуальному порядку", – прокоментував представник ради Андре Симонацці. 

 

17:26 Багатотисячна акція протесту під адміністрацією Бердянська завершилась тим, що російські військовики зняли облогу будівлі і покинули центр. Мешканці провели їх вигуками: "Бердянськ – це Україна!"

 

17:16 Кабінет Міністрів прийняв постанову про виплату 30 тисяч гривень військовослужбовцям, котрі виконують обов'язки в умовах воєнного стану. Хлопці у зоні бойових дій отримуватимуть по 100 тисяч гривень на місяць.

 

17:05 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відкинув можливість відставки Володимира Зеленського на вимогу Путіна: голова МЗС нагадав, що дії Верховного головнокомандувача підтримує 91% українців:

 

"Те, що ви питаєте, це про капітуляцію України як держави, а отже про припинення її існування. Ми всі дуже чітко почули, що намагався донести до нас президент Путін у своєму довгому і розлогому зверненні про Україну напередодні війни. Весь світ, всі українці почули, що президент Путін позбавляє нас права на існування. Як нацисти не визнавали права на існування євреїв, точно так і Володимир Путін не визнає права українців на існування зі своєю ідентичністю, зі своєю культурою і зі своєю державою. Тому ми не здамося. Ми розуміємо, що для нас це питання виживання. І справа не в прізвищах Зеленського, Кулеби, Рєзнікова, Залужного, справа не в прізвищах. Справа в тому, що це наша війна за виживання".

Дмитро Кулеба

 

16:59 Ініційована російським правозахисником Левом Пономарьовим петиція з вимогою зупинити війну з Україною набрала понад мільйон підписів. "Вимагаємо негайного припинення вогню з боку збройних сил Росії та їхнього негайного виведення з території суверенної держави Україна. Вважаємо військовими злочинцями всіх, хто ухвалював рішення про початок бойових дій на сході України, санкціонував агресивну пропаганду на виправдання війни", – йдеться у зверненні.

 

16:47 Військовослужбовці з острова Зміїний живі, повідомиляють Військово-Морські сили України. Командування закликає українців не піддаватися російській пропаганді про те, начебто влада "забула", "поховала" хлопців.

 

16:40 Унаслідок обстрілу Харкова наразі підтверджено інформацію про 11 загиблих і десятки поранених.

 

16:34 Високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель визнав, що Україна має європейські перспективи, але заявив, що наразі Унія вважає пріоритетом захист України. "Сьогодні це не на порядку денному, повірте мені. Ми повинні працювати над більш практичними речами. Членство є тим, на що, у будь-якому разі, знадобиться багато років. А ми повинні надати відповідь у найближчі години. Не у найближчі роки, але у наступні години... "Україна чітко має європейську перспективу, але тепер ми повинні боротися проти агресії. Світ не може допустити, щоб потужна країна розгромила сусідню країну із застосуванням її воєнних потужностей... Це для нас, європейців, є екзистенційною загрозою. Ми зробимо усе можливе для того, щоб припинити це", – цитує УНІАН.

 

16:22 У селі Нові Боровичі на Чернігівщині місцеві мешканці зупинили російський бензовоз, заваливши дерево. Водій втратив управління і заїхав у дерево.

 

 

16:03 Мешканці Харкова поширюють відео жахливого понеділкового обстрілу. 

 

 

15:58 Дмитро Кулеба заявив, що путінські погрози ядерною зброєю – "це безумство, яке ввергне світ в катастрофу". "Використання ядерної зброї стане атакою на все людство. І цьому потрібно за всяку ціну перешкодити", – сказав голова МЗС.

 

15:24 Бої в Херсоні тривають, окупантам не вдається зайти в місто, повідомляє журналіст Дмитро Козонак. Мешканці самоорганізувалися і приготувалися до вуличних боїв, незважаючи на відсутність центральних інструкцій. Жорстокі бої із застосуванням артилерії та систем "Град" тривають в Антонівці, передмісті Херсона біля Антонівського мосту; російські танкові колони не можуть прорватися в керунку Миколаєва.

 

15:06 Російські олігархи починають обурюватися через економічне становище в Росії, спричинене санкціями. "Я можу лише приєднатися до тих, хто гаряче бажає покінчити з кровопролиттям. Я впевнений, що мої партнери поділяють мою точку зору", – заявив власник "Альфа банку" Міхаіл Фрідман. Російський бізнесмен Алєґ Дерипаска сказав: "Зараз, як у 2014 році, пересидіти не вдасться". А Роман Абрамович нібито зголосився налагодити контакти із владою в Росії.

 

14:59 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що союзники нарощують допомогу Україні, "включаючи постачання необхідних систем протиповітряної та протитанкової зброї, а також надання фінансової та гуманітарної підтримки".

 

14:43 Національна гвардія України запропонувала військовослужбовцям Росії скласти зброю в обмін на безпеку та повернення додому. "Російські військовослужбовці, закликаємо вас скласти зброю, поки ви ще живі. Ми забезпечимо вам безпеку, і ви повернетеся до своїх дружин та матерів", – ідеться у повідомленні.

 

14:14 Харків обстріляли із систем залпового вогню. Зі слів радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, є загиблі та поранені. 

 

13:59 У Білорусі на Гомельщині розпочалися переговори української та російської делегацій. Українську сторону представляють заступник голови МЗС Микола Точицький, міністр оборони Олексій Резніков, радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк, голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія, народний депутат Рустем Умеров та перший заступник голови української делегації у тристоронній контактній групі Андрій Костін. Російську делегацію очолив помічник президента РФ Володимир Мединський. До її складу також увійшли заступник міністра оборони, заступник міністра закордонних справ Андрій Руденко, голова комітету Державної думи з міжнародних справ Леонід Слуцький та посол Росії у Білорусі Борис Гризлов.

 

 

13:36 Під час вторгнення в Україну загинув командир спеціального загону швидкого реагування Росгвардії Кемеровської області Костянтин Огій, полковник. Про це повідомляє російське видання Тайґа.інфо. Зі слів джерел, близьких до силових відомств РФ, російські гвардійці заходили в Україну із території Білорусі й потрапили у засідку.

 

13:11 Російська артилерія обстріляла нафтобазу під Охтиркою, там почалася сильна пожежа, повідомив голова Сумської обласної адміністрації Дмитро Живицький.

 

13:01 Існує висока ймовірність застосування збройних сил Білорусі, заявили у штабі Сухопутних військ.

 

12:43 32 країни закрили повітряний простір для російських авіакомпаній, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

 

 

12:30 В окупованому Бердянську мешканці вийшли на мітинг на підтримку України. На центральній площі, вже обставленій російською технікою, люди скандують в очі окупантам: "Слава Україні! – Смерть ворогам", "Путін – хуйло!", співають Державний гімн. Відео з акції оприлюднила "Українська правда".

 

12:15 Звернення Володимира Зеленського: "Європа закрила небо для всіх російських літаків. Глобальний бізнес відмовляється від будь-яких зв’язків з російськими компаніями. Подивимося, чим закінчиться цей тиждень для російської валюти, яким буде падіння рубля. Поки продовжується це злочинне вторгнення в Україну, російська держава зазнає таких збитків, ніби війна пройшла і їхньою територією. Для чого все це вам? Російським матерям, російським вчителям, російським підприємцям, просто звичайним людям. Вже 4,5 тисячі російських солдатів вбито. Заради чого ви всі сюди прийшли?"

 

12:07 Внаслідок наступу російських окупантів в Іванкові на Київщині згорів музей, де зберігалися картини всесвітньо відомої української художниці Марії Примаченко, повідомила директорка Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко.

 

 

11:46 Словаччина підтримала запровадження спеціальної процедури для приєднання України до ЄС, заявив прем’єр-міністр Едуард Геґер.

 

11:20 Російські солдати розстріляли капелана Православної Церкви України Максима Козачину, повідомив релігієзнавець Андрій Смирнов. Він був настоятелем парафії Різдва Пресвятої Богородиці у селі Розважів в Іванківському районі на Київщині.

 

 

11:12 Прокуратура Харківщини розпочала досудове розслідування щодо міського голови Куп'янська Геннадія Мацегори за фактом державної зради: "Представник влади перейшов на бік країни-агресора – Російської Федерації. Чоловік в умовах воєнного стану надав представникам РФ допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. Крім того, Мацегора Г.М. вчинив умисні дії з метою зміни меж території України, про що повідомив публічно в інтернеті". Раніше Мацегора заявив, що місто перебуває під контролем російських сил, а російські військові заявили, що зайдуть в місто, щоб "забезпечити порядок і заспокоїти жителів".

 

10:32 Українська делеґація прибула в район українсько-білоруського кордону для участі в переговорах з представниками Російської Федерації: міністр оборони України Олексій Резніков, заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький, перший заступник глави делегації України в Тристоронній контактній групі Андрій Костін, голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, народний депутат Рустем Умєров. "Ключове питання перемовин – негайне припинення вогню та відведення військ із території України", – заявили в ОП.

 

10:18 Геншаб ЗСУ інформує у зведенні після ночі спротиву: "Російські окупанти знизили темпи наступу, але все ще продовжують спроби розвинути успіх на окремих напрямках в наступальній операції проти України". "Противник деморалізований та несе великі втрати. Відзначено часті випадки дезертирства та непокори. Ворог зрозумів, що пропаганда і реальність відрізняються", – ідеться у заяві.

 

10:04 Мік Джаґґер підтримав Україну.

 

 

09:35 Британське видання The Times пише, що в Києві діє понад 400 "вагнерівців", яким Кремль наказав вбити Президента Зеленського та підготувати підґрунтя для захоплення влади Росією.

 

09:19 Уночі Чернігів зазнав обстрілів. Боєприпас влучив у фундамент п’ятиповерхового житлового будинку на вул. Ремісничій; загорілося дві квартири на першому та другому поверсі. ДСНС зафіксувала влучання у магазин і садочок.

 

08:14 Група радіостанцій TAVR Media змінить назву та переформує "Русское радио Україна" – після війни в ефірі звучатиме нова радіостанція.

 

07:22 Атаки на Київ провалилися, заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. "Усі спроби досягти мети російсько-окупаційними військами зазнавали невдач. Колони техніки окупанта знищувались. Противник поніс значні втрати особового складу. Російські війська деморалізовані і виснажені. Ми показали, що вміємо захистити свій дім від непроханих гостей", – заявив Сирський.

 

06:40 70% українців упевнені, що Україна зможе відбити напад російських окупантів, свідчать результати соціологічного опитування групи "Рейтинг". Найвищий рівень впевненості у Збройних Силах – на Заході та у Центрі (75–78%). Відносно нижчий – на Півдні та Сході (64–66%). 91% українців підтримують дії Президента Зеленського.

 

 

05:56 "Україна – одна з нас, і ми хочемо, щоб вони були в Європейському Союзі", – заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в інтерв'ю Euronest. Вона не стала уточнювати, якими є шанси України на вступ до ЄС, особливо – за прискореною програмою. "У нас з Україною є процес, наприклад, інтеграції українського ринку в єдиний ринок… У нас дуже тісна співпраця в енергетичній мережі", – зазначила вона.

 

05:54 Міністр оборони Олексій Резніков: "Відбувся справжній злам. Війна стала європейською. Її нарешті так усвідомили. Вже зараз пів Європи збирає, пакує, везе нам зброю і засоби бронезахисту. Коло держав, які надають реальну допомогу, значно збільшилося. Збільшилися її масштаби".

 

04:49 Найближчі 24 години будуть вирішальними для України, сказав Президент Зеленський у телефонній розмові з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсон. Згідно з повідомленням британського уряду, Джонсон пообіцяв допомогти в прискоренні постачання озброєнь Україні. "Спротив українського народу героїчний", – заявив голова уряду.

 

У неділю Борис Джонсон відвідав вечірнє богослужіння в українській церкві у Лондоні

 

03:20 Дмитро Кулеба виступив зі зверненням до громадян Росії і закликав їх вимагати від президента Путіна припинити війну з Україною. "Путін втягнув вас у війну, а розплачуєтеся за неї ви... У Путіна гроші не закінчаться, у нього все буде добре. А курс рубля в обміннику полетів у прірву. Російські банки відключають від міжнародних систем фінансування, і ви не зможете навіть своїми картками розплатитися. Небо в Європі закрите, ви не зможете сісти на літак і полетіти у відпустку, щоб подивитися світ. І це тільки початок, далі буде гірше... Вам брешуть. Вас хочуть просто сховати від реальності. А реальність у тому, що йде війна... На жаль, страждати від цієї війни доведеться вам, не кажучи вже про загиблих росіян на території України, які повернуться додому в мішках".

 

01:23 Нападника португальського клубу "Бенфіка" Романа Яремчука зустріли оваціями на стадіоні у Лісабоні на знак підтримки Україні. Команда вчинила жест – при виході на заміну Роман отримав капітанську пов'язку. Сам Яремчук стискав у собі сльози.

 

 

00:20 У неділю Росія використала оперативно-тактичні ракетні комплекси “Іскандер”. Удар спрямували по мирному Житомиру, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Генерал обурений, що російська армія використовує жінок і дітей як живий щит, гатить із важкого озброєння по житлових об’єктах, у пекло війни посилає строковиків, заохочує диверсантів пересуватися машинами "швидкої допомоги", убиває дітей (відомо про 16 загиблих неповнолітніх). "Ці дні показали, як далеко ми відійшли від Росії в ментальному плані. Ми вже перемогли!" – заявив Залужний.

 

00:01 Мапа глибини російського вторгнення від німецького журналіста Юліана Рьопке. Армія РФ не контролює жодного обласного центру.

 

 

28.02.2022