Рябошапка просить нардепів згоди на притягнення до відповідальності Дубневича.

 

Сьогодні, 17 жовтня, генпрокурор Руслан Рябошапка скерував до ВРУ подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України дев’ятого скликання. Про це інформує пресслужба ГПУ.

 

 

Як зазначено в повідомленні, в рамках досудового розслідування НАБУ зібрало достатньо доказів, щоб повідомити цьому народному депутату про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). За версією слідства, ці діяння спричинили збитки у розмірі 93 млн 277 тис. грн.

 

«Слідством зібрано достатньо доказів, які дають підстави підозрювати, що будучи народним депутатом України восьмого скликання та перебуваючи на посаді голови Комітету ВР з питань транспорту, він був обізнаним про фінансовий стан ПАТ "Укрзалізниця", зокрема його потреби при проведенні державних закупівель, а також мав вплив на засновників та посадових осіб ПАТ, яке є єдиним виробником стрілочних переводів, башмакоскидачів, пристроїв зрівнювальних, рамних рейок, хрестовин, контррейкових рейок та комплектів роздільного скріплення», – йдеться в повідомленні ГПУ.

 

Відповідно до зібраних даних, підозрюваний зі спільниками, вивчивши та проаналізувавши попит і ціни на ринку стрілочних переводів, вирішили заволодіти коштами філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця».

 

Зокрема слідство вважає, що контрольовані народним депутатом та його спільниками юридичні особи отримали ці кошти через узгоджене завищення ціни під час реалізації стрілочної продукції на адресу філії. При цьому народний депутат неодноразово використовував своє службове становище в інтересах пов’язаних із ним осіб, а одержані гроші в подальшому спільники використали на власний розсуд.

 

Хоча в повідомленні ГПУ не вказано прізвища, з наданої інформації стає зрозуміло, що йдеться про нардепа зі Львівщини Ярослава Дубневича. Саме він очолював Комітет Верховної Ради України з питань транспорту від 4 грудня 2014-го і до 29 серпня 2019 року.

 

 

Нагадаємо, в Україні до народного депутата застосовують особливий порядок кримінального провадження: письмове повідомлення нардепу про підозру здійснює генеральний прокурор.

 

Відповідно до закону, притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України, його затримання або обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту не може бути здійснено без згоди Верховної Ради України.

 

17.10.2019