У Шотландії пройшла масова акція за незалежність.

Тисячі шотландців вийшли на марш в Единбурзі.

 

 

У столиці Шотландії Единбурзі в суботу, п’ятого жовтня, на Марш за незалежність вийшли сотні тисячі людей. На акції панувала весела карнавальна атмосфера. Люди розмахували шотландськими прапорами, несли транспаранти з вимогою незалежності краю. Зокрема, на одному з банерів писалося: «Що ми хочемо? Незалежність!» Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

«Який день! 250 тисяч з нами маршують за незалежність», – написала у своєму Twitter депутатка парламенту від Національної партії Шотландії Джоанна Черрі (Joanna Cherry), котра вела судову боротьбу проти рішення прем’єр-міністра Бориса Джонсона про призупинення роботи парламенту. Офіційних даних про кількість учасників акції поки що не надали ні поліція Шотландії, ні рада міста Единбурга.

 

Керівниця уряду Шотландії Нікола Стерджен (Nicola Sturgeon) висловила в Twitter підтримку учасникам маршу. Вона перепросила, що не змогла особисто побувати на акції та запевнила, що в душі разом із тими, хто вийшов на вулиці Единбурга. Звертаючись до учасників, вона написала: «У вас чудовий день. І не сумнівайтеся – незалежність настане!»

 

На початку жовтня Стерджен звинуватила прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона в тому, що той має намір здійснити Brexit без угоди з Європейською Унією, а це суперечить волевиявленню шотландських виборців. Стерджен заявила, що в найближчі два роки проведе ще один референдум про незалежність Шотландії. Нагадаємо, що під час плебісциту 2014 року 55 відсотків шотландців висловилися за подальше перебування в складі Об’єднаного Королівства.

06.10.2019