Колишнього заступника міністра економіки затримали за підозрою у державній зраді.

 

Служба безпеки України затримала колишнього заступника міністра економічного розвитку та торгівлі за підозрою у спричиненні масштабної шкоди обороноздатності держави.

 

Операція затримання відбулася в аеропорту "Бориспіль" під Києвом. На руках у правоохоронців уже було рішення слідчого судді зі санкцією на затримання. Колишньому посадовцю оголосили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 (державна зрада), повідомляє пресовий центр Служби безпеки України. 

 

 

СБУ не розголошує прізвища чиновника. Водночас, згідно з даними видання "Цензор.НЕТ", ідеться про Юрія Бровченка.

 

Слідство вважає, що високопосадовець Міністерства економіки у партнерстві з чиновниками державного підприємства "Український центр «Безпека»" та державної акціонерної холдингової компанії "Артем" уклали з іноземцями завідомо збитковий контракт на виготовлення і постачання лінії з виробництва артилерійських снарядів на загальну суму понад 16,5 мільйона доларів США. Унаслідок незаконної оборудки авансовий платіж у розмірі більше ніж 8,2 мільйона американських доларів США пішов на рахунки фіктивних офшорних підприємств і згодом потрапив до кишень учасників схеми. Натомість іноземна компанія обладнання в Україну не постачала.

 

Дії зловмисників поставили під загрозу забезпечення Збройних Сил боєприпасами під час протидії російській агресії.

 

Напередодні, 17 жовтня, співробітники СБУ затримали в Києві керівника державного підприємства та представника іноземної компанії – громадянину України оголосили підозру про вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 (державна зрада), іноземцю – за ч. 4 ст. 27 і ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (підбурювання посадовців до вчинення протиправних дій).

 

Керівник держпідприємства вже перебуває під арештом; вирішують питання про обрання міри запобіжного заходу іноземцю.

 

Правоохоронці провели обшуки за місцями проживання та роботи фігурантів. Під час слідчих дій вилучено документи та інші носії інформації, котрі свідчать про причетність підозрюваних до здійснення протиправної діяльності на шкоду інтересам України.

 

Аґенція УНІАН уточнює: у рамках розслідування провадження встановлено, що у серпні 2015 року громадянин США, виконуючи завдання спеціальних служб РФ щодо отримання відомостей про плани постачання зброї та боєприпасів до ЗСУ, прибув з території РФ до України з метою встановлення контактів зі співробітниками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та держпідприємств, задіяних до реалізації державного оборонного замовлення. Дізнавшись про наміри української сторони налагодити серійне виробництво снарядів 152/155 мм з їхнім подальшим постачанням до Збройних Сил України, громадянин США вступив з колишнім заступником міністра та директором ДП "Безпека" у злочинну змову, спрямовану на надання іноземній державі, іноземній організації та їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. "Так, маючи злочинні наміри, вказані особи, заздалегідь не маючи наміру постачання Україні обладнання та устаткування, організували укладення між ДП «Безпека» та Державною акціонерною холдинговою компанією «Артем» контракту від 15.12.2017 №11, який має гриф «таємно», на виконання державного оборонного замовлення із закупівлі і передачі обладнання та устаткування для забезпечення технічного переоснащення та реконструкції діючих виробничих потужностей, необхідних для забезпечення серійного виробництва корпусів снарядів калібру 152 і 155 міліметрів, терміном виконання до 30.12.2019", – йдеться в ухвалі суду.

 

22.10.2019