EURO-2020: Збірна України впевнено перемогла Литву.

 

Українська національна збірна з футболу впевнено перемогла команду Литви у Вільнюсі – 3:0 – і зміцнила своє лідерство у відбірковій групі.

 

 

Для команди Андрія Шевченка то вже четверта перемога поспіль у рамках кваліфікаційного турніру, нагадує оглядач ФФУ.

 

Синьо-жовті прибули до столиці Литви в статусі лідерів групи та явних фаворитів матчу. Але, враховуючи досвід попередніх зустрічей із місцевою збірною, майбутній поєдинок не видавався легким.

 

У стартовому складі синьо-жовтих звертало на себе увагу кілька новацій. Нарешті повернувся до основи збірної Андрій Ярмоленко, який через травму не грав за національну команду майже рік. З’явився з перших хвилин правий захисник Сергій Болбат, який незле виглядає у складі "Шахтаря". Водночас у запасі опинився новоявлений гравець "Шахтаря" Євген Коноплянка, який не має нині достатньої ігрової практики.

 

Українська збірна з перших хвилин налагодила контроль м’яча та нав’язала супернику свою гру. Литовці припускались браку під час передач у простих ситуаціях. Перевага гостей втілилася у швидкий гол. Марлос, який діяв на незвичній позиції в півзахисті зі зміщенням ближче до лівого флангу, виконав розрізний пас у штрафний майданчик господарів на Олександра Зінченка, й гравець "Манчестер Сіті" невимушено переграв кіпера. 

 

Гол не вплинув на малюнок гри. Українці продовжували контролювати хід подій. Спроби литовців нав’язати силову боротьбу залишалися марними – синьо-жовті навіть у повільному темпі створювали моменти за рахунок технічної майстерності та поставленої командної гри. Другий гол став наслідком вдало застосованого пресингу. Помилку господарів використав Марлос, який забив свій дебютний м'яч за українську збірну – 0:2.

 

У другому таймі синьо-жовті продовжували домінувати на полі. Не вмикаючи максимальних обертів, їм вдавалося надовго затискати господарів поблизу їхніх воріт, розігруючи комбінації навіть у самінькому штрафному майданчику суперника. Один із численних моментів використав Руслан Малиновський, завдавши фірмового гарматного удару в нижній кут після відкидки львів'янина Романа Яремчука.

 

 

Тренер команди Андрій Шевченко на пресконференції після матчу згадав насамперед про українців, котрі повернулися додому з російського полону. 

 

"Дуже важливо – сьогодні були звільнені наші військовополонені, відбувся обмін. Ми теж усі за цим стежили. Напевно, це головна подія сьогодні для України. Сподіваюся, все буде добре", – сказав Шевченко.

 

Тренер команди не заспокоюється, попри лідерство України у своїй групі.

 

"Я обережно до цього ставлюся. Попереду на нас чекають три поєдинки, в яких стоїть завдання набрати максимум очок, що дозволить нам потрапити на Чемпіонат Європи. Потім ми подивимося", – резюмував Шевченко.

 

08.09.2019