Парламент прийняв закон про анбандлінг "Нафтогазу".

 

Верховна Рада Україна ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №2239-1, необхідний для відокремлення від НАК "Нафтогаз України" діяльності з транспортування природного газу, сертифікації нового незалежного оператора газотранспортної системи (ГТС).

 

 

За прийняття закону проголосував 341 народний депутат, інформує "Інтерфакс-Україна".

 

"Це історичний момент щодо охорони українських інтересів. Дуже довго ми не могли побудувати законодавчу базу, яка відповідає європейським нормам, щоб нас більше не шантажували і ми могли забезпечити довгострокове транспортування газу через територію України, використання української ГТС, а також стабільні доходи від цих основних фондів", — сказав міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель під час виступу в парламенті.

 

Голова Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус під час представлення законопроєкту до другого читання наголосив на тому, що комітет напередодні схвалив основну правку, згідно з якою приватизація, концесія, оренда ГТС, а також управління нею третіми сторонами (що не представляють державу) заборонена. Крім того, він зазначив, що згідно з документом компанія, яка управляє ГТС, має перебувати у 100% власності держави.

 

Згідно з текстом законопроєкту, рішення про участь в операторі ГТС інших осіб (окрім держави або суб'єкта господарювання, 100% корпоративних прав якого належить державі) може затвердити тільки Верховна Рада.

 

Законодавчий акт стосується також системи передачі електричної енергії. "У нас є підприємство "Укренерго". Ми в цьому законопроєкті прописали повну заборону на приватизацію електричних магістральних мереж, за аналогією з ГТС", — зазначив Герус перед голосуванням.

 

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук привітав прийняття Верховною Радою закону. 

 

"Нарешті ми відокремили транспортування природного газу від його видобутку та постачання. Це надважливо, бо анбандлінг — це в першу чергу впровадження європейських газових правил", — написав він на своїй сторінці у Facebook.

 

Гончарук наголосив, що українська газотранспортна система залишається в 100% власності держави.

 

"Анбандлінг означає залучення інвестицій в українську ГТС і створення незалежного оператора в повній відповідності до європейського законодавства. Більше того, прийнятий законопроєкт є виконанням міжнародних зобов'язань України. Це гарантує енергетичну безпеку Європи, посилює нашу стійкість на міжнародній арені", — додав прем'єр-міністр.

 

У вересні Кабінет Міністрів України оновив план анбандлінгу "Нафтогазу". Новим оператором буде ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ, 100% "дочка" АТ "Укртрансгаз"), яке з 1 липня 2019 року здійснює функції з технічної експлуатації ГТС та має відповідний персонал.

 

ОГТСУ передадуть у власність АТ "Магістральні газопроводи України", 100% акцій якого Кабмін вирішив передати в управління Мінфіну. Одночасно держава передасть новому оператору в управління газотранспортну систему терміном на 15 років. Новий оператор зможе повноцінно запрацювати з 1 січня 2020 року.

 

Нова модель анбандлінгу НАК відповідає вимогам Третього енергопакету, що відкриває дорогу для укладення нового транзитного договору у відповідності з європейськими правилами.

 

Чинний 10-річний транзитний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" спливає 1 січня 2020 року. ГТС України має загальну протяжність газопроводів майже 38 тис. км. До неї входять 73 компресорні станції та понад 1,4 тис. газорозподільних станцій.

 

01.11.2019