Зеленський скептичний щодо ідеї ввести миротворців на Донбас.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив про те, що він із обережністю ставиться до ідеї розгортання на Донбасі миротворчої місії: він не хоче мати кордонів усередині держави. Водночас, Зеленський підтримав би ідею з розгортанням миротворчої місії вздовж українсько-російського кордону.

 

Про це Зеленський заявив під час виступу на конференції "Ялтинської європейської стратегії" (YES) у Києві, повідомила аґенція УНІАН.

 

 

"Я дуже обережно ставлюся до цієї теми – миротворців на Донбасі. Я знаю, що у минулій владі обговорювали питання, як запровадити миротворчу місію. Чому я обережний? Я не хочу, щоб у нас із Донбасом був сценарій абхазький чи було Придністров’я, коли миротворці стануть на контактній лінії розмежування і вже нікуди не підуть, тому що їх просто не можуть пустити. Тому я дуже обережно ставлюся до цієї теми", – сказав він.

 

Зі слів Президента, ні він особисто, ні українська делегація на переговорах у Мінську не порушує теми введення на Донбас миротворчої місії. "Я не підіймаю теми миротворців. Ми не підіймаємо. Тут є Леонід Данилович Кучма – вони паралельно у "мінському процесі" не підіймають цієї теми", – сказав він.

 

Водночас Зеленський підкреслив, що погодиться на розгортання миротворчої місії на ділянці кордону між Україною та РФ. "Я із задоволенням, якщо миротворці будуть на кордоні України й Росії. Будь ласка, туди ми їх запрошуємо. І хотіли б саме там допомоги. Там миротворчу місію ми бачимо", – сказав він.

 

Зеленський очікує, що зустріч у "нормандському форматі" на найвищому рівні відбудеться до кінця вересня. "Тягнути немає куди, тому що кожного дня гинуть наші хлопці", – сказав Президент.

 

Сторони планують обговорити продовження демілітаризації на кількох ділянках лінії розмежування. 

 

"Що стосується розведення військ. Це теж чутлива тема. Так, ми розвели війська у Станиці Луганській. Там немає стрілянини, там ми почали будувати міст. Це з гуманітарної точки зору дуже правильно. Наступний етап, згідно з "мінськими домовленостями", – розведення у Петрівському і Золотому. Я думаю, що ми прийдемо до вирішення цього питання у найближчі тижні", – очікує він.

 

Президент висловився категорично за збереження санкцій проти Росії. "Я не втомлююсь повторювати усім нашим світовим партнерам, які нам допомагають, дуже їм вдячний, але які іноді думають про зняття санкцій: «Ви втрачаєте гроші, серйозно? Вибачте, ми втрачаємо людей»", – сказав Зеленський.

 

Президент вважає, що у цивілізованому світі мають платити податки – у тому числі задля глобального миру. "Санкції – це, фактично, ті самі жорсткі податки, необхідні для світового порядку. Це податок заради миру, і поки його не буде відновлено, санкції повинні бути збережені", – заявив Зеленський.

 

13.09.2019