Четвертий день. Путін кидає нові сили

Кремль визнав, що атака російських військ сповільнилася. Втім спробував виправдати невдачі аргументом – Путін вважав, що почнуться переговори. Наразі Росія кинула на штурм українських позицій нові свої сили. Війна йде четвертий день.

 

00:20 У неділю Росія використала оперативно-тактичні ракетні комплекси “Іскандер”. Удар спрямували по мирному Житомиру, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Генерал обурений, що російська армія використовує жінок і дітей як живий щит, гатить із важкого озброєння по житлових об’єктах, у пекло війни посилає строковиків, заохочує диверсантів пересуватися машинами "швидкої допомоги", убиває дітей (відомо про 16 загиблих неповнолітніх). "Ці дні показали, як далеко ми відійшли від Росії в ментальному плані. Ми вже перемогли!" - заявив Залужний.

 

00:01 Мапа глибини російського вторгнення від німецького журналіста Юліана Рьопке. Армія РФ не контролює жодного обласного центру.

 

 

23:52 Бельгія надасть Україні 3 тисячі одиниць автоматичної зброї та 200 одиниць протитанкової зброї, повідомив голова уряду Бельгії Александр де Кроо.

 

23:30 Європейський Союз надасть Україні військові літаки, пристосовані для оперування українськими пілотами. "Ми збираємося надати зброю, винищувачі. Ми збираємося навіть надати бойові літаки. Ми не говоримо лише про боєприпаси. Ми надаємо більш важливе озброєння, аби відправити на війну", - заявив високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель сказав після засідання Ради ЄС.

 

23:16 За дві доби мобілізовано майже 100 тисяч громадян, половина - резервісти сил територіальної оборони.

 

22:54 Понад 100 тисяч людей зібралися біля Бранденбурзьких воріт у центрі Берліна в неділю, 27 лютого, щоб висловити солідарність з Україною. Учасники акції прийшли з плакатами з надписами: "Ні третій світовій війні", "Свободу Україні", "Руки геть від України", "Путін, піди полікуйся та залиш Україну і світ у спокої", передає "Німецька хвиля".

 

 

22:35 Російські сили увійшли у Бердянськ. Як повідомив в.о. голови міста Олександр Свідло, окупанти взяли під контроль всі адміністративні будівлі міста. Озброєні солдати запропонували міській владі продовжувати виконувати свої обов'язки, але посадовці відмовились. "Вважаю таку пропозицію неприйнятною. Тому ми всім складом оперативного штабу покинули будівлю виконкому, але продовжуємо працювати і координувати роботу", - розповів Свідло.

 

22:14 Біля міста Малин, що на Житомирщині, ударний безпілотник "Байрактар" знищив російський БУК. Відео операції оприлюднив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

 

21:56 Європейський Союз уперше в історії профінансує зброю та її постачання для країни-у-стані-війни. "Інше табу знято, табу щодо того, що ЄС не надає зброю під час війни. Так, ми це робимо. Ця війна вимагає нашої участі для того, щоб підтримати українську армію. Ми живемо в безпрецедентний час", - сказав голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

 

21:34 Український боксер Василь Ломаченко вступив у територіальну оборону Білгорода-Дністровського. Міський голова Віталій Граждан повідомив, що загін укомплектовано.

 

 

21:09 Європейський Союз закрив повітряний простір для російських, зареєстрованих або підконтрольних Росії літаків, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

 

20:44 Держава платитиме військовослужбовцям під час бойових дій по 100 тисяч гривень на місяць, - Зеленський.

 

20:23 Зеленський заявив, що зустріч із росіянами на Прип'яті потрібна, хоча він і не вірить в її успіх. "Щоб потім у жодного громадянина України не було жодного сумніву, що я як Президент не намагався зупинити війну, коли був нехай і маленький, але все ж таки шанс", - пояснив він.

 

20:29 Українець Тарас Остапчук потопив яхту російського олігарха Алєксандра Міхеєва в Порт-Адріано на Майорці. Суд відмовився його заарештовувати і звільнив з-під варти після того, як підсудний показав кадри із обстрілом Києва російськими ракетами. Яхта Lady Andalusia належала віце-президенту російського концерну з виробництва зброї "Ростех". Остапчук заявив, що "власник яхти відповідає за виробництво зброї, з допомогою якої його країну знищують".

 

 

20:00 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав країни Заходу не послаблювати санкційного тиску, зокрема, повноцінно перекрити для РФ міжнародну платіжну систему SWIFT. 

 

"Деякі країни намагаються залишити лазівки, виключаючи низку банків, аби вони могли застосовувати певні заходи за допомогою "лівих рук", і продовжувати торгувати з Росією за допомогою "правих рук". Припиніть це робити зараз, припиніть торгуватися кров'ю українських чоловіків, жінок і дітей. Це не метафора, а реальність того, що ви робите. Історія буде судити вас, і ваші імена назавжди залишаться в книжках історії як імена зрадників людства, які не змогли протистояти агресору в Європі у вирішальний момент. Існують приклади таких імен в історії 20-го століття. Я впевнений, що ви не хочете додати ваші імена після коми".

Дмитро Кулеба

 

19:39 Збройні Сили України знищили колону російської техніки у містечку Буча. На відео, записаному місцевим мешканцем, видно десятки панцеромобілів, танків і вантажівок.

 

19:14 Командування Збройних Сил України звернулося до російських солдатів зі закликом здатися. "Сподіваюся, ви переконалися, що тут на вас ніхто не чекав і що вам нічого робити на нашій землі. Повірте, правда за нами, а ви – інструмент у руках своїх правителів. Ми даємо вам можливість повернутися до своїх рідних, не втратити своє життя та гідність. Розрядіть зброю, підніміть руки, щоб наші військовослужбовці та мирні жителі могли зрозуміти, що ви нас почули. Це ваш квиток додому. Ідіть, захищайте свою батьківщину, а не руйнуйте нашу!", - закликав заступник головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенант Євген Мойсюк.

 

18:52 "Путін та його війна звільнили Німеччину від почуття історичної провини", - заявив канцлер ФРН Олаф Шольц. Він зазначив, що зовнішня та безпекова політика Німеччини переживає історичний поворот. "Ця війна є катастрофою для України, але вона стане катастрофою і для Росії", - заявив голова уряду Німеччини.

 

18:33 У районі Прилук розбито танкову роту російської армії. Рота знищена разом з особовим складом, заявили в оперативному командуванні "Північ".

 

18:12 "Російські окупанти виставили ультиматум, погрожуючи мінуванням і підривами окремих об’єктів інфраструктури важливого ядерного об’єкта ЧАЕС", - заявили у Державному агентстві України з управління зоною відчуження. Україна втратила контроль над автоматичною системою контролю радіаційної обстановки. Останні отримані дані свідчать про семикратне перевищення норм поглинутої дози поруч з об'єктам зберігання радіоактивних відходів "Вектор", "Підлісний", "Третя черга" та "Буряківка". "Це свідчить, про некоректне використання окупантами систем безпеки та відсутність у них необхідної експертизи для захисту ядерних об'єктів", - розповіли в агентстві.

 

17:55 Перша ракетка України Еліна Світоліна виділить свої гонорари, зароблені на подальших турнірах, на користь українського війська та гуманітарні проєкти. "Мій народ, кожен день я боюся за тебе. Я спустошена, мої очі не перестають плакати, моє серце не перестає кровоточити. Але я так пишаюся. Я дивлюся на наш народ, наших матерів, наших батьків, наших братів, наших сестер, наших дітей, вони такі хоробрі і сильні, що борються, щоб захистити тебе. Вони герої", - написала Світоліна у twitter.

 

17:39 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна не боїться російського шантажу з ядерною зброєю. "Якщо наказ президента Путіна привести у бойову готовність його ядерну зброю є прямою погрозою використати цю ядерну зброю проти України, то у мене дуже просте повідомлення: це буде катастрофою для світу, але це нас не зламає", – сказав голова української дипломатії, згідно з повідомленням "УП".

 

17:09 Україна і Росія домовилися провести переговори в районі річки Прип'ять. Гарантом безпеки виступає білоруський диктатор Олександр Лукашенко. Він запевнив, що на час проїзду, переговорів та повернення української делегації "всі літаки, гелікоптери та ракети, розміщені на білоруській території, залишаться на землі". В Офісі Президента заявили: "На нас чекає жорстка дипломатична битва. Ніякої зради!".

 

16:48 Росіяни знищили легендарний літак "Мрія" на аеродромі Гостомель під Києвом. Ан-225 стояв на ремонті і не мав змоги покинути державу. Як зазначає "Укроборонпром", "Мрію" ще можна відновити – це планують зробити коштом окупанта.

 

16:11 Туреччина назвала вторгнення Росії в Україну війною. У заяві речника президента зазначено: "На четвертий день війни в Україні ми повторюємо заклик...". Згідно з Конвенцією Монтре 1936 року, Туреччина контролює протоки Дарданелли і Босфор, які з’єднують Середземне і Чорне моря, і може обмежити прохід військових кораблів під час війни або в разі загрози.

 

15:43 У Києві знешкоджено групу диверсантів, котрі пересувалися на кареті швидкої допомоги.

 

 

15:20 Футбольний тренер Андрій Шевченко висловив підтримку українцям: "Я перебуваю в Лондоні, але моя мама, моя сім'я і близькі, мій народ, всі перебувають в Україні, я переживаю дуже сильно. Батьки, мама і сестра під Києвом. Все нормально, але те, що відбувається, – це жах. Я просто хочу сказати слова підтримки і подяки нашій доблесній українській армії, Президенту, нашим людям, які захищають нашу країну сьогодні. Все роблять для того, щоб ми вистояли в цей момент. Ви – мої герої, я пишаюся своєю країною, пишаюся своїми людьми", – Sport.ua.

 

14:36 Президент України Володимир Зеленський відбув розмову з білоруським диктатором Лукашенком. Коментар Зеленського у фейсбуці складається лише з трьох слів: "Поговорив з Олександром Лукашенком", без жодних підсумків та оцінок. Користувачі коментують у гілці: "Ясно", "Хай висить з хуйлом в одному бункері" тощо. Раніше Лукашенко заявив про те, що може почати проти України "спецоперацію".

 

14:04 Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов: "Контроль над Харковом повністю наш! Працюють ЗСУ, Нацполіція, Тероборона, відбувається повна зачистка міста від ворога".

 

13:51 Україна направила позов проти Росії до Міжнародного суду ООН у Гаазі через воєнну агресію проти України, повідомив Президент Зеленський: "Вимагаємо притягнути Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії. Просимо суд негайно наказати РФ припинити воєнні дії та призначити слухання вже наступного тижня".

 

13:23 Білоруськй диктатор Олександр Лукашенко заявив, що в Україні почалися переслідування росіян і білорусів, на його думку, Україна "підштовхує Білорусь до спецоперації із захисту своїх громадян".

 

13:01 СБУ заволоділа секретними документами російських військовиків, яких українські силовики розбомбили під Гостомелем: поіменні дані на російських загарбників, а також секретні паролі та шифри, які використовує країна-агресор. Це дозволить зрозуміти суть перехоплених розмов ворога. Серед документів також: бойовий розрахунок з позивними бійців і командирів; схеми дій загарбників: шляхів нападу, відходу, заправок; умовні знаки противника, зокрема дешифрування команд управління.

 

12:33 Мер Чернігова Владислав Атрошенко: "Ми Чернігова не здамо! Ми на своїй землі і боронитимемо своє рідне місто і Україну! Ворог нині деморалізований. Зброю можна взяти на Верені, 2. Якщо локація зміниться – повідомлю".

 

12:04 Міський голова Ірпеня Олександр Маркушин розповів: атаку російських окупантів вдалося відбити. Ворожі танки зайшли в Ірпінь зі сторони Бучі. Техніка їздила навпростець по приватному сектору, ймовірно через те, що росіяни не орієнтуються на місцевості. Підірвано міст, що з'єднує Бучу з Ірпенем.

 

11:50 Від західних партнерів для авіації Повітряних Сил надійшла велика партія ракет класу "повітря-повітря".

 

11:30 Російський прорив у Харкові ліквідували. Колона зупинилася. Частина солдатів утекла, покинувши техніку. На відео, котрі поширюють українські солдати у телеґрамі, зафіксовано вбитих і полонених.

 

 

11:09 З'явилося відео із Корюківки! Кількасот людей блокує прохід колони – танки вимушені заднім ходом виїжджати у тил.

 

11:07 На околицях міста Корюківка, що на Чернігівщині, люди юрбою блокують пересування російської техніки.

 

10:48 Росія кинула в бік понад 50% військ із числа тих, котрі стягнула до кордону України, заявили журналістам на закритому брифінгу в Пентагоні. Російська армія “все більше розчарована" відсутністю прориву.

 

10:33 На лінії фронту проти російських колон працюють "Байрактари". Головнокомандувач ЗСУ оприлюднив відео удару по стоянці РФ у селі Чорнобаївка на Херсонщині.

 

10:07 Компанія KLO опублікувала відео пожежі на нафтобазі під Васильковом, знищеної російською ракетою. Працівникам вдалося врятувати 15 вагонів із дизельним пальним та 8 вагонів із газом. "Цим пальним ми зможемо заправляти ЗСУ, тероборону, медиків, Київенерго, Київпастранс та інших, хто не дає Києву впасти та «тримає небо»! Російська ракето, іди…" – заявили у компанії.

 

09:58 Містом Буча, що під Києвом, пройшла колона російською бронетехніки. У соцмережах поширюють відео, як росіяни стріляють у бутафорний панцеромобіль на пам'ятнику воїнам-"афганцям", приймаючи його за реальний.

 

 

09:37 Зеленський відкинув ідею переговорів із Росією на території Білорусі через те, що не вважає її нейтральною. "Ми хочемо зустрічатись, ми хочемо закінчення війни. Варшава, Братислава, Будапешт, Стамбул, Баку – це ми запропонували російській стороні. Та й будь-яке інше місто нам підходить – у країні, з території якої не летять ракети. Тільки так переговори можуть бути чесними та можуть справді закінчити війну", – заявив Президент.

 

09:03 Повітряні сили ЗСУ збили крилату ракету, випущену по столиці України з території Білорусі літаком ТУ-22, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

 

08:45 Президент України Володимир Зеленський виступив із ініціативою формування Інтернаціонального легіону територіальної оборони України, який буде комплектуватися з іноземців, готових разом з українцями дати відсіч Росії.

 

08:14 Легка техніка російських військ прорвалася в центральну частину Харкова. Голова ОДА Олексій Синєгубов закликав містян залишатися у домівках: "Збройні Сили України ліквідовують ворога".

 

08:02 "Основною тактикою дій окупантів залишається рух та захоплення невеликих міст, сіл та автомобільних шляхів сполучення. Завдяки потужному опору цивільного населення, підрозділів Збройних Сил України, Національної гвардії та Національної поліції спроби взяття під контроль великих міст успіху не мали", – коментують у Міністерстві оборони.

 

07:42 Згідно з даними Міністерства оборони України, у ході українсько-російської війни вже знищено понад 100 танків.

 

07:13 У Чорноморській оперативній зоні була спроба висадки морського десанту – її зірвано, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

 

06:00 Міністр оборони Олексій Резніков: "72 години опору. Три доби, які назавжди змінили нашу країну і світ. Де всі ті, хто обіцяв за 2 години захопити Київ? Де вони? Я їх не бачу. Я лише чую, як вони виправдовуються. Натомість я бачу героїчну армію, звитяжну гвардію, безстрашних прикордонників, самовідданих рятувальників, надійних поліцейських, невтомних ангелів-медиків. Усіх, хто виконує свій обов’язок. Я бачу тисячі і тисячі Громадян, які взяли до рук зброю, стали до лав територіальної оборони і б’ються".

 

05:43 Миколаїв стоїть. "Сьогодні у місті є кілька російські ДРГ, але ситуація під контролем. Танки та бронетехніка, що перебуває зараз на території міста – українська", – заявив міський голова Олександр Сенкевич.

 

03:27 Російські війська завдали ракетного удару по нафтобазі в селі Крячки недалеко від Василькова. Спалахнула пожежа. "Нам загрожує екологічна катастрофа", – заявив голова Київської ОДА Олексій Кулеба.

 

00:21 Президентові України Володимирові Зеленському вручили Нагороду Орла Яна Карського "за героїчну оборону України і моральних цінностей цивілізації Заходу, котрих той сьогодні не встані обстояти". У попередні роки цю нагороду отримували Лех Валенса, Яцек Куронь, Адам Міхнік, Віктор Ющенко та ін.

 

00:02 У Чернігівській області українські сили підірвали ешелон, що транспортував 56 цистерн із дизпаливом. Про це офіційно повідомляє Генштаб ЗСУ. Вдень у соцмережах поширювали численні відео зі спаленою технікою.

 

27.02.2022