Європейський суд визнав, що Польща порушує принцип незалежності судів.

Варшава стверджує, що суд в Люксембурзі помилково розглядав старі положення польської судової реформи.

 

 

Європейський суд у Люксембурзі засудив Польщу за порушення незалежності судової влади. У вівторок, 5 листопада, суд ухвалив, що польський закон 2017 року про підстави для звільнення суддів і прокурорів порушує правила Європейської Унії, оскільки дозволяє міністрові юстиції Польщі довільно відстороняти суддів від роботи. Про це говориться в повідомленні прес-служби суду, яку цитує польське видання Najwyższy Czas!.

 

Як вказує Європейський суд, закон знижує пенсійний вік як для суддів в звичайних судах, так і для прокурорів до 65 років (щодо чоловіків) і 60 років (щодо жінок). Аналогічні вікові обмеження були запроваджені й для суддів Верховного суду, що дозволить передчасно звільняти їх. Раніше пенсійний вік для всіх становив 67 років.

 

Польський закон передбачає, що міністр юстиції може продовжити термін роботи конкретного судді понад встановлені вікові обмеження, проте, на думку суддів у Люксембурзі, критерії для ухвалення такого рішення «занадто розмиті й не піддаються перевірці», щоб не допустити звинувачень у сваволі. Крім того, Європейський суд підтримав рішення Європейської Комісії і ухвалив, що різниця в пенсійному віці жінок і чоловіків є дискримінацією за статевою ознакою.

 

У міністерстві закордонних справ Польщі пообіцяли ретельно проаналізувати постанову Європейського суду. Речниця МЗС Ева Сувара (Ewa Suwara) заявила, що вирок «стосується історичного стану, який не віддзеркалює нинішніх положень». «Закиди Європейської Комісії враховано у змінах до закону від 12 квітня 2018 року», – повідомила вона. За словами чиновниці, тоді вік демісії суддів – жінок і чоловіків – зрівняли, а повноваження подовжувати період їхньої активної служби довірено Краєвій раді судівництва.

 

05.11.2019