Саміт "Нормандської четвірки" завершився – Зеленський із Путіним усамітнились.

 

У Парижі завершилася зустріч "Нормандської четвірки" та розпочалися перші особисті перемовини Володимира Зеленського та Владіміра Путіна.

 

Як повідомляє hromadske, очікується, що розмова Зеленського і Путіна триватиме близько 30 хвилин.

 

 

Після цього вони приєднаються до спільної вечері лідерів "Нормандської четвірки". Спільний вихід до преси запланований на 22:00 за Києвом.

 

9 грудня у Парижі вперше за три роки відбулася зустріч у "нормандському форматі".

 

Повідомлялося про намір обговорити продовження транзиту російського газу через Україну до Європи після закінчення чинного контракту на транзит. Зокрема, Зеленський розповідав про намір укласти новий договір на транзит газу терміном на 10 років, що особливо важливо на тлі завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2".

 

На можливу присутність газової теми під час зустрічі Зеленського й Путіна опосередковано вказує склад делегацій обох країн: з українського боку там є очільник Міненергетики Олексій Оржель і голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко, а з російського – глава Міненерго Алєксандр Новак та глава "Газпрому" Алєксєй Міллер.

 

Напередодні Володимир Зеленський заявив, що мета його особистої зустрічі з Путіним – "побачити людину" і "привезти розуміння і відчуття, що дійсно всі хочуть поступово закінчити цю трагічну війну".

 

Досі Володимир Зеленський і Владімір Путін спілкувалися лише телефоном. Перша телефонна розмова між ними відбулася 11 липня – тоді йшлося про звільнення полонених українських військових моряків, повернення інших українських громадян, затриманих у РФ, а також продовження переговорів у "нормандському форматі".

 

Наступний телефонний дзвінок між лідерами України та Росії відбувся 7 серпня, після загибелі чотирьох українських військовиків на Донбасі у час перемир'я. Крім того, обговорювалося розмінування територій і будівництво мосту в Станиці Луганській, а також звільнення полонених.

 

Третя телефонна розмова Зеленського й Путіна відбулася 7 вересня – тоді на порядку денному було дотримання режиму припинення вогню на Донбасі та подальші кроки послідовного розведення сил, а також підготовка до зустрічі в "нормандському форматі".

 

Остання перед "нормандською" зустріччю телефонна розмова лідерів України й РФ відбулася 25 листопада. Серед обговорених питань – повернення Росією українських кораблів, а також газові переговори в тристоронньому форматі "Україна – Росія – ЄС".

 

Читайте також:

 

09.12.2019