Театр кабукі з фрикативним «г»

Згідно з японською традицією, важливо не стільки ЩО ти робиш, скільки Як ти це робиш. Українці майже навчилися їсти суші, тепер успішно опановують далекосхідне мистецтво домінування форми над змістом. Огляд подій тижня в Україні

 

Шоу тижня

 

 

Особливо соціально активні громадяни довго ґнирали, що президент Зеленський більше спілкується з автомобілем «Тесла», ніж зі співвітчизниками. Володимир Олександрович врешті зібрався з силами і видав на-гора феєричну пресконференцію, яка встановила світовий рекорд із тривалості.

 

Понад чотирнадцять годин гарант Конституції розповідав акулам пера про своє бачення запровадження ринку землі, майбутнє функціонування азартного бізнесу в п’ятизіркових готелях, які у близькому майбутньому множитимуться зі швидкістю кріликів, але, ясна річ, особливо акцентував на актуальних політичних питаннях.

 

Зеленський переконаний, що у справах Майдану й Іловайської трагедії треба ставити крапку, з результатами розслідування вбивства журналіста Шеремета треба трохи почекати, а от розкрадання в армії вивчені компетентними органами досконально і висліди з’являться буквально на днях. На думку шостого президента, його попередник відповідатиме за все, що накоїв, перебуваючи у головному кабінеті на столичній вулиці Банковій, а окупований Донбас може перетворитися на нове Придністров’я.

 

Трьом сотням журналістів, які прийшли на зустріч із Зеленським у популярний київський заклад громадського харчування, було розказано багато цікавого, але злостивці вказали на низький коефіцієнт корисної дії цього заходу і провели паралелі між марафонною пресконференцією і фільмом Сідні Поллака «Загнаних коней пристрілюють, чи не так?».

 

У випадку з Зеленським в фіналі зустрічі з журналістами ніхто не вмер від серцевого нападу, не збожеволів і не був застрелений, але тепер команда Зе має новий клопіт – наступна пресконференція має бути ще оригінальнішою. Не можна виключати, що триватиме вона повноцінну добу і відбудеться, наприклад, у басейні, де плаватиме президент, розповідаючи про насущне, а до нього запускатимуть по десять журналістів.

 

Арешт тижня

 

Колишній народний депутат Сергій Пашинський рідко коли викликав симпатію, але тепер ситуація довкола цього персонажа може кардинально змінитися, бо громадян, переслідуваних владою, в Україні традиційно толерують.

 

Пашинського на два місяці відправили до Лук’янівського слідчого ізолятора за справу майже трирічної давнини, коли тодішній «нарфронтівець» пальнув з нагородного пістолета у гіперактивного і нетверезого добродія Хімікуса.

 

Обиватель без мандата мав на грудях деяку дозу алкоголю, а в руках пляшку, якою приклався до голови нардепа. Обиватель з мандатом мав вогнепальний глок, з якого прострелив опонентові ногу.

 

Тепер перед Пашинським великий спектр перспектив – йому можуть інкримінувати від перевищення необхідної самооборони до замаху на вбивство. Все залежить від настрою та бажань прокурорів і вміння самого арештованого виплутуватися зі складних ситуацій.

 

У контексті справи Пашинського вже заговорили про участь в процесі навіть Європейського суду з прав людини, тож історія заповідається довгою і з непередбачуваним фіналом.

   

Заокеанське тижня

 

 

Не виключено, що мелодрама за участю президентів України і Сполучених Штатів та їхніх телефонних перемовин матиме серій, як «Санта-Барбара» і «Бонанза» разом взяті. У довгограючому сюжеті з’являються нові персонажі і несподівані повороти. Але Зеленський наразі демонструє політичну тефлоновість і поки що серйозно не пригорів у ході скандалу, чого не скажеш про Трампа.

 

Тезку анімаційного качура американські законодавці активно страшать імпічментом, а у впливових американських виданнях публікують матеріали, які псують настрій навіть залізобетонному Дональду. Washington Post додала градусу перебігу подій, знайшовши чотирьох поки що анонімних високопосадовців США з національної безпеки, які розповіли журналістам, що Трамп задля власної вигоди і з метою накапостити ймовірному конкурентові на майбутніх президентських виборах Байдену непристойно тиснув на українське керівництво, аби воно знайшло весь можливий компромат.

 

Такі дії президента США чиновників збентежили настільки сильно, що вони поскаржилися юристові Білого дому. Логіка подібних дій зрозуміла тільки американцям, Трампові треба готуватися до різноманітних клопотів на всіх фронтах, а Зеленський може тішитися, що у сучасних політичних пасьянсах він у разі якісної медіакампанії може вигулькнути в іпостасі важливої дійової особи.

 

Розведення тижня

 

 

З розведення військ на лінії фронту російська пропагандистська машина витискує все, що може. «Всупереч домовленостям, досягнутим 1 жовтня в Мінську між представниками Києва, Донецька і Луганська, Україна відклала на невизначений термін розведення сил і засобів у Петровському і Золотому», – кажуть тепер у міністерстві закордонних справ країни-агресора, таким чином прирівнюючи в правах і повноваженнях офіційне керівництво України і маріонеток-колаборантів.

 

Тим часом на територію потенційної «сірої зони» прагнули потрапити представники націоналістичних організацій і ветерани антитерористичної операції, небезпідставно вважаючи, що якщо не вони займуть цю територію, то там з’являться чергові «зелені чоловічки». На заваді активістам стала поліція, яка, за їхніми словами, навіть застосувала зброю. В поліції таку інформацію спростовують, проте двох бійців затримано.

 

Розведення розглядають як обов’язковий елемент підготовки до зустрічі в нормандському форматі. Поїхати в Париж і поспілкуватися з Меркель, Макроном і Путіним тільки з йому самому відомих причин дуже хоче Володимир Зеленський. Українська умова для відведення наших збройних сил з позицій, які вони зараз займають, – сім днів тиші: тобто окупанти мусять не стріляти навіть з пістолетів. Таку вимогу бойовики регулярно ігнорують, тому нормандський формат впевнено завис.

 

Поки Київ шукатиме вихід із патової ситуації, аби реалізувати мрію Зеленського щодо відвідин столиці Франції, Москва продовжуватиме втілювати сценарій «на Украінє гражданская война».    

 

14.10.2019