Інструменти для використання

«Не люблю, коли мене мають бовдуром у старому польському преферансі. Я гравець, я не бовдур», – казав кіноперсонаж з доісторичної епохи. Зараз спостерігаємо, як граємо ми, грають нами і грають нас. Огляд подій тижня в Україні

 

Америка тижня

 

 

Зустріч президентів України і Сполучених Штатів анонсувалася як перемога, прорив і все найкраще, що було від часів, коли Єва підсунула яблуко Адаму.

 

Можливо, так воно і є. Зеленського Трамп за руку не шарпав, як Ким Чен Ина, і не обіцяв нічого непристойного, крім подальшої дружби. Проблема Володимира Олександровича полягає в тому, що Дональд Фредович використав його у своїх проблемах з імпічментом.

 

Зеленський негарно поговорив про Європу, яка Україні допомагає, як комбайн ховрахам, а Трамп за це колегу поплескав по плечу і посміхнувся. Приємно дивитися на двох паяців, розуміючи, що в одного є ядерна зброя, а в іншого – Будапештський меморандум.

 

Дует Трампа і Зеленського доповнила відставка Волкера. Тепер від цього пасьянсу можуть тішитися всі. Від Аляски до Алеутських островів. Історія про поїздки колишнього мера Нью-Йорка до Києва Джуліані має потішити українців, але то буде надто смішно. Американські медіа тиражують таку тезу: «Джуліані каже, що надасть докази втручання України у вибори США у 2016 році».

 

Дистанціюватися від американських клопотів Зеленському розуму не стало – президент України у своєму діалозі з Трампом образив німецьке і французьке керівництво, і тепер ми матимемо ще одну проблему, намальовану з нічого.

 

Проте Трампові Зеленський може розповісти про імпічмент, який американські демократи розпочали проти президента. Український імпічмент прописаний настільки гарно, що навіть Дональд не зміг би цього не оцінити.

 

 

Відставка тижня

 

 

Після фейкової «відставки» Андрія Богдана до всього, що коїться довкола офісу президента, треба ставитися з великою засторогою. Але папір, на якому секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк написав своє бажання трохи побути безробітним, виявився правдивим. Тепер колишній радник прем’єр-міністра Юрія Єханурова і колишній міністр фінансів в уряді прем’єр-міністра Володимира Гройсмана став колишнім секретарем РНБО.

 

Конспірологи пов’язали відхід від справ Данилюка з проблемами Ігоря Коломойського, який воює за втрачений «Приватбанк». Данилюк, будучи очільником Міністерства фінансів, доклався до того, аби олігарх позбувся цієї фінансової установи – і тепер багаторазово колишній мусить спокутувати свої гріхи перед буцім деміургом чинного президента.

 

У майбутньому Данилюку пророкують посаду посла чи то у Великій Британії, чи то у Сполучених Штатах. Таке собі смачне і поживне почесне заслання.

 

 

Місія тижня

 

 

 

Відвідини України чиновниками Міжнародного валютного фонду завжди супроводжуються тихими скандалами. Цього разу посполитих заспокоював прем’єр-міністр.

 

«Одразу заспокою паніку, яка вчора розлетілася в українських ЗМІ, – переговори з міжнародними партнерами в активній фазі. Ми почали обговорення нової 3-річної програми підтримки в рамках механізму розширеного фінансування», – заявив Олексій Гончарук.

 

Потім для особливо переляканих додав: 

 

«Будемо покращувати бізнес-середовище та проводити ключові реформи, заплановані нашим урядом, – велику приватизацію держпідприємств, реформу агросектору, боротьбу з корупцією. Важливим залишається також успішне проведення судової реформи».

 

Україна грошей від найбільшого донора поки що не отримала, але вони будуть, бо то потрібно і нам, і МВФ (Україні – віддати попередні борги, Фонду – продемонструвати свою значущість у світі). Проте якщо офіційний Київ далі базікатиме про 40% росту економіки за наступні п’ять років і не робитиме нічого, то Фонд матиме нагоду задуматися про перспективи співпраці.
 

 

Асамблея тижня

 

 

Європейські бюрократи отримали внука, який на зло бабусі пішов до школи без шапки і відморозив вуха. «Внуком» стала Україна, яка не буде брати участі у засіданнях Парламентської асамблеї ради Європи, бо туди допустили Росію.

 

Напередодні виявилося, що вітчизняну делегацію в ПАРЄ очолюватиме Єлизавета Ясько зі «Слуги народу», яка вчилася в Оксфорді, але від того «вуха» здоровішими не стають.

 

Росіяни розповідатимуть про «гражданськую войну» на сході України, європейці потроху будуть кивати головами в сторону російських байок, а представники, як колись казали, найбільшої країни на старому континенті в кулуарах нагадуватимуть про своє існування.

 

30.09.2019