Держсекретар США: Київ – найпопулярніший пункт у світі.

 

Державний секретар США Ентоні Блінкен приїхав в Україну для підтвердження підтримки українського народу в контексті російської агресії, обговорення тижня дипломатії з Російською Федерацією, який минув, та майбутньої зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим.

 

 

Про це Блінкен заявив на початку зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє "Укрінформ".

 

"Київ, напевно, найбільш популярний пункт призначення у всьому світі на даний момент", – сказав він.

 

Держсекретар США відзначив, що наразі близько 100 тисяч російських військових розміщені на українсько-російському кордоні, й це "безпрецедентна загроза Україні".

 

Блінкен додав, що приїхав в Україну на прохання президента США Джо Байдена підтвердити підтримку американської сторони українському народові. Водночас він підкреслив, що “зараз як ніколи усе залежить від українців, і ні від кого іншого, вирішити своє майбутнє, майбутнє своєї країни”.

 

Також держсекретар назвав метою свого візиту в Київ обговорити результати минулого тижня дипломатії з Росією та питання перед його зустріччю з главою МЗС РФ 21 січня.

 

"Щодо всіх наших взаємозв’язків ми чітко висловили преференцію тому, щоби знайти дипломатичне вирішення конфлікту з тим, щоб забезпечити деескалацію ситуації. Ми робимо все, що ми можемо зробити у цьому відношенні. Крім того, ми сказали Москві чітко, що якщо вони оберуть агресію проти України, то агресія матиме серйозні наслідки, які будуть висловлені не тільки з боку США, а й від Європи та інших країн світу", – наголосив Блінкен.

 

З його слів, зустрічі сьогодні в Києві і завтра в Берліні з європейськими партнерами забезпечать, "щоб ми говорили одним голосом, виступали з однієї позиції проти Москви".

 

"Наша сила залежить від нашої єдності. Мета Росії – посіяти розкол між нашими країнами уже багато років, ми не можемо дозволити їм цього зробити. Отже, наш меседж – це меседж всім політичним лідерам, українцям, народу: ми повинні з вами спільно діяти, продовжити цю єдність і посилити її, тому що вона найважливіша на даний момент, зокрема у тому випадку, коли ми бачимо агресію з боку Росії", – відзначив держсекретар США.

 

Зеленський висловив подяку Блінкену за підтримку України. 

 

"Ціную особисту залученість до процесу деескалації ситуації навколо України. Вдячний за дієву політичну та безпекову підтримку. Розраховую на посилення економічної та фінансової взаємодії. Переконаний, жодного рішення про Україну без України не буде", – прокоментував Зеленський у Twitter.

 

19.01.2022