На Личакові спільно помоляться українці й поляки.

 

1 листопада на Личаківському цвинтарі у Львові вже традиційно зберуться на щорічну Молитву українсько-польського примирення.

 

 

Цього року українські учасники збираються поблизу входу на Личаківський цвинтар о 13:30 і долучаться до польських учасників о 14:00 для спільної молитви після закінчення римо-католицької Служби Божої на місці польських військових поховань – повідомляють організатори. Охочі також можуть прийти о 13:00 на Службу Божу, а о 14:00 приєднатися до решти українських учасників.

 

Відтак учасники акції всі разом перейдуть до меморіалу УГА і помоляться за полеглих українців. А також запалять на могилах свічки і лампадки.

 

Традицію щороку 1 листопада молитися разом із поляками на українських та польських військових похованнях на Личаківському цвинтарі у Львові започаткували, благословили й неодноразово брали в ній участь єрархи УГКЦ та РКЦ в Україні – Блаженніший Любомир кардинал Гузар і Мар’ян кардинал Яворський, Архієпископ Мечислав Мокшицький, владика Венедикт (Алексійчук), владика Борис (Ґудзяк), а також знакові для українсько-польських стосунків громадські діячі: Яцек Куронь, Мирослав Маринович, Євген Сверстюк. Молитва відбувається під гаслом «Вибачаємо і просимо вибачення». У такий спосіб учасники акції засвідчують готовність до взаємного вибачення, міжнаціонального примирення та прагнення будувати спільну Європу.

 

Львів, 1 листопада 2015 року. Світлина: Петро Волинський

 

Для довідки:

 

У ніч на 1 листопада 1918 року українці, скориставшись моментом розпаду Австро-Угорської імперії, перейняли владу у Львові, проголосили Західно-Українську Народну Республіку (ЗУНР) й закликали всі етнічні громади краю до участі в її розбудові. Однак польське населення, яке чисельно переважало у тодішньому Львові, виступило проти. Після прибуття військових підрозділів з Польщі та тритижневих боїв українським частинам довелося залишити місто.

 

Обидві посталі по Першій світовій війні держави – Польща та ЗУНР – були змушені виборювати незалежність у новій війні. Нині ті, хто воював один проти одного на початку минулого століття, спочивають поруч на Личаківському цвинтарі у Львові, а їхні нащадки 1 листопада, який у Львові  також є поминальним днем, разом моляться за упокій душ своїх прадідів.

 

29.10.2019