Британський парламент не захотів саморозпускатися.

Проте Борис Джонсон готує новий законопроєкт про дострокові вибори.

 

 

Палата громад британського парламенту в понеділок увечері, 28 жовтня, проголосувала проти пропозиції прем'єр-міністра Об’єднаного Королівства Бориса Джонсона про проведення дострокових парламентських виборів 12 грудня 2019 року. За цю пропозицію було віддано 299 голосів. Проти проголосувало 70 депутатів. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС. Для прийняття рішення про дострокові вибори була необхідна підтримка щонайменше 434 депутатів, тобто двох третин від складу Палати громад.

 

Сам Джонсон зразу ж після голосування заявив, що уряд незабаром подасть на розгляд парламенту новий законопроєкт про дострокові вибори за іншою процедурою, яка вимагає лише простої більшості. Голосування, яке відбулося 28 жовтня, – це вже третя спроба Джонсона провести через парламент закон про дострокові вибори. «Виборцям пора отримати можливість висловити свою думку і замінити недієздатний парламент новим, який доб'ється втілення Brexit і дозволить країні розвиватися далі», – заявив британський прем’єр.

 

Борис Джонсон сподівається, що на дострокових виборах його Консервативна партія завоює більшість і він таким чином зможе вивести політичну еліту і країну з патової ситуації, в якій вона опинилася через намагання вийти з Європейської Унії.

 

Нагадаємо, що за кілька годин до зазначеного голосування в британському парламенті Європейська Унія погодилася на прохання Лондона відкласти вихід країни зі спільноти ще на три місяці, до 31 січня 2020 року. Про рішення надати британцям відтермінування оголосив у понеділок, 28 жовтня, в Twitter голова Європейської ради Дональд Туск. «ЄУ27 вирішила погодитися на прохання Об’єднаного Королівства надати йому гнучке відтермінування Brexit до 31 січня 2020 року. Процедура буде оформлена в письмовому вигляді», – написав Туск.

29.10.2019