Івано-Франківськ створив міську ОТГ.

 

Івано-Франківськ створив міську ОТГ з першими двома селами – Підлужжям та Чернієвом. На позачерговій сесії Івано-Франківської міської ради сьогодні, 9 жовтня, депутати проголосували за добровільне приєднання Черніївської та Підлузької сільських територіальних громад Тисменицького району до Івано-Франківської міської територіальної громади. Про це інформує пресслужба міськради.

 

 

Відповідно до рішення Івано-Франківська, міська рада є правонаступницею всього майна, прав та обов’язків Черніївської та Підлузької сільських рад, – повідомляє «Курс».

 

Після підписання договорів із головами в межах цих сіл утворюють Черніївський і Підлузький старостинські округи, а всі депутати сільської ради автоматично стають членами громадської ради старостинського округу. Обов’язки старост до виборів виконуватимуть сільські голови. У селі Черніїв – Богдан Грейда, у селі Підлужжя – Ярина Стойко. Вони також увійшли до персонального складу виконкому Івано-Франківської міської ради.

 

Фото: blitz.if.ua

 

З важливих змін варто виокремити створення центру надання первинної медичної допомоги спеціально для приєднаних громад. Також геріатричний пансіонат Черніїва перейде в підпорядкування Івано-Франківського департаменту соцполітики, – зазначив мер Франківська Руслан Марцінків на своєму офіційному сайті.

 

Серед переваг ОТГ, яку створили сьогодні, відзначають такі: нові інвестиційні зони для міста, використання земель запасу, кошти інфраструктурної субвенції, ПДФО йтиме в бюджет ОТГ, зниження реверсної дотації (сума, яку місто змушене повертати в держбюджет).

 

Раніше Івано-Франківська міська рада уклала угоди про співпрацю з сільрадами Підлужжя та Чернієва. У селах відбулося кілька громадських слухань. Приєднання погодили громади й депутати цих сіл.

 

Перед ухваленням рішення про створення ОТГ івано-франківські депутати звернулися до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо добровільного об’єднання громад і наголосили на важливості дотримання цього принципу.

 

 

«Об’єднання громад є невід’ємною складовою реформи децентралізації. Згідно з перспективним планом Івано-Франківської облдержадміністрації, до міста Івано-Франківська планують приєднати 18 населених пунктів. Ми розуміємо, що створення ОТГ – неминуче, однак виступаємо проти примусового залучення сіл та селищ. Деякі з громад або не хочуть приєднуватись, або вже мають свої ОТГ. Івано-Франківська міська рада підтримує їхнє право на самостійність», – зазначили депутати.

 

Вони наголосили, що Івано-Франківськ створив ОТГ із першими двома селами – Підлужжям та Чернієвом – не через централізоване рішення, а шляхом діалогу.

 

«Ми напрацювали статут майбутньої ОТГ, який обговорили з усіма зацікавленими селами; зустрічаємось з очільниками сільрад та мешканцями, вивчаючи переваги та виклики для ОТГ. Лише так, переконані ми, можна побудувати спроможну єдину громаду. Івано-Франківська міська рада виступає тільки за добровільне об’єднання громад. Наполягаємо врахувати цей принцип у формуванні перспектив Івано-Франківської ОТГ та інших громад України», – йдеться у зверненні.

 

Для довідки:

 

Івано-Франківськ має угоди про співпрацю ще з шістьма селами: Чукалівкою, Колодіївкою, Добровлянами, Узином, Підпечерами та Чернієвом. Ці громади мають змогу користуватися різноманітними соціальними послугами в Івано-Франківську й отримують підтримку міста.

 

09.10.2019