Україна модернізувала станцію "Гребеники" для імпорту газу з Румунії.

 

Українська компанія "Укртрансгаз" завершила модернізацію газовимірювальної станції "Гребеники" (Одещина) на кордоні з Молдовою, що дасть змогу здійснювати реверсне транспортування газу з Румунії через Молдову у випадку припинення транзиту з Росії.

 

Про це йдеться у повідомленні на сайті "Укртрансгазу".

 

 

"Модернізація технологічної трубопровідної обв’язки станції дозволила суттєво підвищити маневреність і надійність функціонування ГТС, особливо в разі припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року. Проєктна потужність станції після модифікації становить 70 млн куб. м на добу в аверсному режимі та 4 млн куб. м на добу в реверсному режимі з Молдови", – ідеться у прес-релізі компанії.

 

Роботи виконано згідно з інціативою CESEC, яка передбачає забезпечення транспортування природного газу через трансбалканські трубопроводи в реверсному напрямку з Греції через Болгарію і Румунію в Україну та Молдову.

 

Як нагадує аґенція "Інтерфакс-Україна", у травні 2018 року "Укртрансгаз" успішно здійснив оцінку попиту на вхідні потужності в Україну з Румунії та підтвердив економічну доцільність створення таких потужностей на трансбалканському маршруті.

 

Оператори ГТС Румунії та України в травні 2018 року домовилися про реконструкцію газовимірювальної станції "Ісакча-1", що дасть можливість поліпшити точність вимірювання газу та забезпечить можливість двостороннього потоку газу в цій точці з'єднання систем. Транспортування газу від точки Ісакча-1 – Орлівка відбуватиметься магістральними газопроводами Роздільна – Ізмаїл та Шебелинка – Дніпро – Кривий Ріг – Ізмаїл.

 

У жовтні 2019 року генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) Сергій Макогон повідомив, що Румунія підтвердила надання з 1 січня 2020 року гарантованих потужностей із постачання газу в Україну обсягом 4,1 млн куб. м на добу.

 

Трансбалканський трубопровід є альтернативним джерелом надходження природного газу в Україну, з огляду на введення в експлуатацію газопроводу TANAP, наявність LNG-терміналів у Греції та Туреччині, перспективи зростання видобутку газу на чорноморському шельфі в Румунії.

 

На сьогодні пропускна спроможність ГТС в Україну на західному кордоні становить: зі Словаччини – 42,5 млн куб. м/добу, Угорщини – 19,5 млн куб. м/добу, Польщі – 4,3 млн куб. м.

 

07.11.2019