Мовний омбудсман має намір дослухатися до Венеційської комісії.

 

Уповноважена з захисту державної мови Тетяна Монахова заявила про те, що Україна зверне увагу на рекомендації Венеціанської комісії щодо "мовного закону", зокрема в частині дотримання прав нацменшин.

 

Про це Монахова сказала на пресконференції, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"Україна як правова держава буде до них певною мірою дослухатися у подальшій законотворчій роботі. Зокрема, готується закон про нацменшини. І от там всі ці побажання будуть прийняті до розгляду. Очевидно, ще буде готуватися відповідь офіційна. Репліки наші на ці зауваження. Тому працюємо. Закон є. Він чинний. Ми маємо його виконувати", – сказала Монахова.

 

Водночас вона зазначила, що висновки, побажання та рекомендації Венеційської комісії є важливими.

 

"Комісія відзначила, погодилася з правом України на захист і популяризацію своєї державної мови. Вони відзначають, що в законі позитивним є те, що, зокрема, закладена можливість будь-якого громадянина України вивчити державну мову" – наголосила мовний омбудсман.

 

Зі слів чиновниці, для вивчення української мови будуть створені безкоштовні курси, будуть створювати передумови для того, щоб люди самі захотіли її опанувати (цю опцію передбачає закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної").

 

Як писав Z, експерти Венеційської комісії при Раді Європи здецидували: "Закон не зміг встановити необхідного у суспільстві балансу між популяризацією української мови та належним рівним захисту мовних прав національних меншин". Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Комісія радить Києву призупинити імплементацію тих положень мовного закону, які вже набули чинності, допоки до Верховної Ради не буде подано закон про нацменшини. "Імплементація закону про державну мову без законодавчих рамок для захисту мовних прав нацменшин може призвести до дискримінації людей, які до них належать", – зазначено у висновку.

 

Експерти Ради Європи визнають, що "прагнення української влади на законодавчому рівні зафіксувати заходи для просування державної мови є цілком зрозумілим і виправданим". Водночас, на їхню думку, "мовна політика є надзвичайно складним і чутливим питання в Україні, яке було і може стати у майбутньому джерелом напруги всередині держави та причиною конфліктів з материнськими державами національних меншин, які мешкають на території України".

 

У рекомендаціях українській владі експерти Венеційської комісії також радять скасувати положення закону про мову, які "передбачають диференційоване ставлення до мов корінних народів, мов національних меншин, які є офіційними мовами ЄУ, та мов національних меншин, які не є офіційними мовами ЄУ".

 

Крім цього, Києву пропонують розглянути можливість скасування механізму санкцій за порушення норм мовного закону або "принаймні обмежити його лише до порушень у громадській сфері та щодо крайніх випадків".

 

Експерти також радять вилучити з тексту закону статтю 1.6, у якій йдеться про відповідальність, встановлену за навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах.

 

10.12.2019