Офіс Президента офіційно підтвердив зустріч із Портновим.

 

Офіс Президента України офіційно підтвердив факт прийняття на Банковій ексзаступника голови Адміністрації Президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова.

 

Зустріч стосувалася медійного скандалу, спричиненого Портновим, – оприлюднення ним персональних даних журналістів проєкту "Схеми" у відповідь на підготовку журналістського розслідування. При тім ОП в офіційному повідомленні використовує абсолютно безглуздні твердження – називає Портнова журналістом.

 

 

"Адвокат і журналіст Андрій Портнов звернувся до Офісу Президента України з реакцією на розгляд скарги журналістів "Радіо Свобода". Конфліктну ситуацію між ним і працівниками "Радіо Свобода" днями обговорювали на засіданні Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові. Зі слів Андрія Портнова, саме тому він вирішив також звернутися до Офісу Президента і Ради з проханням взяти до уваги його аргументи", – йдеться в повідомленні.

 

Зокрема, Портнов висловив занепокоєння "загрозою свободі слова і перешкоджанням його адвокатській і журналістській (!) діяльності". В Офісі Президента зазначили, що Портнов похизувався перед ними, ніби "є штатним телеведучим каналу «112 Україна» і має офіційне редакційне завдання".

 

Банкова переказує й цитати Портнова, котрий був стурбований зовнішнім спостереженням за своєю особою. "Я вважаю, що це піврічне стеження за мною є проведенням стосовно мене незаконних оперативно-технічних дій під виглядом журналістської діяльності. Адже якщо за шість місяців не видається жоден сюжет, то це стеження й незаконні оперативно-технічні дії", – цитує пресслужба ОП.

 

В Офісі Президента повідомили, що взяли до відома аргументи ексзаступника голови адміністрації Януковича.

 

Портнов на своєму каналі у Telegram'і уточнив, що зустрічався із заступником голови ОП Кирилом Тимошенком. 

 

Кирило Тимошенко у своїй Facebook-дискусії з журналістом "Схем" Михайлом Ткачем ствердив, що він трактує контакти і з "Радіо Свобода", і з Портновим лише як ознайомлення з баченням сторін. Тимошенко вирішив вколоти Ткача тим, що журналістові нема проблеми зустрітися з ним, заступником голови ОП, бо Михайло начебто має і "номери моєї автівки, думаю, і домашню адресу".

 

Керівниця проєкту "Схеми" Наталія Седлецька вважає, що Офіс Президента дав себе ошукати. Журналістка нагадала: раніше Портнов публічно заявляв про бажання отримати журналістське посвідчення химерного реґіонального видання для того, щоб стежити за розслідувачами. "Ми за всіма вами будемо цілком офіційно стежити і оприлюднювати ваші дані. Ми випишемо собі такі самі, як у вас, посвідки. Оформимося київськими кореспондентами "Вечірньої Лохвиці" чи "Вісника Цюрупинська", – заявляв Портнов.

 

Як інформує "Радіо Свобода", минулого тижня Рада з питань свободи слова і захисту журналістів, що діє при Президенті, заслухала інформацію про розслідування проваджень щодо погроз Андрія Портнова журналістам програми "Схеми" (спільного проєкту "Радіо Свобода" і телеканалу "UA:Перший") й оприлюднення їхніх персональних даних.

 

Національна поліція України зареєструвала кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності.

 

Нагадаємо, 1 листопада один із чільних представників Януковичевої адміністрації Андрій Портнов виклав у своєму телеграм-каналі персональні дані водія знімальної групи "Схем" через те, що редакція готує розслідування щодо впливу та зв’язків колишнього посадовця з новою українською владою. Серед опублікованого – захищена законом інформація: повні паспортні дані й домашня адреса водія, номери його авто, а також дані, які свідчать про стеження за його місцем проживання.

 

Згодом Портнов пригрозив усій редакції "Схем" публікацією "їхньої особистої та персональної інформації", а також "аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби".

 

18.11.2019