Нетаньягу визнав своє фіаско в справі формування урядової коаліції.

Тепер шанс створити уряд отримає центрист Бені Ґанц.

 

 

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу в понеділок, 21 жовтня, оголосив, що йому не вдалося сформувати новий уряд після вересневих парламентських виборів, які не принесли вирішальної переваги жодній з партій. Він визнав провал коаліційних перемовин з партією «Кахоль-Лаван» і достроково повернув мандат на формування кабінету президентові Реувену Рівліну. Про це повідомив 9 Канал ізраїльського телебачення.

 

«З моменту отримання мандата на формування уряду я невпинно працював над створенням широкого уряду національної єдності. Саме цього хоче народ», – написав Нетаньягу на своїй сторінці у Facebook. Він вже й так поставив рекорд за тривалістю перебування на посаді прем'єр-міністра і намагався обійняти цю посаду вп'яте.

 

Тепер головний конкурент Нетаньягу, центрист Бені Ґанц, спробує сформувати коаліцію більшості і стати новим лідером країни. Рівлін заявив, що надасть Ґанцові 28 днів на формування уряду.

 

Бені Ґанц – колишній начальник Генерального штабу армії оборони Ізраїлю. Його  партія «Кахоль-Лаван» за підсумками вересневих виборів отримала 33 місця, а партія Нетаньягу «Лікуд» – 32. Оскільки ці показники далекі від більшості, обом довелося шукати підтримки у інших партій, які отримали меншу кількість місць.

 

Але, скоріш за все, Ґанцові доведеться тепер самому звернутися до «Лікуду» щодо формування коаліції, але вже на чолі з ним. За твердженням експертів, такий варіант можливий лише за умови, що лікудівці змістять Нетаньягу з посади голови партії.

22.10.2019