Кулеба: Україна не подаватиме заявки на ПДЧ в НАТО вдруге.

 

Кабінет Міністрів України вважає актуальною заявку на отримання Плану дій щодо членства в НАТО, подану на бухарестський саміт Північноатлантичного альянсу в 2008 році, а відтак уряд не подаватиме додаткової заявки на ПДЧ.

 

Про це заявив віцепрем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба на спільному брифінгу з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом в Одесі, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

"Україна виходить з того, що заявка на отримання плану дій щодо членства в НАТО, подана в 2008 році на саміті в Бухаресті, залишається чинною. Якщо ми повернемось до першоджерел, а саме до рішення Бухарестського саміту, то ми прочитаємо в ньому, що учасники саміту підтримали заявки України та Грузії і доручили своїм міністрам закордонних справ ухвалювати подальші рішення щодо надання ПДЧ", – зазначив Кулеба.

 

Базуючись на цьому, Україна вважає, що наразі не потрібно подавати якісь додаткові заявки, натомість слід зосередитися на реформах, на поглибленні взаємодії з Альянсом, на досягненні взаємосумісності Збройних сил України зі збройними силами країн – членів НАТО.

 

Таким чином, акцентував Кулеба, у Києві ніяких заяв подаватися не буде. На його переконання, питання ПДЧ має бути технічним, а не політичним.

 

Поза тим, Дмитро Кулеба запевняє, що Україна свій вибір на членство в НАТО вже зробила.

 

“Україна зробила свій вибір – це членство в НАТО. Альянс у 2008 році також зробив свій вибір, коли на саміті в Бухаресті вирішив, що Україна стане членом НАТО. Ми виходимо з того, що це рішення буде виконане. Уряд, який я представляю, є першим урядом, який чітко закріпив у програмі своєї діяльності ціль – досягнути за п'ять років відповідності критеріям членства в Альянсі”, – сказав Кулеба.

 

Віцепрем'єр наголосив, що Україна має крок за кроком пройти цей шлях разом із колегами з НАТО, використовуючи всі наявні інструменти.

 

Різні оцінки громадської думки, додав віцепрем’єр, показують одну і ту саму тенденцію – поступове зростання підтримки євроатлантичної інтеграції в Україні. “Переконаний, що це вже не просто природна реакція українців на агресію Росії, а усвідомлене рішення”, –  вважає він.

 

Ідея подати заяву на отримання Плану дій щодо членства в НАТО належить Петрові Порошенку ще з часу його балотування на президентських виборах. Цієї осені Порошенко актуалізував свою ініціативу, закликавши українську владу звернутися до НАТО з проханням надати ПДЧ.

 

Міністерство оборони та Міністерство закордонних справ України заявили про те, що вважають неефективною ідею переподання заявки на отримання Плану дій щодо членства в НАТО. Натомість Україна налаштована на те, щоби, не підтверджуючи цієї заявки, досягти військових критеріїв членства в НАТО.

 

Петро Порошенко заявив, що добровільна відмова від ПДЧ виглядає як самозречення перспективи членства в Альянсі та небажання дратувати президента РФ Владіміра Путіна.

 

30.10.2019