Зеленський: Я точно зрозумію за столом, чи Путін хоче миру.

 

Президент України Володимир Зеленський вважає, що місцеві вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей мають відбуватися після роззброєння незаконних формувань та за наявності контролю України над кордоном.

 

Про це Зеленський сказав у телефірі на телеканалі "Україна", відповідаючи на запитання щодо "червоних ліній" на переговорах у "нормандському форматі" в Парижі.

 

 

Зеленський наголосив, що ніхто не хоче віддавати українські території, а вибори на окупованих територіях не можуть проводити, допоки там будуть озброєні люди.

 

Зі слів Президента, то є його особисте бачення щодо кордону. Втім, пункт "мінських угод" про повернення контролю за кордоном, підписаний попереднім Президентом, на думку Зеленського, ускладнює це завдання.

 

 

"Моя позиція дуже проста: в момент виборів, коли вони відбудуться, в тимчасово окупованих Донецьку та Луганську, в цей момент Україна повинна повністю контролювати наш кордон. Я впевнений у цьому. Так, складна ситуація – як про це домовитися", – зазначив він.

 

Президент додав, що напередодні переговорів не розкриватиме всіх деталей і позицій, з якими їде на зустріч у "нормандському форматі".

 

Володимир Зеленський виступає за включення до переговорної Тристоронньої контактної групи представників переселенців з окупованих територій Донбасу. 

 

"Напряму Президент з ними (із бойовиками, – Z) не розмовляє й не розмовлятиме. Це зрозуміло", – сказав Зеленський, наголосивши на тому, що багато мешканців Донбасу, котрі перетинають КПВВ, хочуть припинення війни та відчувають себе українцями. "З цими людьми ми повинні обов’язково розмовляти", – пропонує він.

 

"Я гадаю, що у Тристоронній контактній групі в нас повинні бути представники Донбасу, які переїхали до Києва, в інші міста. Вони кажуть: розмовляйте з мешканцями окупованих територій, ви не знаєте, що їм потрібно. Давайте розмовляти з усіма: хай мешканці, які переїхали, приїдуть до Мінська, сядуть за стіл і скажуть, чому вони переїхали і що відбулося", – сказав Президент.

 

Щодо амністії, то Володимир Зеленський пропонує повернутися до цього питання після того, як з Донбасу виведуть війська.

 

"Коли ми побачимо після «Норманді», що справді у нас є можливість, якщо виводяться війська, незаконні формування, якщо в нас справді буде безпека на тій території, якщо в нас з’явиться можливість проводити вибори, ми говоритимемо про амністію. Амністію людей, на руках яких немає крові", – уточнив Зеленський.

 

Володимир Зеленський підкреслив, що Україна виконує всі свої зобов’язання. Так, офіційний Київ здійснив розведення сил і засобів на трьох ділянках, погодив текст "формули Штайнмаєра", котру таки імплементують у закон "про особливий статус Донбасу".

 

"Для мене найголовніше не з чим я поїду, а результат – з чим я повернуся додому, в рідну Україну… Тому я хочу точно розуміти, що якщо ми йдемо за "Мінськом": обмін – скільки людей ми можемо повернути додому і коли. Друге питання: якщо припинення вогню – хто за це відповідальний, не тільки ОБСЄ", – зазначив Зеленський.

 

Він повідомив, що планує двосторонню зустріч з Владіміром Путіним.

 

"Для мене дуже важливо: якщо ми говоримо про припинення вогню, то ми говоритимемо не в "мінському форматі", не на засіданні в тристоронньому форматі. Дивитимемося очі в очі з президентом Російської Федерації", – пояснив Президент.

 

"Я хочу побачити людину й привезти з "нормандської зустрічі" розуміння та відчуття, що справді всі хочуть поступово закінчити цю трагічну війну. Я це зможу точно зрозуміти за столом", – додав Володимир Зеленський.

 

Президент також зазначив, що сподівається на підтримку Німеччини та Франції.

 

08.12.2019