Парацетамол підвищує готовність ризикувати

 

Знеболювальний засіб парацетамол полегшує фізичний біль, але й підвищує готовність ризикувати, засвідчують дослідження. Замість того, щоб уникати небезпеки, люди, які прийняли ліки, схильні поспішно ухвалювати рішення і легше піддають ризику себе та своїх близьких. Причина цього — вплив парацетамолу на сприйняття небезпеки.




Зображення: mtreasure/ iStock​.


 

Коли болить голова чи спина, люди приймають знеболювальні засоби, зокрема парацетамол або аспірин. Ці препарати, які продають без рецепта, тамують біль, але мають і побічні ефекти: приймаючи їх надто часто, можна набути розлади печінки, нирок й проблеми зі шлунком. Навіть незначне передозування парацетамолом може призвести до гострої печінкової недостатності. Також ця активна речовина підвищує ризик інфаркту й розвитку астматичних захворювань.

 

Але парацетамол діє не лише на тіло: дослідження доводять, що це популярне знеболювальне та складова близько 600 різних медикаментів впливає й на емоції пацієнтів. Парацетамол пригнічує сум, радість і здатність співчувати.

 

Тож Алексіс Ківні (Alexis Keaveney) з Національного університету штату Огайо та її колеги задалися питанням, чи парацетамол впливає і на готовність ризикувати. «Оскільки оцінка ризику та прийняття рішень мають в основі позитивні й негативні афекти, здається очевидним, що парацетамол впливатиме й на них», — пояснили вчені.

 

У трьох експериментах, в кожному з яких взяло участь 150 молодих студентів, половина учасників отримувала прийняту в лікуванні дозу 1000 міліграм парацетамолу, інші ж - медикаменти плацебо без активної речовини. Піддослідні, що приймали ліки, не знали, в якій дозі вони їх отримували.

 

За допомогою комп'ютерної програми «The Ballon Analog Risk Task», яку також використовують для дослідження наслідків прийому наркотиків й алкоголю, науковці перевірили готовність ризикувати учасників усіх експериментів.

 

Завдання полягало в тому, щоби кліками мишки вирішити, до якої міри можна надувати повітряну кульку на комп'ютерному екрані — з ризиком, що вона лусне. З кожним успішним збільшенням кульки учасники отримували віртуальну винагороду. Але якщо кулька тріскала, вони втрачали все, що заробили.

 

Також у межах двох інших досліджень вчені за допомогою низки стандартизованих питань і завдань проаналізували сприйняття ризику. При цьому піддослідні мали оцінити різні активності за критерієм їхньої ризикованості. Наприклад, йшлося про оцінку банджі-джампінгу з високого мосту або ж про недоречне переривання важливої зустрічі.

 

Результат: експеримент з кулькою засвідчив, що прийом парацетамолу посилює готовність ризикувати. Під впливом знеболювального учасники надували кульку приблизно 40 разів, а без нього — тільки 33 рази. Тобто кулька й лускала частіше.

 

Висока готовність ризикувати відображалася і в поведінці піддослідних: «Ті, що прийняли парацетамол, відчували менше страху та негативних емоцій, коли кулька збільшувалася і могла тріснути», — підсумував колега Ківні Болдвін Вей (Baldwin Way). Наступні експерименти продемонстрували, що порівняно з контрольною групою, піддослідні під впливом знеболювального вважали ризикову активність менш небезпечною.

 

«Парацетамол змушував людей відчувати менше негативних емоцій, коли вони думали про ризиковану поведінку — вони менше боялися», — пояснив Вей. Ні банджі-джампінг, ні темрява, ні початок нової кар’єри не лякали тих, хто прийняв парацетамол.

 

На думку дослідників, отримані результати доводять: прийом парацетамолу може впливати на сприйняття ризику та настрій. З цього випливає, що пацієнти, які вживають знеболювальні, не лише пригнічують фізичний біль, а й рідше відчувають небезпеку — як побічний ефект у них підвищується готовність ризикувати. Це призводить до неочікуваних рішень з потенційно смертельними наслідками.

 

«Отримані результати важливі і для нашого повсякдення», — сказав Вей. Навіть за повсякденних дій (наприклад, за кермом) ми постійно мусимо ухвалювати рішення, що обумовлюють рівень безпеки дорожнього руху. Якщо бажання ризикувати водіїв зростає, то в небезпеку потрапляють усі на вулиці. З огляду на той факт, що в США парацетамол щотижня приймає майже 25% населення, це може мати суттєвий вплив на суспільство, зауважив Вей.

 

Науковець назвав ще одну актуальну проблему: «Парацетамол — це ліки, які американські інститути в сфері охорони здоров’я рекомендують при появі симптомів COVID-19». Пацієнти, що прийняли цей препарат, можуть гірше оцінювати ризик зараження та легковажніше ставитися до зустрічей з іншими людьми й до можливості їх інфікувати. «Ми мусимо краще вивчити ризики парацетамолу та інших ліків, які продають без рецепта», — застерігають науковці.

 

 

Anna Bolten

Paracetamol erhöht die Risikobereitschaft 

Social Cognitive and Affective Neuroscience, 15/09/2020; doi: 10.1093/scan/nsaa108).

Зреферувала С.К.

01.10.2020