У Франківську досягли компромісу щодо сграфіто на «Карпатській казці».


На будівлях івано-франківського дитсадка №27«Карпатська казка» збережуть сграфіто, а проєкт енергетичної модернізації закладу доопрацюють. Про це домовилися в мерії на зустрічі з представниками організації NEFCO, до програми утеплення якої ввійшов заклад, – повідомив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

 

 

«Відбулася зустріч з представниками NEFCO. Обговорили питання утеплення ДНЗ №27 «Карпатська казка» та дійшли до спільного рішення. Всі сторони погодилися, що при утепленні закладу важливо зберегти естетичний вигляд будівлі, яка є найбільшим дитячим садочком Івано-Франківська», – написав Марцінків.

 

«Проте представники наголошують, що слід звернути особливу увагу на доопрацювання проекту енергетичної модернізації цього закладу, щоб забезпечити відповідний температурний режим в приміщенні. Адже пріоритетом для міста є дотримання комфортних умов перебування дітей у садочку», – додав він.

 

У коментарях Марцінків уточнив, що відповідно до компромісного рішення, торцеві стіни, на яких є сграфіто, не утеплюватимуть.

 

Нагадаємо, ДНЗ №27 в Івано-Франківську є одним із закладів, який бере участь у програмі NEFCO з енергетичної модернізації. У дошкільному закладі планували капітальний ремонт, зокрема й утеплення фасаду. Проте під час утеплення будівель мало не постраждали унікальні розписи на штукатурці – сграфіто авторства художників Петра Прокопіва й Петра Боєчка. Роботи призупинили після розголосу цього факту в соцмережах до проведення консультацій з мистецтвознавцями та художниками.

 

Фото: kurs.if.ua

 

Тимчасом частина батьків вихованців ДНЗ виступила за подальше утеплення дитсадка, адже йшлося про комфорт їхніх дітей, які через низьку температуру в приміщенні закладу змушені спати одягненими. Інакше батьки навіть обіцяли перекрити дороги та влаштувати страйк. Серед варіантів розв’язання проблеми пропонували утеплити заклад зсередини або ж утеплити в ньому вікна та двері, а не стіни, розглянути можливість зрізати сграфіто тощо. Компромісне рішення шукали досі.

 

30.10.2019