Бойовики награли в одному будинку два фейкові відео про бої з українцями.

 

Пропаґандистські ресурси організації "ДНР" тиражують у соціальних мережах відеоролики, на котрих демонструють наслідки обстрілів української армії та операції зі затримання українських диверсантів. У двох таких сюжетах бойовики використали однакових акторів та будинок, котрий нібито атакували.

 

 

Цей збіг зауважив telegram-канал UkrainaOnlline.

 

"Подивіться на будинок, котрий учора розстріляв так званий спецназ "ДНР", а сьогодні вранці вже знімають ролик про те, начебто його розбомбили ЗСУ. Навіть акторів на міняють — дід, який давав інтерв'ю, і хлоп, який виходить із будинку, — це одна й та сама особа", — звернули увагу автори каналу.

 

Інформаційна аґенція УНІАН зазначає, що 20 лютого російські пропагандисти почали активно поширювати відео "спецоперації з затримання українських терористів". Зазначалося, що затримані "диверсанти" нібито хотіли підірвати електростанції, газопроводи та фільтрувальні станції.

 

У новому екшені від контрольованих Росією бойовиків показали перестрілку з використанням БТР та штурм житлового будинку, який називають "базою диверсантів". Для правдоподібності бойовики змусили одного з акторів кричати "А-а-а, допоможіть".

 

Згодом бойовики звинуватили ЗСУ в обстрілі житлового будинку в Донецьку, а в якості доказів надали ще один ролик. Однак "база диверсантів" та "будинок, який розбомбили ЗСУ" виявилися однаковими. Збігаються не лише фасад будинку, а й паркан та навіть актори — змінили бойовики тільки сценарій.

 

 

Українська медійна ініціатива Stopfake звернула увагу на те, що на відеороликах пропаґандистів є тотожними низка деталей: фасад будинків ідентичний (на обох відео бачимо на будинку супутникову тарілку); газова труба; огорожа на обох відео ідентична: зелений залізний паркан (його чітко видно на нічному відео, коли локацію освітлюють постріли); залізні фігурні ворота; паркан "під камінь".

 

"Російські ЗМІ продовжують створювати картинку для своїх пропагандистських сюжетів. Причому одне й те ж зрежисоване відео стає приводом для декількох звинувачень ЗСУ в провокаціях. З відео телеграм-каналу WarGonzo видно, що бойовики в шевронах «МГБ» здійснюють постріли у напрямку будинку, який в іншому відео, за твердженням пропагандистів, постраждав від прицільних пострілів ЗСУ по мирному населенню. При цьому на відео так званої «спецоперації» телеграм-каналу WarGonzo чітко видно й чутно, як віддається наказ на здійснення пострілу із РПГ по будівлі. На відео «обстріляного будинку ЗСУ» з телеграм-каналу «Типичный Донецк» — «постраждалий» демонструє снаряд саме з цього виду озброєння", — ідеться в публікації.

 

 

Як заявив раніше розслідувач журналістської аґенції Bellingcat Христо Грозєв, бойовики зняли свої пропагандистські ролики ще на початку лютого.

 

Розповідаючи про відео, яке поширили російські ЗМІ і телеграм-канали 18-го лютого, Грозєв сказав: "Ми перевірили метадані цього відео, яке, за описом, мало відбутися 18-го лютого: воно записане не пізніше 8 лютого. Так що є повно таких фальшивок, ми збираємо їх в архів і будемо публікувати знайдений нами їхній реальний час запису".

 

20.02.2022