Мовним омбудсменом призначено професорку, проти котрої виступали автори закону.

 

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні у середу призначив на посаду Уповноваженого з захисту державної мови Тетяну Монахову.

 

Про це повідомив народний депутат України Олексій Гончаренко, присутній на засіданні Кабміну.

 

 

Тетяна Монахова працює завідувачкою кафедри журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили у Миколаєві; має науковий ступінь доктора філологічних наук.

 

Кандидатуру Монахової на розсуд Кабінету Міністрів подавало Міністерство культури, молоді та спорту. Другою, альтернативною, кандидатурою був колишній народний депутат, один із учасників робочої групи з написання "мовного закону" Тарас Кремінь; його кандидатуру подав офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

 

Перед вирішальним засіданням уряду низка українських науковців та філологів, поєднаних роботою над "мовним проєктом" та кількарічною боротьбою за його ухвалення, виступили зі заявою на користь кандидатури Креміня.

 

Автори заяви критикували номінацію Міністерства культури, підкреслюючи, що міністр Володимир Бородянський запропонував людину, "яка не відзначилася жодними публічними діями з підтримки закону про державну мову чи захисту мовних прав українців". "Такий крок міністра важко розцінити інакше, як прагнення нівелювати роль і значення інституту уповноваженого", – обурювалися підписанти.

 

"Не маючи нічого проти пані Монахової як людини, ми, разом з тим, змушені нагадати: закон передбачає призначення на цю посаду кандидата, який «має досвід правозахисної діяльності або досвід діяльності із захисту державної мови та здатний за своїми діловими і моральними якостями, освітнім і професійним рівнями виконувати відповідні посадові обов’язки»", – апелювали учасники заяви.

 

 

Редакторка "Порталу мовної політики" Іванна Кобєлєва, коментуючи вибір уряду, нагадала: Монахову "не помічали у захисті української мови останніми роками", вона часто спілкується у Facebook російською "і вже забанила купу мовних активістів".

 

"Це плювок в обличчя всім науковцям, діячам культури і громадським активістам, які закликали цього не робити", – обурився Тарас Шамайда, координатор руху "Простір свободи", співавтор щорічного мовного моніторингу.

 

"Отже, владі потрібна імітація, а не реальний захист мови", – констатував Шамайда.

 

Тетяні Монаховій – 39 років.

 

Вищу освіту здобувала в Миколаївському педагогічному університеті ім. Сухомлинського (спеціальність – "учитель української мови і літератури та англійської мови й зарубіжної літератури").

 

Докторську дисертацію захистила у 2015 році (тема – "Сучасні стратегії текстотворення в українській мові").

 

Авторка монографії "Народництво, модернізм і постмодернізм у лінгвістиці"; авторка посібників: "Дискурсивна риторика", "Українська діалектологія", "Культура української мови". Публікується у Миколаєві.

 

27.11.2019