Що вищий чоловік – то менший ризик деменції

 

Несподівано, але ризик деменції можна зчитати зі зросту людини. Дослідження довело, що високі люди в старшому віці рідше хворіють на Альцгеймера та інші види деменції. Згідно з отриманими даними, чоловіки, що в молодості мають зріст на шість сантиметрів вищий, ніж середній, мають на 10 % менший ризик розумової деградації. Чи це стосується й жінок, досі не ясно.




Зображення: phonlamai, leremy/ iStock​.


 

Прийнято вважати, що зріст сильно впливає на наше життя. Дослідження доводять, що високі люди рідше страждають від діабету та облисіння. Натомість вони частіше вдаряються головою та хворіють на рак, адже мають більше клітин в організмі, тож ризик патогенних мутацій зростає.

 

У межах попередніх досліджень проявилася ще одна кореляція: чоловіки, що в молодому віці мають зріст вищий від середнього, помітно рідше хворіють на Альцгеймера. При цьому все ж залишалося неясно, чи за цю кореляцію не відповідали інші чинники.

 

Вчені на чолі з Терезою Йорґенсен (Terese Jørgensen) з Копенгагенського університету дослідили цей зв'язок з огляду на генетику, екологічні впливи та рівень освіти.

 

Для цього науковці проаналізували дані 666 333 чоловіків з данського національного реєстру недуг. Всі дані стосувалися народжених з 1939 по 1959 рік. З них у 10 599 пізніше розвинулася деменція.

 

Серед чоловіків було 70 608 братів та 7 388 близнюків, які були особливо цікавими для дослідження сімейних і генетичних впливів. «Ми хотіли побачити, чи зріст молодих чоловіків пов’язаний з діагнозом деменція, і водночас дослідити, чи результати розумових тестів, рівень освіти, базові екологічні умови й генетичні чинники, які розділяють брати, можуть пояснити цей зв'язок», – розповіла Йорґенсен.

 

Результати дослідження: кожні 6 сантиметрів зросту, які вивищувалися над середнім зростом людей, народжених в один рік, означали зниження ризику захворіти на деменцію на 10 %. Взаємозалежність зросту й ризику розумової деградації при цьому була майже лінійною, повідомили науковці. Кореляцію можна було спостерігати щодо людей, народжених в один рік, і щодо кожного з років зокрема.

 

«Наші результати вказують на залежність між високим зростом у молодих чоловіків і нижчим ризиком пізніше отримати діагноз деменція», – сказала колега Йорґенсен Мерет Ослер (Merete Osler).

 

Цікаво: кореляцію фіксували й тоді, коли спостерігали за близнюками або братами різного віку. І в цьому випадку ризик деменції був нижчим для вищого з братів. На підставі цього науковці дійшли висновку, що генетика та сімейні ознаки – не вирішальні чинники для поміченого ефекту.

 

На їхню думку, зв'язок між зростом та ризиком деменції спричиняють радше впливи навколишнього середовища. «Аналізи даних про братів підтверджують цей результат і вказують на те, що виявлена взаємозалежність може народжуватися в ранніх екологічних стресах, що не залежать від сімейних чинників, які брати розділяють», – пояснила Ослер. Так, нижчий зріст – це наслідок неправильного харчування або недуг у дитинстві.

 

При цьому важливим запитанням є таке: якою є роль інтелекту та освіти у поміченій взаємодії? Адже вони обоє вважаються важливими чинниками, що живлять розумові резерви людини – ментальні ресурси, які надають змогу нашому мозку вирішувати повсякденні проблеми, імпровізувати та компенсувати дефіцит на початку розумової деградації.

 

«Суттєва перевага нашого дослідження полягає в тому, що воно врахувало потенційну роль освіти та інтелекту на ризик деменції», – пояснила Ослер. Коли вона з командою перевіряла результати щодо цього, залежність між зростом та ризиком деменції послаблювалася, та зберігалася.

 

Досі не відомо, чи помічені ефекти стосуються тільки чоловіків, чи й жінок. Адже проаналізовані дані охоплювали тільки чоловіків-піддослідних. «Попередні дослідження потенційної статевої відмінності у цьому контексті були суперечливі, – сказала вчена. – Тож залишається сумнівним, чи наші результати можна екстраполювати на жінок без майбутньої перевірки».

 

 

Stefan Reich

Große Männer haben ein geringeres Demenzrisiko

eLife, 13/02/2020

Зреферувала С. К.

27.02.2020