Опозиція здобула майже половину місць в Московській думі.

Лідер «Єдиної Росії» в Москві програв вибори.  

 

 

Системна опозиція отримала 20 зі 45 місць в Московській міській думі. На виборах до парламенту Москви, які пройшли в неділю, восьмого вересня, комуністи перемогли в 13 округах, партія «Яблуко» – в чотирьох, «Справедлива Росія» – в трьох. Такими є результати опрацювання міськвиборчкомом ста відсотків протоколів – повідомив інформаційний портал Meduza.

 

Кандидати від влади в думі – це дев'ятеро чинних членів фракції «Єдина Росія», котрі йшли як самовисуванці, а також троє чинних депутатів з провладного об'єднання «Моя Москва». Окрім того, до парламенту пройшли 13 кандидатів, котрих, за даними порталу Meduza, підтримує мерія Москви.

 

У ніч на понеділок, 9 вересня, команда засновника Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального повідомила в Twitter, що «Єдина Росія» програла в 24 округах з 45, але «за допомогою фальсифікацій» у чотирьох кандидатів «вкрали мандати». «У будь-якому випадку, це фантастичний результат "Розумного голосування"», – вважає Навальний. «Розумне голосування» – це проєкт Навального, спрямований на боротьбу проти кандидатів від влади.

 

Програв вибори, зокрема, голова партії «Єдина Росія» в Москві Андрій Метельський. Він не зміг переобратися в московський парламент, де засідав з 2001 року. У 15-у окрузі Метельський поступився комуністові Сергію Савостьянову. Також до Мосміськдуми не потрапила ще одна знана провладна кандидатка – проректорка Вищої школи економіки Валерія Касамара. У 45-у окрузі вона поступилася Магомету Яндієву зі «Справедливої ​​Росії».

 

Під час голосування спостерігачі зафіксували багато порушень. Наприклад, виборців вписували в списки виїзного голосування, хоча ті про це не просили. Виявлено п'ять випадків вкидів бюлетенів в скриньки. Були також спроби деяких виборців голосувати двічі. Під час підрахунку голосів деякі територіальні виборчкоми довго не вносили результатів голосування в систему «Вибори».

 

Електоральна фреквенція, за даними Мосміськвиборчкому, становила лише 21,77%. Щоправда, це вищий результат, аніж на попередніх виборах до Мосміськдуми, які проходили в 2014 році.

09.09.2019