Проти голови адміністрації президента Чехії порушено кримінальну справу.

Його звинувачують у корумпованості й заподіянні шкоди інтересам Євроунії.

 

                               Вратислав Мінарж

 

Чеська поліція звинуватила Вратислава Мінаржа (Vratislav Mynář), голову адміністрації президента Чеської республіки Мілоша Земана, в скоєнні кримінального злочину, який полягає в заподіянні збитків фінансовим інтересам Європейської Унії. Про це повідомило в четвер, 11 лютого, радіо Český rozhlas.

 

2011 року Мінарж, згідно зі заявою правоохоронців, незаконно отримав на рахунок компанії Clever Management, яка йому належить. дотацій на шість мільйонів крон (близько 240 тис. євро). Гроші були виділені з фондів Євроунії й призначені для побудови гостьового будинку в містечку Осветімани в районі міста Угерське-Градіште на південному сході Чеської Республіки.

 

У коментарі для преси Мінарж підтвердив факт висунення проти нього звинувачень. Водночас він поскаржився на дії правоохоронних органів, охарактеризувавши їх як «протиправні».

 

«З самого початку мова йде про штучно сконструйовану справу з політичним підтекстом. Я не дозволю себе залякати і для свого захисту використаю всі можливості, які мені надає чеська правова система», – підкреслив Мінарж.

 

Офіційний речник чеського президента Іржі Овчачек (Jiří Ovčáček) повідомив, що Мілош Земан поки що не має наміру звільняти Мінаржа з посади керівника своєї адміністрації. «Пан президент шанує принцип презумпції невинуватості, який є засадничим у фундаменті правової держави. Тому пан Мінарж залишиться на своїй посаді», – запевнив він.

11.02.2021