Якутський шаман, що йде в Москву виганяти демона Путіна, вже в Іркутській області.

Якутський шаман Александр Ґабишев вже півроку – від 6 березня — йде вздовж далекосхідних трас в бік Москви, звідки в 2021 році має намір вигнати Владіміра Путіна. Він вважає президента Росії породженням темних сил, з якими може собі дати раду тільки шаман.

 

 

Від Якутська до Москви майже 8 тисяч кілометрів, три тисячі з них вже позаду, по 20 кілометрів щодня. Ґабишев планує дійти до Москви наприкінці 2020 – на початку 2021 року.

 

 

Ґабишев йде по узбіччях автотрас і тягне за собою алюмінієвий візок з необхідними в дорозі речами, найосновніша з них – юрта, яку він встановлює для ночівлі. Це вже друга спроба Ґабишева йти пішки в Москву. Першого разу у нього загинув його улюблений пес, якого збила машина; у цьому шаман побачив поганий знак і вирішив, що тоді час для його місії ще не настав.

 

За свої три тисячі кілометрів шляху Ґабишев поспілкувався з сотнями водіїв, відео з його проповідями набрали мільйони переглядів: російська глибинка готова повірити в містику. Люди йдуть разом з шаманом якийсь відрізок шляху, знімають його на відео, дарують йому їжу і гроші. На ці кошти він іноді ночує в готелях. Недавно подарували «Жигулі», але поліція машину конфіскувала.

 

Ґабишеву 51 рік. Вища освіта: історичний факультет Якутського держуніверситету, працював зварювальником, двірником тощо. До шаманства Ґабишев прийшов в результаті медитацій за три роки страждань після смерті дружини. З горя він пішов жити в ліс і в пам'ять про дружину побудував каплицю.

 

Ґабишев переконаний, що послав його йти пішки в Москву сам Бог (він вірить в Христа). На переконання Ґабишева, Путін — демон, природа його не любить. Там, де з'являється Путін, потім трапляються катаклізми – природа таким чином очищається від нього. Справитися з демоном під силу тільки шаману, говорить Ґабишев. Себе він називає шаманом-воїном, своїм завданням вважає відновлення в країні народовладдя і гармонії, за можливості, мирними засобами, але, якщо буде потрібно, то і силою. Ґабишев сподівається, що в дорозі до нього буде приєднуватися все більше людей, що допоможе вигнати демона. Каже, що політики тут марні, "тільки чаклунство на чаклунство".

 

У липні Ґабишев досяг Чити, 12 липня виступив тут на влаштованому з цієї нагоди мітингу «Росія без Путіна».

 

На шляху до Улан-Уде його вже супроводжували десятки сподвижників-добровольців. По дорозі шаман Олександр вилікував мешканку Улан-Уде від хронічного головного болю. Поклавши на її голову свої руки, він сказав: «Відтепер твоя голова не буде тебе турбувати, ти здорова і живи зі світом». Біль чудесним чином зник.

 

В Бурятії шамана зустріла група місцевих провладних шаманів із закликами відректися від шаманства, бо, мовляв, вигнання Путіна не є благою ціллю. З ними Ґабишев розійшовся мирно, але з бурятською поліцією вийшло гірше. Автоінспекція забрала подаровані «Жигулі» (правда, соратники тут же купили «Газель») і заарештували кількох сподвижників Ґабишева. Почався стихійний мітинг, що переріс в місцевий майдан, який тривав дві ночі. Нині вночі поліція арештувала протестувальників, що ночували в мікроавтобусі, кинувши всередину димову шашку.

 

Сам Ґабишев оминув Улан-Уде і нині досяг Іркутської області.

 

 

 

 

12.09.2019