Російський бомбардувальник ніби атакував британський есмінець у Чорному морі. А може, ні.

Таким чином росіяни намагалися не допустити порушення британським кораблем так званого «російського морського кордону» поблизу окупованого Криму. Велика Британія, як відомо, не визнає окупації і, відповідно, цього кордону навколо Криму. Попереджувальні ж постріліи та бомбардування біля британського есмінця  Міністерство оборони Великої Британії сприймає як частину анонсованих Росією навчань і вони не змінили запланований курс есмінця. 

 

 

Російський бомбардувальник Су-24М вчинив попереджувальне бомбометання за курсом руху британського есмінця HMS Defender. Про це повідомила телередіокомпанія ВВС з покликом на заяву Міністерства оборони Росії.

 

У російському військовому відомстві пояснили, що таким чином намагалися запобігти порушенню британським військовим кораблем так званого «державного кордону Росії в Чорному морі».

 

Також Міноборони Росії повідомило, що спершу попереджувальний вогонь за курсом британського корабля відкрили російські прикордонні сторожові кораблі, «аби припинити порушення держкордону Росії есмінцем Великої Британії Defender біля берегів Криму». «О 12:06 і 12:08 прикордонний сторожовий корабель вчинив попереджувальну стрільбу. На попередження він не відреагував», – йдеться в повідомленні.

 

Щойно після цього проти британського есмінця виступив російський бомбардувальник Су-24М. «О 12:19 літак Су-24М виконав попереджувальне бомбометання по курсом руху есмінця HMS Defender», – розповіли в російському військовому відомстві.

 

Військового аташе Великої Британії викликали в Міноборони РФ у зв'язку з інцидентом в Чорному морі.

 

Попереджувальна стрільба вважається серйозним інцидентом, застосування бомб є практично безпрецедентним. Рік тому ці дії були окремо прописані в російському законі «Про державний кордон».

 

Однак Міністерство оборони Великобританії твіттерно заявило, що насправді такого інциденту не було:

"По есмінцю "Defender" попереджувальних пострілів зроблено не було. Корабель Королівських Військово-Морських сил проводив прохід по українських територіальних водах відповідно до міжнародного права, нічого не порушуючи. Ми вважаємо, що росіяни проводили навчання зі стріляниною в Чорному морі і дали міжнародному морському співтовариству завчасне попередження про свою діяльність. У напрямку Defender не проводилося ніяких пострілів і ми не визнаємо твердження, що на його шляху були скинуті бомби".

 

В своєму коментарі експерт британського Королівського інституту оборонних досліджень Марк Ґалеотті затвіттував, що за міжнародним правом Крим, звичайно, не є россійським, оскільки його анексія не визнана. Те, що кораблі продовжують проходити через його води – не надто при цьому провокуючи росіян – це важливий спосіб показати, що закон важливіший силового захоплення землі (і моря). Похід британського есмінця в Чорному морі був саме такою політичною демонстрацією на підтримку України і проти анексії Криму.

 

"Британські королівські ВМС заслуговують похвали за те, що вони підтримують принцип свободи мореплавання в міжнародних водах, – прокоментуав Бі-бі-сі колишній командувач силами НАТО в Європі Бен Годжес. – Російські посягання на Крим незаконні і їх ніхто не визнає".

 

Нагадаємо, що напередодні есмінець HMS Defender британських королівських ВМС побував у порту Одеси. На його облавку було підписано «Меморандум про реалізацію проєктів морського партнерства між консорціумом промисловості Об’єднаного Королівства та Військово-морськими силами України». Підписантами документа виступили заступник міністра оборони України Олександр Миронюк та міністр із питань оборонних закупівель Великої Британії Джеремі Квін (Jeremy Quin). Вчора на есмінці проводили спільне тренування бійці сил спеціальних операцій України, Великої Британії та США, відпрацьовуючи абордажні дії.

23.06.2021