Трамп підписав закон про захист демократії в Гонконзі.

Це може сильно ускладнити торговельні перемовини між США і Китаєм.

 

 

Президент США Дональд Трамп підписав у середу, 27 листопада, пакет законів про підтримку демократії в Гонконзі. Нові закони передбачають запровадження санкцій проти китайських і гонконгських офіційних осіб, відповідальних за порушення прав людини в Гонконзі, й інші заходи на підтримку протестного руху в напівавтономній китайській провінції. Про це повідомило радіо Voice of America. Китайський уряд відповів різкою критикою на цей крок Вашінґтона.

 

Зокрема Акт про захист прав людини і демократії в Гонконзі зобов'язує Державний департамент Сполучених Штатів не рідше ніж один раз на рік репрезентувати Конґресу доповідь про те, чи володіє Гонконг достатнім рівнем автономії, щоби для нього зберігалися пільгові умови торгівлі з США. Документ також передбачає можливість санкцій проти осіб, які порушують права людини.

 

Ще один закон, підписаний главою Білого дому, забороняє експорт зі США до Гонконгу певних видів поліційного спорядження, включно зі сльозогінним газом, ґумовими кулями й електрошокерами.

 

У заяві Білого дому наголошується, що президент Трамп підписав ці законопроєкти «в надії на те, що керівництво і представники Китаю та Гонконгу зможуть мирно вирішити суперечності, і це сприятиме миру й процвітанню».

 

Тим часом МЗС Китаю заявило, що закони є «поважним втручанням у справи Гонконгу, внутрішні справи Китаю і порушують основні норми міжнародних відносин». Багато експертів висловили побоювання, що нові закони здатні призвести до зриву тороівельних перемовин з Китаєм, які, як очікувалося, мали б незабаром посприяти підписанню попередньої угоди про скасування торговельних мит.

.

Нагадаємо, що ці закони були схвалені минулого тижня обома палатами Конґресу переважною більшістю голосів. Їхня мета, як відзначають ініціатори законів, продемонструвати солідарність з учасниками протестів на підтримку демократії в Гонконзі, які тривають близько шести місяців.

28.11.2019