Тернопільська вода найдорожча.

Уже невдовзі вода для тернополян може подорожчати на 10% – з нинішніх з 18,19 грн до 20 гривень за кубометр. Про це, як повідомляють у пресслужбі «Тернопільводоканалу», йшлося 4 вересня на відкритому обговоренні проєкту постанови (зі змінами) щодо встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на 2019 рік, схваленого 23 серпня Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

 

 

Участь в обговоренні взяли 23 представники громадськості, – повідомляє UA: Тернопіль. Начальник планово-економічного відділу «Тернопільводоканалу» Володимир Водовіз повідомив, що протокол із пропозицією підвищення тарифів відправлять до Києва в НКРЕКП. За його словами, вода у Тернополі подорожчає з наступного місяця. Як додали у водоканалі, підвищені тарифи стануть чинними після публікації відповідної інформації в «Урядовому кур’єрі». А перед тим має відбутися ще одне засідання НКРЕКП, на якому розглянуть зазначену постанову.

 

«Зараз відбувається так, що Національна комісія займає позицію, що має бути декілька етапів підняття тарифів до економічно обґрунтованого рівня. Хоча це йде всупереч законодавству, згідно з яким тариф мають піднімати раз на рік, він має діяти цілий рік і має бути економічно обґрунтованим», – зауважив Водовіз, додавши, що вони не погоджуються з такою позицією, але мусять виконувати рішення регулятора.

 

До зростання тарифів готуються й у Львові. Друге відкрите обговорення проєктів постанов НКРЕКП щодо зміни тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на 2019 рік у «Львівводоканалі» відбувалося 4 вересня.

 

У проєкті корегованих тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення тариф планують збільшити:

 

– на централізоване водопостачання для споживачів, які не є суб’єктами господарювання у сфері водопостачання та водовідведення – на 7,77%, що становитиме 10,26 грн за кубометр замість 9,53 грн (з урахуванням ПДВ);

– на централізоване водовідведення – на 9,84% (5,58 грн замість 5,08 грн).

 

Таким чином тариф за водоспоживання зросте на 8,42% і становитиме 15,84 грн замість нинішніх 14,61 грн (для мешканців будинків, що перебувають у приватній власності, суб’єктів господарювання, які отримують послуги безпосередньо з мереж централізованого водопостачання та водовідведення).

 

Тариф на водоспоживання для споживачів – ліцензіатів з централізованого водопостачання та водовідведення зросте на 8,08% і становитиме 6,02 грн замість нинішніх 5,57 (водопостачання – 4,64 грн замість 4,22 грн, водовідведення – 1,38 грн замість 1,34 грн).

 

Щодо ще одного обласного центру Галичини, Івано-Франківська, то тут тарифи для споживачів комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром» змінювали 1 березня цього року.

 

Тариф для мешканців багатоповерхових будинків Івано-Франківська (з використанням внутрішньобудинкових систем) становить 18,01 грн (водопостачання – 8,06 грн, водовідведення – 9,95 грн). Мешканці приватного сектору та колективні споживачі платять за кубометр 17,63 грн (водопостачання – 7,9 грн, водовідведення – 9,73 грн). 

 

У Львові водопостачання разом з каналізацією для мешканців багатоквартирних будинків, суб’єктів господарювання, які отримують послуги з використанням внутрішньобудинкових систем, коштують наразі 15,73 грн/м3. Тож після здорожчання послуги Тернопільського водоканалу серед міст Галичини будуть найвищими.

 

 

До слова, нещодавно представники Асоціації «Укрводоканалекологія» скликали пресконференцію через критичну ситуацію, що склалася для галузей водопостачання та теплопостачання.

 

Річ у тім, що з 1 липня запрацювала нова модель ринку електроенергії, а відтак електроенергія для підприємств суттєво подорожчала. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг і регулює діяльність 100 водоканалів України, збільшивши тариф на електроенергію, не підняла тарифів на водопостачання та водовідведення. Через це лише за липень українські водоканали зазнали збитків у розмірі близько 200 млн гривень, – заявили тоді представники «Укрводоканалекології».

 

Віцепрезидент цієї асоціації Ольга Бабій тоді наголошувала, що в діях Нацкомісії вбачаються ознаки статті 219 кримінального кодексу України – зумисне доведення до банкрутства великої групи комунальних підприємств. Адже через несвоєчасне регулювання вартості комунальних послуг і постійне підняття ціни електроенергії 100% водоканалів зазнали шалених збитків. В Асоціації навіть анонсували перехід на подачу води за графіками у великих містах, якщо не буде збільшено на 20% тарифи на водопостачання та водовідведення або ж якщо ситуацію не буде вирішено іншим чином (серед варіантів звучала пропозиція дозволити водоканалам та теплопостачальним підприємствам купувати електроенергію за ціною 1,68 грн).

 

Натомість у НКРЕКП зазначили, що створюють усі необхідні умови для забезпечення безперебійного водопостачання в Україні.

 

«Асоціація водоканалів намагається дискредитувати впровадження ринку електричної енергії, маніпулюючи показниками зростання тарифів на електричну енергію як основним чинником, що спричиняє необхідність підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Саме за рахунок запровадження нової моделі ринку електроенергії не відбувається надмірне зростання вартості водопостачання та стоків. Як зазначалося вище, попередні розрахунки показують потенційне зростання в середньому на 2,5%», – заявили у НКРЕКП.

06.09.2019