Луценко визнав, що Байден чистий перед українським законом.

 

Колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що немає причин для України проводити розслідування щодо потенційного суперника президента Дональда Трампа на виборах 2020 року Джозефа Байдена.

 

Про це Луценко сказав у інтерв'ю BBC.

 

 

Під час президентських виборів 2019 року тодішній генеральний прокурор України Юрій Луценко виступав із критикою посла США Марі Йованович, котру Дональд Трамп потім відкликав із України як шубравцю. Також Луценко заявляв, що директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник і народний депутат Сергій Лещенко втручалися у внутрішні справи США через розпалювання скандалу з "комірною книгою" Партії реґіонів, після чого Дональд Трамп почав користуватися штампом "українська змова".

 

Нині Луценко заявляє, що будь-яке розслідування щодо пана Байдена та його сина має розпочатися у США. "Я не знаю жодних причин проводити розслідування щодо Джо Байдена чи Гантера Байдена згідно з українським законодавством", – сказав Луценко.

 

В інтерв'ю кореспонденту BBC у Києві Джоні Фішеру Юрій Луценко, який став очільником ГПУ невдовзі після відставки Віктора Шокіна й обіймав цю посаду до серпня 2019 року, наголосив, що не було планів відкривати розслідування щодо Байденів. "Це юрисдикція США", – сказав він, додавши, що "ймовірне розкрадання" в Burisma "сталося за два-три роки до того, як Гантер Байден став членом ради".

 

Пан Луценко також заявив, що зустрічався з особистим адвокатом Дональда Трампа Руді Джуліані, який запитав його, чи можна провести розслідування щодо Байденів в Україні.

 

"Я сказав йому те саме, що я сказав вам – це не моя юрисдикція. Це може бути юрисдикція США. Якщо ви надішлете мені запит, так, я дам вам всю офіційну інформацію, але це не юрисдикція України – така була моя відповідь", – виправдовується Луценко.

 

Прізвище Юрія Луценка неодноразово фіґурує у скарзі інформатора, оприлюдненій Комітетом з питань розвідки Палати представників США. Ця скарга передувала розкриттю стенограми переговорів між Дональдом Трампом і Володимиром Зеленським.

 

У скарзі йдеться про те, що Джуліані щонайменше двічі зустрівся з Луценком – у Нью-Йорку й у Варшаві – та спілкувався по скайпу зі Шокіним. У квітні Трамп сказав в інтерв’ю Fox, що заяви Луценка є значними і що генпрокурор Барр має їх побачити.

 

Інформатор писав, що Луценко зустрічався з новообраним Президентом Володимиром Зеленським, намагаючись зберегти свою посаду.

 

А кілька американських посадовців повідомили: українським очільникам дали зрозуміти, що зустріч чи телефонна розмова між Зеленським та Трампом буде залежати від того, чи продемонструє Зеленський готовність "підіграти" у питаннях, які були оприлюднені Луценком і Джуліані.

 

Під час телефонної розмови з Володимиром Зеленським Дональд Трамп говорив про прокурора, який ніби був "хорошим прокурором" і планував розслідувати справу Burisma, але його несправедливо звільнили.

 

30.09.2019