Оптимісти живуть довше.

 

Той, хто оптимістично ставиться до життя, має великі шанси дожити до глибокої старості. Адже вчені виявили: оптимісти в середньому живуть довше, ніж негативно налаштовані особи. Також вони особливо часто досягають поважного віку і святкують свій 85-ий день народження. Деталі того, як тривалість життя корелюється з позитивним мисленням, залишаються нез’ясованими.

 


Зображення: max-kegfire/ istock​.

 

Оптимісти – більше задоволені життям, ніж песимісти. Але справа не тільки в цьому. Позитивна установка, здається, є корисною і для їхнього здоров’я. Дослідження вказують на те, що оптимістичні люди краще протистоять застуді й мають менший ризик захворіти на серцево-судинні недуги.

 

Але що це означає для тривалості життя – чи оптимісти також доживають до глибокої старості? «Дотепер дослідження тривалості життя зосереджувалися на біомедичних фаторах впливу. Проте з’являється все більше доказів того, що психосоціальні фактори також є важливими», – пояснили Левіна Лі (Lewina Lee) з Медичної школи при Бостонському університеті та її колеги.

 

Аби з’ясувати, яке значення для тривалості життя має психіка, науковці проаналізували дані двох довготривалих досліджень за участі 69 744 жінок та 1 429 чоловіків. Жінки на початок дослідження мали від 58 до 86 років, за ними стежили впродовж 10 років. Вік чоловіків коливався від 41 до 90 років, за ними наглядали впродовж 30 років.

 

Обидві групи піддослідних на початку взяли участь у тесті, що перевіряв їхнє ставлення до життя – чи були вони оптимістами чи песимістами? Крім того, вчені визначили і загальний стан здоров’я піддослідних, зокрема наявність важливих для його стану звичок щодо харчування, куріння чи споживання алкоголю.

 

Впродовж років команда Лі документувала, хто, коли і в якому віці помер. Чи проявився зв'язок між рівнем оптимізму та досягнутим віком? Аналізи засвідчили: оптимісти жили довше та частіше досягали особливо поважного віку. Конкретніше оцінювання продемонструвало, що найоптимістичніші чоловіки та жінки в середньому жили на 11–15% довше, ніж ті особи, що демонстрували найменше оптимізму. У них також була вища ймовірність дожити до свого 85 дня народження – на 50–70%.

 

Визначальне: кореляція зберігалася, хоч науковці ліквідували інші чинники впливу, зокрема хронічні захворювання. «Наші результати доводять, що оптимізм виконує функцію психологічного ресурсу, який продовжує життя», – констатують учені. Як саме позитивне ставлення до життя допомагає у процесі старіння, ще не з’ясовано, кажуть вчені. Ймовірно, краще ставлення корелює з рівнем стресу. Адже хронічний стрес і пов’язаний із цим викид гормону стресу можуть сприяти розвитку хвороб і вікових явищ. Крім того, оптимістичне ставлення формує певний тип поведінки, що корисніша для здоров’я – зокрема, рухливішої.

 

Якщо майбутні дослідження підтвердять виявлений взаємозв’язок, можливо, з’являться нові можливості для терапії: «Триваліше життя зазвичай супроводжується й тривалішим періодом здоров’я. Тож наші результати відіграють важливу роль для розуміння психологічних чинників, що сприяють здоровому старінню», – пояснює команда.

 

Ймовірно, для цього достатньо навіть простих заходів. Дослідження доводять, що медитація та когнітивна поведінкова терапія можуть зробити людей оптимістичнішими. «Тож оптимізм можна виховати», – констатує Лі.

 


Daniela Albat
Optimisten werden älter
Boston University School of Medicine/ PNAS, 27.08.2019
Зреферувала С. К.

 

31.08.2019