Названо лауреатів найпрестижнішої творчої відзнаки Львівщини.

 

Сьогодні, 13 грудня, члени журі Львівської обласної премії в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури на своєму другому засіданні обрали найкращі твори та роботи з літературознавства, образотворчого мистецтва, журналістики, музичного мистецтва, дизайну та народної творчості.

 

 

«Журі конкурсу засідало двічі, інколи переголосовували деякі номінації, вносили зміни. Це свідчить про те, що всі подані роботи більш ніж достойні, рівень обласної премії щороку зростає. Я вдячний усім членам журі за якісну, конструктивну дискусію, нам вдалося обрати найсильніших. Усі рішення по кожній номінації ухвалили одноголосно. Уже незабаром у Львівській опері лауреатів нагородять дипломами та грошовими сертифікатами», – розповів заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

 

Урочиста церемонія нагородження лауреатів Обласної премії в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури відбудеться 26 грудня.

 

 

Переможцями премії стали:

 

У номінації «Мистецтвознавство і культурологія» – імені Святослава Гординського – Береговська Христина Олександрівна – за монографію  «Святослав Гординський: творчість за пів століття».

 

У номінації «Музейна справа» – імені Іларіона і Віри Свєнціцьких – Тихолоз Богдан Сергійович, Кобрин Михайло Степанович, Волошанська Марта Богданівна, Продан Тетяна Павлівна, Мартинюк Віктор Олександрович – за проєкт «Франко: наживо».

 

У номінації «Збереження культурної спадщини» – імені Бориса Возницького – Лильо-Откович Зоряна Мирославівна – за вагомий внесок у збереження, дослідження і популяризацію українського мистецтва. Мистецький альбом «Богородиця-Одигітрія» 2019 (квітень) Львів, «Колір-ПРО». 

 

У номінації «Поезія» – імені Маркіяна Шашкевича – Перлулайнен Лана – за збірку поезій у двох томах «Правила ходіння проти вітру», 2019, ТзОВ «Ліга – Прес» Львів (1, 2 том).

 

У номінації «Проза» – імені Богдана Лепкого – Леся Холодюк (Федорів Лариса) – за історичну трилогію «Корнякт» Львів, 2018, «Червона Калина». 

 

У номінації «Літературознавство, сучасна літературна критика та переклади» – імені Михайла Возняка – Швець Алла Іванівна – за монографію «Жінка з хистом Аріадни: життєвий світ Наталії Кобринської в генераційному, світоглядному і творчому вимірах».

 

У номінації «Драматургія, театральне мистецтво» – імені Бориса Романицького – Баша Олена Петрівна – за акторську роботу у виставі «Прекрасні, прекрасні, прекрасні часи…».

 

У номінації «Журналістика та публіцистика» – імені В’ячеслава Чорновола – Лизанчук Василь Васильович – за книгу «Так! Я – Українець».

 

У номінації «Музичне мистецтво» – імені Станіслава Людкевича – Герасименко Оксана Василівна – за збірку фортепіанних творів «Світло пробудження мрій» (2019), збірку бандурних творів «Україно, моя Україно!» (2017).

 

У номінації «Образотворче мистецтво» – імені Івана Труша – Гавришкевич Ігор Степанович – за серію живописних робіт.

 

У номінації «Декоративно-ужиткове мистецтво» – імені Зеновія Флінти – Риботицька Оксана Романівна – за вироби в галузі художнього текстилю; Ярошевич Уляна Іванівна – за вироби з кераміки.

 

У номінації «Народна творчість» – імені Анатолія Вахнянина – Кравчук Іван Миколайович – за роботи, виконані з житньої соломи.

 

У номінації «Дизайн» – імені Олени Кульчицької – Крукевич Юрій Богданович – за серію дизайнерських розробок різних жанрів.

 

У номінації «Фотомистецтво» – імені Василя Пилип'юка – Огородник Олег Михайлович – за виставкові проєкти та промоцію українського мистецтва за кордоном.

 

 

Для довідки:

 

Львівську обласну премію в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури присуджують щорічно. Премією відзначають найвизначніші твори літератури, мистецтва, журналістики та архітектури, які утверджують ідеали гуманізму, збагачують історичну пам’ять народу, його національну свідомість та самобутність, а також стали визначною подією в культурному й літературно-мистецькому житті регіону. Лауреатів премії обирає журі.

 

На здобуття премії подають нові оригінальні твори й роботи, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді впродовж останніх трьох років, але не пізніше як за півроку до їх висунення на здобуття премії.

 

Цього року на премію претендували 46 подань у 15 номінаціях. Під час першого засідання журі премії також ухвалили рішення скерувати до обласної ради листа із проханням створити нову номінацію імені Івана Сивери, яке мають розглянути на сесії облради.

 

13.12.2019