Франція відкликає амбасадора з Туреччини.

Такою стала реакція Парижа на образливі слова турецького президента на адресу його французького колеги.

 

 

Франція відкликає свого амбасадора з Анкари для консультацій у зв'язку з образливими висловлюваннями президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердоґана про французького лідера Емманюеля Макрона. Про це повідомила газета Le Monde з покликом на заяву пресслужби президента Франції.

 

У суботу, 24 жовтня, Ердоґан, виступаючи на з'їзді очолюваної ним Партії справедливості і розвитку в місті Кайсері, висловився про ставлення Макрона до мусульман та ісламу. Глава турецької держави, зокрема, заявив: «Які проблеми у цього чоловіка на ім'я Макрон з ісламом і мусульманами? Що можна сказати главі держави, котрий демонструє неналежне ставлення до мільйонів мешканців своєї країни, які сповідують іншу релігію? Макронові потрібне лікування психічних розладів». Окрім того, Ердоґан заявив, що сумнівається в тому, що Макрона переоберуть на посаді президента в 2022 році.

 

Через кілька годин після виступу Ердоґана Єлисейський палац відреагував такою заявою: «Коментарі президента Туреччини неприйнятні. Надмірна грубість і ексцеси – це не метод. Ми вимагаємо, щоб Ердоґан змінив свій політичний курс, оскільки він небезпечний з усіх точок зору. Ми не вступаємо в непотрібні суперечки і не толеруємо образ». Окрім того, представник Єлисейського палацу, який побажав залишитися неназваним, зазначив, що Франція прийняла до відома «відсутність співчуття і висловів підтримки» з боку Ердоґана після вбивства 16 жовтня в передмісті Парижа учителя Самюеля Паті від рук ісламського фундаменталіста.

25.10.2020