Експерти побоюються, що документ може призвести до зриву торгівельних перемовин з Китаєм.

 

 

Американські сенатори у вівторок, 19 листопада, одноголосно схвалили законопроєкт, спрямований на захист громадянських прав в Гонконзі, де вже протягом кількох місяців місцева влада за підтримки Пекіна намагаються придушити демократичний рух протесту. Про це повідомило радіо Voice of America.

 

Законопроєкт передбачає, зокрема, щоб держсекретар США принаймні раз на рік перевіряв наявність у Гонконзі достатньої автономії. Тільки в цьому випадку США продовжать надавати Гонконгу торгові преференції, якими зараз користується ця територія в статусі одного зі світових фінансових центрів. Законопроєкт також передбачає санкції щодо чиновників, які порушують громадянські права громадян Гонконгу.

 

Після голосування в Сенаті закон «Про права людини і демократію в Гонконзі» передано на розгляд до Палати представників, де раніше схвалили власну версію законопроєкту. Дві палати Конгресу мають виробити єдину версію документа, який потім мав би підписати президент Дональд Трамп.

 

Сенатори також одноголосно ухвалили законопроєкт, який забороняє експорт певних видів боєприпасів для озброєння гонконгської поліції. Сенат заборонив експорт до Гонконгу сльозогінного та перцевого газів, гумових куль і електрошокерів, які застосовують силові органи для розгону демонстрантів.

 

У Білому домі законопроєкту поки що не коментували. Остаточне рішення про прийняття закону повинен ухвалити президент Трамп. Джерело в Білому домі недавно повідомило про те, що президент поки що вагається. За словами джерела, якщо цей законопроект потрапить на стіл президента, то він може стати причиною суперечок між радниками Трампа, частина яких стурбовані тим, що законопроєкт здатен призвести до зриву торгівельних перемовин з Китаєм. В оточенні президента також є люди, які вважають, що прийшов час виступити на захист прав людини і статусу Гонконгу.

20.11.2019