Батьки живуть довше

 

Батьки переважно живуть довше, ніж люди, які не мають дітей. Дослідження засвідчило: це явище можна лише частково пояснити біологічними чинниками – зокрема захисним ефектом грудного вигодовування. Адже й прийомні батьки отримують користь від виховання дитини. Тобто вирішальними для тривалості життя мали б бути соціальні чинники. Так, батьки часто мають кращі передумови для освіти та захисту здоров’я, а через дітей вони поводяться менш ризиково.




Смертність батьків: серед як біологічних, так і прийомних батьків смертність нижча, ніж у людей, які не мають дитини.  Зображення: MPI für demografische Forschung.

 

 

Життя з дітьми не завжди просте: нащадки можуть виводити з себе, не дають батькам спати, виснажують. Проте, незважаючи на стрес, дитина добре впливає на здоров’я та тривалість життя. Адже матері і батьки зазвичай живуть довше, ніж ті, в кого немає дітей.

 

Як можна пояснити цей несподіваний ефект? У пошуках відповіді на запитання Кірон Барклі (Kieron Barclay) з Інституту демографічних розвідок імені Макса Планка у Ростоку та Мартін Колк (Martin Kolk) зі Стокгольмського університету проаналізували дані чотирьох мільйонів шведських жінок і чоловіків, що народилися з 1915 по 1960 роки. Важливо, що вчені отримали доступ до інформації і про прийомних батьків, тож могли розмежувати біологічні та соціальні впливи.

 

Результати розвідки засвідчили: батьки в середньому живуть довше, ніж люди у вибірці бездітних. Цей ефект був у прийомних сім’ях навіть помітніший, зауважили науковці. Так, у результаті всиновлення дитини тривалість життя батьків зростає на три роки, коли ж всиновлюють двох або трьох – до п’яти років.

 

Але чому? Дещо можуть пояснити фізичні наслідки народження дитини та періоду вигодовування. Так, аналіз підтвердив припущення, що жінки, які народили дітей і вигодували, рідше хворіють на рак матки й грудей. Цей позитивний вплив не міг би проявитися у чоловіків, що стали прийомними батьками, тож Барклі і Колк припустили: їхня триваліше життя більшою мірою зумовлена іншими чинниками.

 

Можливо, батьки з самого початку краще забезпечені, ніж люди, що не мають дітей. Це стосується здоров’я, грошей, освіти – тож їм легше знайти партнера, вони мають ресурси заснувати велику сім’ю. Але в такому разі зниження смертності було б передумовою, а не результатом дітонародження.

 

Насправді смертність біологічних батьків значно сильніше уподібнюється до смертності бездітних, коли вчені брали до уваги освіту і професію опитаних. У біологічних батьків п’яти і більшої кількості дітей тривалість життя була радше нижча, ніж у тих, в кого дітей не було.

 

Збільшення тривалості життя прийомних батьків, на думку вчених, могли б пояснити методи всиновлення. Адже потенційних батьків уважно перевіряють: їхній стан здоров’я, фінансове становище, побут і поведінку. Тобто той, хто може всиновити (удочерити) дитину, має багато передумов для тривалішого життя.

 

Наскільки сильним є вплив цієї перевірки, виявив детальніший аналіз прийомних батьків. Науковці розказали, що при всиновленні нешведської дитини передбачена значно строгіша перевірка, ніж при всиновленні місцевої. Якщо батькам шведських прийомних дітей властива приблизно та ж смертність, що й біологічним батькам, то ті, хто всиновлював іноземних дітей, демонстрували значно нижчу смертність. Можна припустити: цей відбір проходять найздоровіші, найстабільніші та найсильніші особи.

 

Все ж соціальні передумови пояснюють не все. Навіть беручи до уваги освіту й професію, більшість із батьків мали переваги порівняно з бездітними. Тож діти мали б здійснювати позитивний вплив на здоров’я батьків.

 

Пояснити це можуть дві теорії: з одного боку, діти, ймовірно, піклуються про літніх батьків і забезпечують їх. Але підтверджень цього припущення Барклі і Колк у своїх даних не знайшли. Натомість позитивний вплив нащадків науковці пояснюють змінами в поведінці батьків. Чимало людей змінюють свій стиль життя, коли у них з’являється дитина.

 

З огляду на те, що їм доводиться нести відповідальність за іншу істоту, матері та батьки починають поводитися більш здорово та уникають ризиків. Так, батьки рідше потрапляють в аварії, ніж бездітні, а також не так часто хворіють на серцево-судинні захворювання.

 



Зображення: skynesher/ istock.

 

Daniela Albat

Eltern leben länger

Max-Planck-Gesellschaft, 29/10/2019

Зреферувала С. К.

02.11.2019