Covid-19: не останні рекорди

У четвер Міністерство охорони здоров’я повідомить на традиційному ранковому брифінгу, що в Україні подолано чергову психологічну риску в епідемії – кількість виявлених захворювань на covid-19 перетне півтора мільйона. Це означає, що в Україні коронавірус підхопило вже 4% населення. Лише офіційно. А з безсимптомними, невіруючими, лінивими вийде значно більше.

 

До цієї півторамільйонної позначки Україна підходить із кількома неприємними антирекордами. Госпіталізації досягли максимуму. Смертність досягла максимуму. Відчуття такі, що всі карантини були змарновані – і перший, той, що з переляку; і карантин "вихідного дня"; і різдвяний "локдавн". Після короткого полегшення графіки знову помчали догори. А значить, усе доведеться повторювати. Навіть із лінивими і невіруючими.

 

 

Рік після першої смерті

 

13 березня минув рік, як в Україні вперше зафіксували смерть від коронавірусної хвороби. 71-річна жінка з Радомишля померла невдовзі після того, як відчула погіршення здоров’я після приїзду з Польщі.

 

Рік тому в Україні, нажаханій до дрижаків Ломбардією, ніхто би не повірив у те, що за рік у нас щодня помиратиме понад двісті людей. Згідно з офіційними даними, за сім діб 9–16 березня померло 1563 людей. У середньому – по 223 щоденно.

 

Динаміка летальних випадків в Україні: середнє за сім діб

 

За підсумками 16 березня в Україні зафіксували максимальний показник летальності – 289 померлих за добу. Дотеперішній максимум тримався з 8 грудня – тоді було 276 смертей.

 

При тім рівень смертність від covid-19 поступово зростає – вірус став агресивнішим.

 

Ми вже призвичаїлися за той рік до показника летальності 1,9%. Втім, він росте. На теперішні 1 489 023 виявлених захворювань в Україні зафіксували 28 986 смертей. Отже, летальність – уже 1,95%.

 

Та насправді серед нових випадків ковіду ця частка є значно вищою. Згідно з підрахунками Z, спідношення смертності до нових випадків захворювання становить близько 3%. Для цього ми порівнювали актуальні показники добових летальних випадків із діагностованими два тижні тому захворюваннями (згідно зі спостереженнями, 14 діб – середній час, коли настає смерть із моменту прояву симптомів).

 

Смертність серед нових випадків COVID-19

 

"Взлітаємо!"

 

Цього тижня в Україні зафіксували ще один антирекорд – максимальну за час епідемії кількість госпіталізацій. За підсумками 16 березня шпиталізували майже 5 тисяч осіб – 4887 пацієнтів. Попередній максимум був 11 березня – 4250 шпиталізацій.

 

Український аналітик Євген Істребін щоденно стежить за дашбордами із актуальною статистикою по заповненню лікарень, реанімацій, їхнім забезпеченням кисневими апаратами тощо.

 

У вівторок він опублікував графік приросту шпиталізацій в Україні і прокоментував його у Facebook: "Взлітаємо!"

 

Приріст госпіталізацій. Графіка – Євген Істребін

 

Пана Істребіна найбільше тривожить ситуація в Києві. Найбільший український мегаполіс знову стає епіцентром поширення коронавірусної хвороби. "Катастрофа в Києві з кожним днем стає все ближчою і ближчою", – прокоментував Істребін.

 

На тижні Київ перестрибнув за госпіталізаціями навіть Івано-Франківщину.

 

Приріст госпіталізацій (зображення надається для збільшення)

 

Згідно з даними станом на ранок середи, показники госпіталізацій перевищено у десяти регіонах – у Києві, а також у Вінницькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Миколаївській, Одеській, Хмельницькій та Чернівецькій областях.

 

Так, визначений Міністерством охорони здоров'я показник рівня госпіталізацій становить 60 пацієнтів на 100 тисяч населення. Найвищі показники – у Вінницькій (136,5 на 100 тис. населення) та Івано-Франківській (133,1) областях.

 

Найвищий показник завантаженості ліжок із киснем станом на 16 березня у Києві – 69,8%, на Закарпатті – 67,5% та на Івано-Франківщині – 65,9% (визначена МОЗ норма – 65%).

 

"Червона зона"

 

До "червоної зони" на підставі критеріїв Міністерства охорони здоров'я України занесено чотири області – Житомирську, Івано-Франківську, Закарпатську, Чернівецьку.

 

На тижні міністр охорони здоров'я Максим Степанов відвідав Львів. Очільник МОЗу заявив, що Львівщина стоїть на порозі "червоної зони".

 

Індикаторні показники від МОЗ (зображення надається для збільшення)

 

"Ситуація викликає занепокоєння – зростає кількість хворих, як наслідок, зростає кількість людей, яких госпіталізують. Уже понад 50% зайнятих ліжок, із них 43% – з киснем. Тобто на сьогоднішній день область впевнено рухається до червоного рівня епідбезпеки", – сказав Степанов, запропонувавши посилити карантинні обмеження.

 

Згідно з оцінкою Євгена Істребіна, у "червону зону" давно мав би ввійти і Київ. Однак схоже, що в столиці маніпулюють даними про заповнення палат, намагаючись відтермінувати оголошення нового локдавну.

 

"Згідно з постановою Кабміну, до критеріїв занесення до "червоної зони" входить такий показник – "заповнення місць із киснем". Максимальне значення – 65%. Напередодні цей показник по Києву склав 69,8%. Для вильоту в "червону зону" треба три дні поспіль перевищувати два критерії. Словом, за день у 27 лікарнях, виділених під ковід, почалися дива. При незмінній кількості місць на 187 виросли місця з киснем. І заповнення склало 64,41%", – обурився Євген.

 

Колишній заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк вважає: епідемічна ситуація в Україні "палає".

 

"Головний показник для нас – нові госпіталізації. Вони починають зростати десь за сім-десять днів після того, як стає більше нових випадків. Вам треба постежити за цією цифрою десь тиждень. І порівняти з цифрою виписаних з лікарень. Якщо ви бачите, що госпіталізації ростуть швидше за виписаних, і це триває протягом тижня – почалося. Причому це спалах, який уже розгорівся сім-десять днів тому. Тому коли ви його помітите, в новинах уже буде інформація, що лікарні починають переповнюватися. Далі є показник летальних випадків. Він почне рости через сім-десять днів після того, як почався ріст госпіталізацій. Відповідно, через 14-20 днів після того, як реально почався спалах. Тому якщо ви протягом тижня помічаєте, що ця цифра росте і вона уже значна – це уже торба. Горить", – прокоментував Ковтонюк.

 

З його слів, новий локдавн (лише через півтора місяця після старого) вже неминучий. Що швидше, то ліпше. "Уряду зараз слід не відтягувати неминуче, а прийняти рішення. Альтернативна – це ж саме рішення, тільки потім, і з більшими втратами", – зазначив колишній заступник Уляни Супрун.

 

Феномен 8 березня

 

За підсумками 16 березня Z виявив і третій рекорд епідемії – максимальний потижневий приріст захворювань.

 

Згідно з офіційними даними МОЗу, за добу в Україні офіційно виявили 11 833 захворювання. Якщо така сама кількість випадків буде зафіксована і поточної доби, на завтра Україна отримає 1 500 856 випадків – от і ті самі півтора мільйона.

 

Динаміка поширення ковіду: середнє за сім діб

 

Для зручності графік поширення коронавірусної хвороби варто "згладжувати" – аналітики беруть середнє за попередні сім діб. Таким чином вдається вирівняти стрибки, зумовлені вихідними днями.

 

На українському графіку в березні дуже чітко видно "зубчик" – це восьмого березня.

 

У семиденному вимірі статистика в ті дні була заниженою через додатковий вихідний день (до цієї середи він включався в поточний тиждень, а тепер – уже у попередній тиждень, з яким порівнюється). Окрім того, тепер у статистиці відбивається збільшення заражень, котрі відбулися на 8 березня.

 

"За тиждень 10.03–16.03.2021 р. в Україні прискорилося зростання кількості нових зареєстрованих випадків. Темпи зростання повернулися до «досвяткового» рівня. Тому можна зробити висновок, що зниження темпів поширення на минулому тижні було, в основному, спричинене святкуванням 8 березня і не відображало реальної епідемічної динаміки".

 

НАНУ. Огляд епідемічної ситуації в Україні

 

Динаміка поширення ковіду: тиждень до тижня

 

Якщо порівнювати усереднену статистику тиждень до тижня, можемо вирахувати темпи поширення ковіду. Згідно з нашими розрахунками, цієї доби приріст хвороби став рекордним – за минулі сім днів заразилося в 1,4 раза більше українців, аніж тижнем раніше.

 

Робоча група з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні, НАНУ пише у свіжому огляді: "Зростання кількості нових випадків відбувається в усіх регіонах України, крім Івано-Франківської та Закарпатської областей. У цих областях зростання почалося ще у другій половині січня і тривало близько півтора місяця, до початку березня. Зараз ці області проходять піковий період кількості госпіталізацій та летальних випадків. Для України загалом зростання кількості нових реєстрацій почалось у середині лютого, пікових значень іще не досягнуто, а це означає, що зростання смертності слід очікувати щонайменше до початку квітня".

 

На жаль, це зовсім не останні рекорди...

 

17.03.2021