Надто багато працювати – шкодить судинам

 

Той, хто працює понад 40 годин на тиждень, має підвищений ризик постраждати від високого кров’яного тиску – зокрема такої його форми, яку лікар не помітить. При цьому найвищі точки, яких досягає кров’яний тиск, не проявляються при обстеженні в лікаря. Згідно з дослідженнями, приблизно 13 % офісних працівників страждають від цієї форми гіпертензії, не усвідомлюючи цього. Коли вони працюють понад 40 годин на тиждень, ризик зростає.




Зображення:  Cecilie Arcurs/ iStock​


 

Надмірний стрес та замало відпочинку в тривалій перспективі спричиняють недуги – і в цьому немає нічого нового. Дослідження демонструють, що тривала нестача сну може збільшити ризик серцево-судинних захворювань удвічі. Той, хто, крім того, заощаджує на відпочинку та відпустках, не може самотужки компенсувати шкоду, завдану стресом, навіть провадячи здоровий спосіб життя.

 

Досі невідомі наслідки надмірної роботи з’ясували Ксав’єр Традел (Xavier Trudel) з Університету Лаваль, що у Квебеку, та його команда. Згідно з отриманими результатами, тривалість робочого часу суттєво впливає на ризик гіпертензії. У межах свого досліджували вчені впродовж 5 років аналізували дані приблизно 3 500 офісних працівників. В учасників спеціаліст регулярно вимірював тиск, а паралельно з цим піддослідні впродовж цілого дня носили апарат для вимірювання тиску, що здійснював вимірювання кожні 15 хвилин.

 

Результат: у 13 % учасників мобільний апарат виявив приховану гіпертензію. При цьому постійно впродовж дня наступають такі піки та фази підвищеного кров’яного тиску, що при одноразовому вимірюванні у спеціаліста залишаються непоміченими. Підвищеним тиском при цьому вважають показники у стані спокою понад 135/85 мм рт. ст. та проміжні показники під час роботи 140/90 мм рт. ст.

 

Важливо: що довше учасники працювали, то вищим був ризик постраждати від тривалої або прихованої гіпертензії, повідомляють науковці. Згідно з їхніми даними, ризик у людей, що працювали 41-48 годин на тиждень, зростав до 54 % для прихованої та на 41 % для тривалої гіпертензії. Особи, котрі щотижня працювали понад 49 годин, зазнавали 70 % підвищеного ризику набути приховану гіпертензію та 66 % – постійну.

 

«Виявлений взаємозв’язок можна пояснити робочим стресом – особливо через поєднання високих вимог та незначної свободи у прийнятті рішень, – каже Традел. – Але тут важливу роль відіграють й інші пов’язані з роботою стресові чинники». Проблема полягає ось у чому: у того, хто періодично або постійно страждає від гіпертензії, зростає ризик розвитку серцево-судинних захворювань і може навіть погіршитися пам'ять.

 

На думку науковців, люди, що змушені працювати понад 40 годин на тиждень, мають дуже пильнувати за своїм здоров’ям. «Вони повинні усвідомлювати, що надмірна робота шкодить серцю», – наголошує Традел. Аби впевнитися, що немає прихованої гіпертензії, варто попросити лікаря про апарат, що міряє тиск впродовж 24 годин. А ще краще – зменшити робочий час до 40 годин на тиждень.

 

 

Nadja Podbregar

Zu langes Arbeiten schadet den Gefäßen

American Heart Association, 27/12/2019

Зреферуала С. К.

02.01.2020