Венеційська комісія рекомендує Києву призупинити імплементацію закону про мову.

Принаймні до того часу, поки не буде ухвалено закону про нацменшини.

 

 

Експерти Венеційської комісії при Раді Європи висловили свої зауваження щодо Закону про забезпечення функціонування української мови як державної. Зокрема, в ухваленому ввечері в п'ятницю, шостого грудня, під час сесійного засідання у Венеції висновку комісії наголошується: «Закон не зміг встановити необхідного у суспільстві балансу між популяризацією української мови та належним рівним захисту мовних прав національних меншин». Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Венеційська комісія радить Києву призупинити імплементацію тих положень мовного закону, які вже набули чинності, доти, допоки до Верховної Ради не буде подано закон про нацменшини. «Імплементація закону про державну мову без законодавчих рамок для захисту мовних прав нацменшин може призвести до дискримінації людей, які до них належать», – зазначено у висновку.

 

Експерти Ради Європи визнають, що «прагнення української влади на законодавчому рівні зафіксувати заходи для просування державної мови є цілком зрозумілим і виправданим». Водночас, на їхню думку, «мовна політика є надзвичайно складним і чутливим питання в Україні, яке було і може стати у майбутньому джерелом напруги всередині держави та причиною конфліктів з материнськими-державами національних меншин, які мешкають на території України».

 

У рекомендаціях українській владі експерти Венеційської комісії також радять скасувати положення закону про мову, які «передбачають диференційоване ставлення до мов корінних народів, мов національних меншин, які є офіційними мовами ЄУ, та мов національних меншин, які не є офіційними мовами ЄУ». Крім цього, Києву пропонують розглянути можливість скасування механізму санкцій за порушення норм мовного закону  або «принаймні обмежити його лише до порушень у громадській сфері та щодо крайніх випадків». Експерти також радять вилучити з тексту закону статтю 1.6, у якій йдеться про відповідальність, встановлену за навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах.

07.12.2019