МВФ вимагає від української влади дати спокій реформаторам Нацбанку.

 

Міжнародний валютний фонд вимагає від української влади забезпечити незалежність банківського сектора й ґарантувати припинення тиску на реформаторів.

 

Це випливає із нотатки голови Національного банку України Якова Смолія, котру він залишив у twitter, ділячись підсумками зустрічі з делеґацією МВФ.

 

 

"Про що у підсумку буде боліти голова в команди МВФ у Вашингтоні? Як мінімум, про припинення тиску на реформаторів та збереження фінстабільності, яка залежить від перебігу низки судових процесів в Україні і не тільки", – натякнув Смолій.

 

Напередодні видання "Економічна правда" написало, покликаючись на свої джерела: в переговорах України з Міжнародним валютним фондом про нову програму співпраці є помітний прогрес, однак остаточних домовленостей не досягнуто. 

 

Так, причин, чому не вдалося вийти на остаточні домовленості з приводу трирічної програми співпраці EFF (програма розширеного фінансування) вартістю 5-6 мільярдів доларів, є декілька.

 

Перша – загроза незалежності Національному банку та тиск на керівництво НБУ, а саме – на голову НБУ Якова Смолія та його заступницю Катерину Рожкову.

 

Сигналом загрози є можливе створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування діяльності керівництва НБУ та керівництва Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у 2014-2019 роках, котру може очолити депутат-скандаліст Олександр Дубінський.

 

Друга причина – перспективи розвитку ситуації з "Приватбанком". Кредитор тримає у фокусі скандал, який виник після публікації інтерв’ю прем’єр-міністра Олексія Гончарука Financial Times щодо перспектив мирового залагодження справи. "Було б добре, якби це спростував не тільки прем’єр, а й президент", – сказав співрозмовник "ЕП", близький до кредитора.

 

Третя причина – ставлення уряду щодо очікуваної з 1 травня 2020 року лібералізації ціни на газ. Четверта причина – невизначеність з бюджетом на 2020 рік.

 

26.09.2019