МОЗ запровадить локдавн при 30 тисячах добових випадків COVID-19.

 

Міністерство охорони здоров'я України готується запровадити цілковитий локдавн в Україні при 30 тисячах захворювань на COVID-19 за добу. 

 

Про це заявив міністр МОЗ Максим Степанов на своїй сторінці у Facebook. З його слів, більшого валу пацієнтів укранська медична система не витримає. 

 

 

"Якщо буде загроза повного колапсу медичної системи, то ми наполягатимемо на введенні жорсткіших заходів. Для нас головний показник – це кількість людей, які госпіталізуються. Якщо виходити із сьогоднішнього відсотка важких хворих, котрі потрапляють у лікарню, то, думаю, показник у майже 30 тисячі хворих на добу впродовж певного періоду може викликати серйозні проблеми щодо навантаження на медичну систему", – сказав Степанов.

 

Міністр зазначив, що можливості медичної системи – 75-80 тисяч лікарняних ліжок для надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Станом на 20 листопада у лікарнях перебувало 27 902 пацієнти з підозрою або підтвердженим діагнозом "коронавірусна хвороба".

 

"Ми знайшли можливості збільшити кількість ліжок у лікарнях для прийому хворих на COVID-19. Якщо йшлося про 51 тисячу ліжок, то зараз говоримо про те, що до 75-80 тисяч у цілому по країні може бути розгорнуто ліжко-місць. Тобто потужності медичної системи будуть збільшені", – пояснив міністр.

 

Степанов вважає, що Україна може уникнути колапсу медичної системи у випадку дотримання протиепідемічних правил, а також завдяки карантину вихідного дня.

 

"Я абсолютно впевнений, і такої ж думки наші епідеміологи: якщо ми будемо дотримуватися заходів, введених у країні, то зможемо уповільнити поширення COVID-19. Якщо зупинимося на 12-13 тис. нових випадків на добу, то наша система це витримає", – сказав очільник МОЗ.

 

Степанов іще певен, що карантин вихідного дня дасться взнаки через 14 днів із моменту його запровадження 14 листопада.

 

У середині жовтня українська влада говорила про те, що муситиме запровадити цілковитий локдавн при 9,5 тисячі добових випадків захворювань. Про це йшлося на нараді в Офісі Президента.

 

За якийсь час (але ще в жовтні) Володимир Зеленський уточнив: при 15 тисячах українська влада таки муситиме піти на тотальний карантин.

 

Нагадаємо, 9,5 тис. добових випадків було в Україні 1 листопада, а вже за підсумками 20 листопада маємо 15 тисяч.

 

21.11.2020