МЗС Росії зажадало визнання анексії Криму для діалогу про морський кордон.

 

Речниця Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко заявила, що Україна готова до переговорів у будь-якому форматі щодо відновлення українського суверенітету над окупованими Росією АР Крим та містом Севастополем. Заяви Кремля про потребу визнання цих територій "російськими" наше МЗС трактує як брудні маніпуляції. 

 

 

Про це Зеленко сказала у коментарі аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

"На додаток до переговорів у "нормандському форматі", метою яких є відновлення суверенітету України над окупованими Росією частинами Донецької та Луганської областей України, ми готові до переговорів у будь-якому форматі, головною метою яких стане відновлення суверенітету України над окупованими Росією АР Крим та містом Севастополем", – сказала речниця МЗС.

 

Пані Катерина наголосила, що Росія скоїла міжнародний злочин проти України.

 

"Ще раз нагадуємо Росії, що, відповідно до Конвенції ООН із морського права, саме Україна є прибережною державою у Чорному, Азовському морі та Керченській протоці у водах, прилеглих до українського Криму", – підкреслила Зеленко.

 

Коментуючи висловлені раніше слова заступника міністра закордонних справ Росії Андрія Руденка про те, що визнання Криму "російським" з боку України нібито стане "доброю основою" для врегулювання питання про морське розмежування, Зеленко зазначила: "Нахабна вимога чиновника РФ про визнання незаконної окупації Криму – чергова брудна маніпуляція Кремля".

 

Раніше заступник міністра закордонних справ Росії Андрєй Руденко заявив про можливість врегулювати проблему українсько-російського морського кордону лише у випадку визнання Україною анексії Криму.

 

Російський дипломат припустив, що у питанні врегулювання цієї проблеми може йтися про ст. 298 Конвенції ООН з морського права 1982 року, котра передбачає застосування процедури за умови відсутності невирішених територіальних суперечок. "Якщо посилання на цю процедуру означає готовність української влади визнати суверенітет Росії над Кримським півостровом, це, звичайно, могло б стати хорошою основою для врегулювання питання про морське розмежування між нашими країнами", – сказав Руденко, згідно з повідомленням російських медій.

 

При цім російський урядовець висловив думку, що в питанні розмежування акваторії Азовського моря зазначену Конвенцію застосовувати не можна, оскільки це море вважається внутрішніми водами двох країн і розмежування в ньому, на думку МЗС РФ, має відбуватися на основі двосторонніх угод.

 

24.10.2019