Мінкультури пропонує на посаду мовного омбудсмена професорку з Миколаєва.

 

Міністерство культури, молоді та спорту пропонує призначити на посаду уповноваженого із захисту державної мови доктора філологічних наук із Миколаєва Тетяну Монахову. Кандидатуру Монахової скеровано до Кабінету Міністрів України, згідно зі законом "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

 

Про це йдеться у повідомленні Мінкульту.

 

 

Тетяна Монахова працює завідувачкою кафедри журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили у Миколаєві; професор.

 

Пані Монаховій – 39 років. Вищу освіту здобувала в Миколаївському педагогічному університеті ім. Сухомлинського (спеціальність – "Учитель української мови і літератури та англійської мови й зарубіжної літератури").

 

Докторську дисертацію захистила у 2015 році (тема – "Сучасні стратегії текстотворення в українській мові").

 

Авторка монографії "Народництво, модернізм і постмодернізм у лінгвістиці"; авторка посібників: "Дискурсивна риторика", "Українська діалектологія", "Культура української мови". Видається у Миколаєві.

 

Раніше офіс Уповноваженого з прав людини рекомендував на посаду мовного омбудсмена Тарас Креміня, колишнього народного депутата, співавтора низки законів про освіту й самого мовного закону. Пан Кремінь, як і Монахова, народився на Миколаївщині.

 

Нагадаємо, третю кандидатуру на посаду уповноваженого із захисту державної мови має подати Міністерство юстиції. Кабінет Міністрів обиратиме омбудсмена з-поміж трьох. Мін'юст дотепер не визначився із претендентом.

 

18.11.2019